РЕАЛІЇ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМКІВ ІННОВАЦІЙНО- ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

  • К.Б. Волощук Подільський державний аграрно-технічний університет
  • Н.А. Лісевич Подільський державний аграрно-технічний університет
Ключові слова: інновації, інвестиції, ефективне птахівництво, птахівництво, енергоємність, інтенсивні системи, інноваційно-інвестиційний потенціал

Анотація

Мета. Визначення методичних та практичних аспектів сутності, проблем, тенденцій та оцінки інноваційно- інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва на базі філії "Птахофабрика "АВІС" ПАТ "Агрохолдинг Авангард" (с. Гуменці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області). Методика дослідження. В процесі дослідження використано сучасні методи дослідження: системний аналіз – при дослідженні теоретико-методологічних засад інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва; метод аналогій та порівнянь – при порівнянні різноманітних процесів та тенденцій щодо інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва; графічно-аналітичний – при визначенні перспектив зростання інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва. Методи економічного моделювання використовувались для удосконалення процесу інноваційно-інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва. Результати. Визначено, що якісний прорив у птахівництві може бути можливим за умов послідовного розвитку інтенсивних систем виробництва з використання інноваційних досягнень. Встановлено, що інноваційний процес дозволить підвищити якість харчових продуктів, зокрема м’яса курей і яєць, що дає змогу: досягти світового рівня в харчуванні населення; розвивати міжнародне співробітництво і торгівлю; активізувати державну підтримку і заохочення в підвищенні якості продукції; формувати сприятливі економічні умови за допомогою податкових, кредитних і фінансових регуляторів. Обґрунтовано, що одним із основних процесів у виробництві промислового яйця є підрощення молодняка курей-несучок. Виявлено, що, крім позитивної сторони з технологічної точки зору, підрощення молодняка птиці має позитив також і з економічної точки зору. Зокрема, це дає змогу здешевити молодняк птиці на 30%, що в подальшому відобразиться на собівартості виробленого яйця. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку обґрунтування переваг птахівництва порівняно з іншими галузями тваринництва, зокрема: скороспілість; нижча в 2-5 разів, порівняно з м’ясом великої рогатої худоби, енергоємність; швидше обертання грошових коштів від реалізації. Практична цінність. Отримані результати можуть бути використані при створенні програм інноваційно- інвестиційного розвитку виробництва продукції птахівництва на засадах визначення і більш повного використання інноваційно-інвестиційного потенціалу галузі.

Посилання

Ярошенко Ф.І. Птахівництво України: проблеми і перспективи розвитку. Київ: Аграрна наука. 2004. 500 с.

Циганок Ю.В. Сучасний стан виробництва продукції птахівництва в підприємствах Північно- Західного регіону України. Вісник ЖНАЕУ. 2010. № 2(27). С. 272-285.

Голюк В.Я. Аналіз експорту м’яса курятини в Україні: стан та тенденції розвитку ринку. Інфраструктура ринку. 2016. № 2. С. 131-135.

Касьяненко О.І., Фотіна Т.І. Ефективність застосування екологічних заходів при виробництві продукції птахівництва. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. 2014. № 28(2). С. 163-168.

Мельник Б.А. Стан та резерви збільшення обсягів виробництва продукції птахівництва. Тваринництво України. 2002. № 2. С. 10-12.

Ліпич Л. Аналіз економічного потенціалу підприємств птахівництва в системі розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Економіст. 2012. № 9. С. 31-39.

Янишин Я. Теоретичні основи ефективності виробництва продукції птахівництва. Аграрна економіка. 2013. № 3–4. С. 74-80.

Офіційний сайт Державного комітету статистики України. URL: www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 01.06.2019).

Асоціація Союзу птахівників України: офіційний сайт. URL: http://www.poultryukraine.com/ (дата звернення: 01.05.2019).

Латифундист: головний сайт про агробізнес. URL: https://latifundist.com/rating/top-7- krupnejshih-proizvoditelej-produktsii-ptitsevodstva-ukrainy (дата звернення: 01.05.2019).

Yaroshenko, F.I. (2004), Ptakhivnytstvo Ukrainy: problemy i perspektyvy rozvytku [Poultry breeding in Ukraine: problems and prospects of development], Ahrarna nauka, Kyiv, Ukraine, 500 p.

Tsyhanok, Yu.V. (2010), “The current state of poultry production in the enterprises of the North- Western region of Ukraine”, Visnyk ZhNAEU, no. 2(27), pp. 272-285.

Holiuk, V.Ya. (2016), “Analysis of the export of chicken meat in Ukraine: the state and trends of market development”, Infrastruktura rynku, no. 2, pp. 131-135.

Kasianenko, O. and Fotina, T.I. (2014), “The effectiveness of environmental measures in the production of poultry products”, Problemy zooinenzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, no. 28(2), pp. 163-168.

Melnyk, B.A. (2002), “Condition and reserves for increasing the volume of poultry production”, Tvarynnytstvo Ukrainy, no. 2, pp. 10-12.

Lipych, L. (2012), “Analysis of the economic potential of poultry enterprises in the development of foreign economic activity”, Ekonomist, no. 9, pp. 31-39.

Yanyshyn, Ya. (2013), “Theoretical basis of efficiency of poultry production”, Ahrarna ekonomika, no. 3-4, pp. 74-80.

Ofitsiinyi sait Derzhavnoho komitetu statystyky Ukrainy [Official site of the State Statistics Committee of Ukraine], available at: www.ukrstat.gov.ua (access date June 01, 2019).

Asotsiatsiia Soiuzu ptakhivnykiv Ukrainy: ofitsiinyi sait [Association of Poultry Union of Ukraine: official site], available at: http://www.poultryukraine.com/ (access date May 01, 2019).

Latyfundyst: holovnyi sait pro ahrobiznes [Latifondist: The main site about agribusiness], available at: https://latifundist.com/rating/top-7-krupnejshih-proizvoditelej-produktsii-ptitsevodstva-ukrainy (access date May 01, 2019).

Переглядів статті: 29
Завантажень PDF: 66
Опубліковано
2019-06-20
Як цитувати
Волощук, К., & Лісевич , Н. (2019). РЕАЛІЇ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМКІВ ІННОВАЦІЙНО- ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА. Сталий розвиток економіки, (2 (43), 55-62. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/32
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ