АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

  • Н.І. Костецька Тернопільський національний економічний університет
Ключові слова: хлібопекарська галузь, хлібопекарські підприємства, хліб і хлібобулочні вироби, обсяг виробництва, ефективність, фінансово-економічні показники

Анотація

Мета. Дослідження стану та проблем розвитку хлібопекарської галузі й ефективності виробничо- господарської діяльності хлібопекарських підприємств в Україні у сучасних умовах. Методика дослідження. У статті використано такі загальнонаукові методи: аналізу та синтезу – при дослідженні сучасного стану і проблем розвитку хлібопекарської галузі України, статистичного групування і порівняння – при аналізі показників ефективності діяльності підприємств з виробництва хліба і хлібобулочних виробів, табличний і графічний – для наочного ілюстрування досліджуваної проблеми. Інформаційною базою дослідження стали офіційні дані Державної служби статистики України. Результати. Досліджено діяльність хлібопекарської галузі України. Зазначено, що в галузі функціонує велика кількість підприємств різних розмірів і форм власності, які конкурують між собою на регіональних ринках. Наведено динаміку обсягів промислового виробництва продукції у натуральному і вартісному виразі. Проаналізовано структуру персоналу та витрат на оплату праці, фінансово-економічні показники діяльності та структуру балансу підприємств з виробництва хліба, хлібобулочних і борошняних виробів. Виявлено основні причини низької ефективності діяльності підприємств хлібопекарської галузі, які потребують вирішення на рівні підприємства і країни загалом. Наукова новизна. Виявлено основні проблеми розвитку хлібопекарської галузі, які зумовлюють скорочення обсягів виробництва продукції та зниження ефективності виробничо-господарської діяльності вітчизняних підприємств у сучасних умовах. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані державними органами регулювання хлібопечення в Україні та хлібопекарськими підприємствами при розробці заходів для розв’язання проблем та підвищення ефективності діяльності.

Посилання

Виробництво промислової продукції за видами в Україні за січень – грудень 2013 року: статистичний бюлетень. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 226 с.

Заїнчковський А. О. Підприємства харчової промисловості на ринку продовольчих товарів України [Електронний ресурс] / Заїнчковський А. О. – Режим доступу: www.dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2729/3/3249.pdf

Навольська Н. Підвищення економічної ефективності збутової діяльності хлібопекарських підприємств / Наталія Навольська, Світлана Бобрівець, Оксана Білан // Галицький економічний вісник. – 2006. – №4 (11). – С. 74-84.

Петруха С.В. Методологія аналізу фінансових результатів роботи хлібопекарської підгалузі харчової промисловості України / С.В. Петруха, М.М. Колотуша // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – №4 (70). – С. 118-137.

Статистичний збірник «Діяльність суб’єктів господарювання», 2013. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 475 с.

Статистичний щорічний України за 2010 р. – К. : Державна служба статистики України, 2011. – 560 с.

Статистичний щорічний України за 2013 р. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 533 с.

Хлебный бизнес: новые реалии – новые задачи. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www.ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/jurnal_hlebniy-i-konditerskiy-biznes_8-oktyabr-2014.html

State statistics service of Ukraine (2014), Production of industrial products according to the types in Ukraine during January – December 2013: statistical bulletin, Kyiv, Ukraine, 226 p.

Zainchkovskyi, A.O. (2009), “Enterprises of the food industry in the food market of Ukraine”, available at: www.dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2729/3/3249.pdf (access date April 10, 2015)

Navolska, N., Bobrivets, S. and Bilan, O. (2006), “Increasing the economic efficiency of sales activity of baking companies”, Galician economic Bulletin, no. 4 (11), pp. 74-84.

Petrukha, S.V. and Kolotusha, M.M. (2007). “Methodology of the financial results analysis of the baking sector of the food industry of Ukraine”, Actual problems of Economics, no. 4 (70), pp. 118-137.

State statistics service of Ukraine (2014), Activity of business entities: statistical publication, Kyiv, Ukraine, 475 p.

State statistics service of Ukraine (2011), Annual Statistical Bulletin of Ukraine, 2010, Kyiv, Ukraine, 560 p.

State statistics service of Ukraine (2014), Annual Statistical Bulletin of Ukraine, 2013, Kyiv, Ukraine, 533 p.

“Bread business: new realities – new objectives” (2014), available at: www.ukrhlibprom.org.ua/ua/publikaciii/jurnal_hlebniy-i-konditerskiy-biznes_8-oktyabr-2014.html

Переглядів статті: 8
Завантажень PDF: 3
Опубліковано
2015-05-19
Як цитувати
Костецька, Н. (2015). АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ. Сталий розвиток економіки, (2(27), 124-130. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/534
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ