МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ НА ФОРМУВАННЯ ESG-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ АГРАРНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ
Анотація
Метою статті є розробка концептуальної моделі впливу корпоративної культури на формування управління орієнтованого на принципи екологічності, соціальної відповідальності та ефективного управління аграрними підприємствами в умовах глобальних викликів сталого розвитку, європейської інтеграції та війни. Синтезовано теоретичні підходи до корпоративної культури, з урахуванням специфіки аграрного сектору, та створенні адаптивної моделі трансформації, що враховує локальні бар'єри, такі як опір змінам та обмеженість ресурсів. Наукова новизна дослідження полягає в інтеграції елементів корпоративної культури з ESG-принципами через авторську триетапну, базовану на системному підході. Практичне значення результатів полягає в рекомендаціях для трансформації корпоративної культури: від діагностики до KPI-прив'язки винагород, а також у пропозиціях для держави та освіти.
Посилання
Bai F., Shang Y., Huang Y. Corporate culture and ESG performance: Empirical evidence from China. Journal of Cleaner Production. 2024. Vol. 437. Issue 4. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.140732
Deininger K., Ali D. A., Kussul N., Lemoine G., Shelestov A. Micro-Level Impacts of the War on Ukraine’s Agriculture Sector: Distinguishing Local and National Effects over Time. Policy Research Working Paper. No. 10869. Washington, DC: World Bank, Development Economics Development Research Group, 2024. 43 p. URL: https://openknowledge.worldbank.org/server/api/core/bitstreams/1e63412a-54de-4cfc-9cde-cbef5ecd8650/content (дата звернення: 15.10.2025).
EY Ukraine. The criterion of sustainability for Ukrainian agribusiness products: analytical review. Kyiv: EY Ukraine, 2023. URL: https://www.ey.com/en_ua/insights/climate-change-sustainability-services/the-criterion-of-sustainability-for-ukrainian-agribusiness (дата звернення: 15.10.2025).
Food and Agriculture Organization (FAO). The State of Food and Agriculture 2023. Rome: FAO, 2023. 216 p. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5aac5078-625d-4b94-b964-bea40493016c/content (дата звернення: 15.10.2025).
Gerber R., Smit A., Botha M. An evaluation of environmental, social, and governance reporting practices in agribusinesses. Business Strategy and Development. 2024. Vol. 7, is. 1. DOI: https://doi.org/10.1002/bsd2.316
Коханюк Я. Корпоративна культура як інструмент трансформації аграрних підприємств в умовах євроінтеграції. Вчені записки Університету «КРОК». 2025. № 1(77). С. 388-397. URL: https://snku.krok.edu.ua/index.php/vcheni-zapiski-universitetu-krok/article/download/924/951/3502 (дата звернення: 15.10.2025).
Kolodiazhnyi I. Environmental and Social Audit of Ukraine’s Agricultural Production in 2023: analytical note. Kyiv: Kyiv School of Economics (KSE) Agrocenter, 2023. 9 p. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2024/01/Analitichna-zapiska-Gruden-2023.pdf (дата звернення: 15.10.2025).
Manshanden M., Jellema A., Sukkel W., Hennen W., Jongeneel R., Brazao Vieira Alho C., de Miguel Garcia Á., de Vos L., Geerling-Eiff F. Regenerative Agriculture in Europe: An overview paper on the state of knowledge and innovation in Europe: Wageningen Economic Research Report 2023-058. Wageningen. Wageningen Economic Research. 2023. 55 p. URL: https://farm-d.org/wp-content/uploads/2024/03/regenerative_agriculture_in_europe_an_overview_pa-wageningen_university_and_research_629483_compressed.pdf (дата звернення: 15.10.2025).
Metelytsia V., Valentinov V., Gagalyuk T. Attitudes Toward ESG Reporting in a Crisis Economy: Insights From Interviews With Ukrainian Agricultural Enterprises. Business Strategy & Development. 2025. Vol. 8.. DOI: https://doi.org/10.1002/bsd2.70123
Moldavan L., Pimenova E. Sustainable development of agriculture of Ukraine in the context of climate change. Sustainability. 2023. Vol. 15, iss. 13. DOI: https://doi.org/10.3390/su151310517
Nestlé. Creating Shared Value and Sustainability Report 2023. Vevey: Nestlé, 2024. 89 p. URL: https://www.nestle.com/sites/default/files/2024-02/creating-shared-value-sustainability-report-2023-en.pdf (дата звернення: 15.10.2025).
Régnier E., Catallo A. The Ukrainian agricultural sector: an overview and challenges in light of possible European Union enlargement: IDDRI. 2024. 18 p. URL: https://www.iddri.org/sites/default/files/PDF/Publications/Catalogue%20Iddri/Etude/202406-ST0324-ukraine%20EU.pdf (дата звернення: 15.10.2025).
Russello P. Embedding Sustainability in Organizational Culture through Employee Engagement: a Maturity Model. Politecnico Milano. 2023. 206 p. URL: https://www.politesi.polimi.it/retrieve/a136a259-1b4b-4582-8fd9-7dca8223412f/2023_12_Russello_Tesi_01.pdf (дата звернення: 15.10.2025).
SAI Platform. Regenerative Dairy with Danone and Partners: news article. Geneva: SAI Platform, 2025. URL: https://saiplatform.org/our-work/news/regenerative-dairy-with-danone-and-partners/ (дата звернення: 15.10.2025).
Zeng L., Jiang Y. Evidence from agriculture and forestry listed companies. Sustainability. 2023. Vol. 15, iss. 8. DOI: https://doi.org/10.3390/su15086723
Bai, F., Shang, Y., & Huang, Y. (2024) Corporate culture and ESG performance: Empirical evidence from China. Journal of Cleaner Production, 395. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136378
Deininger, K., Ali, D. A., Kussul, N., Lemoine, G., & Shelestov, A. (2024) Micro-level impacts of the war on Ukraine’s agriculture sector: Distinguishing local and national effects over time (Policy Research Working Paper No. 10869). World Bank, Development Research Group, Development Economics. Available at: https://openknowledge.worldbank.org/server/api/core/bitstreams/1e63412a-54de-4cfc-9cde-cbef5ecd8650/content
EY Ukraine. (2023) The criterion of sustainability for Ukrainian agribusiness products. Available at: https://www.ey.com/en_ua/insights/climate-change-sustainability-services/the-criterion-of-sustainability-for-ukrainian-agribusiness
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2023) The state of food and agriculture 2023. Available at: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/5aac5078-625d-4b94-b964-bea40493016c/content
Gerber, R., Smit, A., & Botha, M. (2024) An evaluation of environmental, social, and governance reporting practices in agribusinesses. Business Strategy and Development, vol. 7, is. 1. DOI: https://doi.org/10.1002/bsd2.316
Kokhaniuk, Y. (2025) Korporatyvna kultura yak instrument transformatsii ahrarnykh pidpryiemstv v umovakh yevrointehratsii. [Corporate culture as a tool for transforming agricultural enterprises in the conditions of European integration]. Vcheni Zapysky Universytetu "KROK" – Scientific Notes of University «KROK», no. 1(77), pp. 388–397. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2025-77-388-397 (in Ukrainian)
Kolodiazhnyi, I. (2023) Environmental and social audit of Ukraine’s agricultural production in 2023. Kyiv School of Economics Agrocenter. Available at: https://kse.ua/wp-content/uploads/2024/01/Analitichna-zapiska-Gruden-2023.pdf
Manshanden, M., Jellema, A., Sukkel, W., Hennen, W., Jongeneel, R., Brazao Vieira Alho, C., de Miguel Garcia, Á., de Vos, L., & Geerling-Eiff, F. (2023) Regenerative agriculture in Europe: An overview paper on the state of knowledge and innovation in Europe (Wageningen Economic Research Report 2023-058). Wageningen Economic Research, pp. 1-51. Available at: https://farm-d.org/wp-content/uploads/2024/03/regenerative_agriculture_in_europe_an_overview_pa-wageningen_university_and_research_629483_compressed.pdf
Metelytsia, V., Valentinov, V., & Gagalyuk, T. (2025) Attitudes toward ESG reporting in a crisis economy: Insights from interviews with Ukrainian agricultural enterprises. Business Strategy and Development, vol. 8. DOI: https://doi.org/10.1002/bsd2.70123
Moldavan, L., & Pimenova, E. (2023) Sustainable development of agriculture of Ukraine in the context of climate change. Sustainability, vol. 15, is. 13. DOI: https://doi.org/10.3390/su151310517
Nestlé. (2024) Creating shared value and sustainability report 2023. Available at: https://www.nestle.com/sites/default/files/2024-02/creating-shared-value-sustainability-report-2023-en.pdf
Régnier, E., & Catallo, A. (2024) The Ukrainian agricultural sector: An overview and challenges in light of possible European Union enlargement (IDDRI Study No. 03/2024). Institut du Développement Durable et des Relations Internationales. Available at: https://www.iddri.org/sites/default/files/PDF/Publications/Catalogue%20Iddri/Etude/202406-ST0324-ukraine%20EU.pdf
Russello, P. (2023) Embedding sustainability in organizational culture through employee engagement: A maturity model [Laurea Magistrale thesis, Politecnico di Milano]. POLITesi. Available at: https://www.politesi.polimi.it/retrieve/a136a259-1b4b-4582-8fd9-7dca8223412f/2023_12_Russello_Tesi_01.pdf (in Ukrainian)
SAI Platform. (2025, January 15) Regenerative dairy with Danone and partners. Available at: https://saiplatform.org/our-work/news/regenerative-dairy-with-danone-and-partners/
Zeng, L., & Jiang, Y. (2023) Evidence from agriculture and forestry listed companies. Sustainability, vol. 15. is. 8. DOI: https://doi.org/10.3390/su15086723

