ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА В УКРАЇНІ

  • М.І. Ібатуллін Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: ринок свинини, інфраструктура ринку, циклічні коливання, стійкість виробництва, пропозиція, попит, стабільність ринку, ціна, ціноутворення

Анотація

Мета. Метою дослідження є розробка теоретичних, методичних положень функціонування ринку продукції свинарства з метою формування передумов до інтеграції в загальноєвропейський та світовий ринки агропродовольчої продукції. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є діалектичний метод пізнання економічних явищ і процесів у безперервному їх розвитку і взаємозв’язку. Для досягнення поставленої мети використовувались наступні методи: абстрактно-логічний - при обґрунтуванні об’єктивно - суб’єктної моделі формування ринку свинини і системи показників його комплексної оцінки та рівня самозабезпеченості власним виробництвом; статистичного спостереження - для формування емпіричної бази даних дослідження ринку свинини; порівняння - для виявлення стану і тенденцій розвитку ринку продукції свинарства. Результати. Встановлено, що формування ринку свинини в Україні відбувається під впливом дії факторів, які умовно поділяються на динамічні (економічні, організаційно-технологічні, екологічні), і відносно статичні, що не можуть бути змінені в коротко- чи середньостроковому періодах (природно-кліматичні, біологічні, соціально- культурні). Обґрунтовано, що при наявному природному і виробничому потенціалі галузі свинарства та з допомогою наукового потенціалу України є можливість сформувати цивілізований ринок свинини в державі та забезпечити входження України до головних її виробників і експортерів у світі. Наукова новизна. Поглиблено теоретичну сутність формування і функціонування ринку свинини, зокрема обґрунтовано сукупність факторів, до яких віднесено динамічні і відносно статичні, що визначають організаційно- економічні особливості формування ринку свинини, та структуру відносин субкоординації установ, організацій і підприємств на ринку свинини України Практична значущість. Отримані результати дослідження виступають основою для формування теоретико-методичних основ функціонування ринку продукції свинарства в Україні, які базуються на системі взаємозв’язку між відтворенням поголів’я тварин, виробництвом, збутом і споживанням продукції на ринку свинини, в основі яких циклічний характер розвитку, діалектично обумовлена взаємозалежність економічних і біологічних чинників формування ринкового середовища.

Посилання

Вдовенко Н.М. Сучасна парадигма регулювання розвитку галузей аграрного сектору в умовах глобального дефіциту продовольства / Н.М. Вдовенко, Ю.А. Хижняк / ScienceRise. – 2015. – № 2/3(7). – С. 20–26.

Свиноус І.В. Ринкове ціноутворення на продукцію свинарства приватного сектору / І.В. Свиноус // Економіка АПК. – 2007. – № 3. – С. 80–84.

Шпичак О.М. Проблеми ємності внутрішнього споживчого ринку сільськогосподарської продукції та продовольства в Україні в контексті купівельної спроможності населення / О.М. Шпичак, О.В. Бондар // Економіка АПК. – 2013. – № 6. – С. 5–13.

Шпичак О.М. Економічні проблеми виробництва свинини в Україні / О.М. Шпичак, І.В. Свиноус // Вісник аграрної науки. – 1997. – № 1. – С. 71–77.

Гегамян Н.С. Организация свиноводства в зарубежных странах / Н.С. Гегамян, В.П. Василенко // Вестник Университета (Государственный университет управления). – 2013. – № 4. – С. 92-98

Иванова Н.М. Защита внутреннего рынка свинины в России / Н.М. Иванова // Экономика сельского хозяйства России. – 2013. – № 12. – С. 20-24.

Калінчик М.В. Ефективність виробництва та розвиток ринку свинини / М.В. Калінчик, М.М. Ільчук, Т.М. Одінцова. – К. : Нічлава, 2005. – 228 с.

Данкверт С.А. Рынок животноводческой продукции и его регулирование / С.А. Данкверт // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2004. – № 1. – С. 7–11.

Vdovenko, N.M. and Khyzhniak, Yu.A. (2015), “Modern paradigm of development regulation of branches of agricultural sector in conditions of the global scarcity of food”, ScienceRise, no. 2/3(7), pp. 20– 26.

Svynous, I.V. (2007), “Market pricing on products of pig breeding of the private sector“, Ekonomika APK, no. 3, pp. 81-84.

Shpychak, O.M. and Bondar, O.V. (2013), "Problems of domestic consumer market capacity for agricultural products and foodstuffs in Ukraine within the context of purchasing power", Ekonomika APK, no. 6, pp. 5-13.

Shpychak, O.M. and Svynous, I.V. (1997), “Economic problems of pork production in the Ukraine”, Visnyk ahrarnoi nauky, no. 1, pp. 71–77.

Gegamyan, N.S. and Vasilenko, V.P. (2013), “The organization of pig breeding in foreign countries”, Vestnik Universiteta (Gosudarstvennyy universitet upravleniya), no. 4, pp. 92-98.

Ivanova, N.M. (2013), “Protection of the domestic market of pork in Russia”, Ekonomika selskogo khozyaystva Rossii, no. 12, pp. 20-24.

Kalinchyk, M.V, Ilchuk, M.M. and Odintsova, T.M. (2005), Efektyvnist vyrobnytstva ta rozvytok rynku svynyny [The efficiency of the production and market development of pork], Nichlava, Кyiv, Ukraine, 228 p.

Dankvert, S.A. (2004), “The market of livestock products and its regulation”, Ekonomika selskokhozyaystvennykh i pererabatyvayushchikh predpriyatiy, no. 1, pp. 7–11.

Переглядів статті: 3
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2016-06-03
Як цитувати
Ібатуллін, М. (2016). ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА В УКРАЇНІ. Сталий розвиток економіки, (2(31), 14-18. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/393
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ