EFFICIENCY ANALYSIS OF ENTERPRISES IN UKRAINIAN BAKING INDUSTRY
Abstract
Purpose. To study the state and development problems of the baking industry and the efficiency of production and economic activity of baking companies in Ukraine in modern conditions. Methodology of research. The article uses scientific methods of analysis and synthesis to examine the current state and development problems of the baking industry in Ukraine, methods of statistical grouping and comparison to analyze efficiency indicators of enterprises making bread and bakery products, tabular and graphic methods to illustrate the studied problem visually. Official data of the State Statistics Service of Ukraine are the information base of the study. Findings. The article investigates the activities of the baking industry in Ukraine. The study notes that the industry has a large number of enterprises of different sizes and forms of ownership competing in the regional markets. It shows dynamics of industrial production in physical and monetary units. The article analyzes the structure of personnel and labor costs, economic and financial indices and balance sheet structure of enterprises making bread, bakery products and pastry. It identifies the major causes of the low efficiency of enterprises in the baking industry that require solutions at both the enterprise and national levels. Originality. The study identifies the major problems of the baking industry development that result in the reduction of product output and decrease the efficiency of production and economic activity of domestic enterprises in modern conditions. Practical. The regulatory authorities of the baking industry in Ukraine and baking enterprises themselves can use the findings to solve the existing problems and improve efficiency.
References
Виробництво промислової продукції за видами в Україні за січень – грудень 2013 року: статистичний бюлетень. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 226 с.
Заїнчковський А. О. Підприємства харчової промисловості на ринку продовольчих товарів України [Електронний ресурс] / Заїнчковський А. О. – Режим доступу: www.dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2729/3/3249.pdf
Навольська Н. Підвищення економічної ефективності збутової діяльності хлібопекарських підприємств / Наталія Навольська, Світлана Бобрівець, Оксана Білан // Галицький економічний вісник. – 2006. – №4 (11). – С. 74-84.
Петруха С.В. Методологія аналізу фінансових результатів роботи хлібопекарської підгалузі харчової промисловості України / С.В. Петруха, М.М. Колотуша // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – №4 (70). – С. 118-137.
Статистичний збірник «Діяльність суб’єктів господарювання», 2013. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 475 с.
Статистичний щорічний України за 2010 р. – К. : Державна служба статистики України, 2011. – 560 с.
Статистичний щорічний України за 2013 р. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 533 с.
Хлебный бизнес: новые реалии – новые задачи. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www.ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/jurnal_hlebniy-i-konditerskiy-biznes_8-oktyabr-2014.html
State statistics service of Ukraine (2014), Production of industrial products according to the types in Ukraine during January – December 2013: statistical bulletin, Kyiv, Ukraine, 226 p.
Zainchkovskyi, A.O. (2009), “Enterprises of the food industry in the food market of Ukraine”, available at: www.dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2729/3/3249.pdf (access date April 10, 2015)
Navolska, N., Bobrivets, S. and Bilan, O. (2006), “Increasing the economic efficiency of sales activity of baking companies”, Galician economic Bulletin, no. 4 (11), pp. 74-84.
Petrukha, S.V. and Kolotusha, M.M. (2007). “Methodology of the financial results analysis of the baking sector of the food industry of Ukraine”, Actual problems of Economics, no. 4 (70), pp. 118-137.
State statistics service of Ukraine (2014), Activity of business entities: statistical publication, Kyiv, Ukraine, 475 p.
State statistics service of Ukraine (2011), Annual Statistical Bulletin of Ukraine, 2010, Kyiv, Ukraine, 560 p.
State statistics service of Ukraine (2014), Annual Statistical Bulletin of Ukraine, 2013, Kyiv, Ukraine, 533 p.
“Bread business: new realities – new objectives” (2014), available at: www.ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/jurnal_hlebniy-i-konditerskiy-biznes_8-oktyabr-2014.html