ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА СВИНАРСТВА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
Анотація
Мета. Розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо формування дієвої системи державної підтримки виробників продукції свинарства. Методика дослідження. У процесі дослідження використані такі загальнонаукові методи, як аналіз і синтез, індукція і дедукція. Зокрема: завдяки аналізу та синтезу було проведено дослідження механізму повернення ПДВ у вигляді державної підтримки для сільськогосподарських підприємств; завдяки прийомам індукції та дедукції були визначені перспективи розвитку галузі свинарства в Україні. Результати. Встановлено, що механізм, який діяв до 2010 р., забезпечував прозорість у поверненні ПДВ у вигляді державної підтримки для сільськогосподарських підприємств, а по відношенню до господарств населення використовувалася нульова ставка, що стимулювало їх до нарощування обсягів реалізації. Доведено, що нинішній порядок державної підтримки у вигляді повернення ПДВ є складним і непрозорим. У результаті чого переробним підприємствам делеговано право нарахування та розподілу державних ресурсів, сформованих за рахунок коштів податку на додану вартість, отриманих від реалізації продукції, виготовленої з поставленої свинини у живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками. Виявлено основні причини, недієвості програми державної підтримки, що передбачала компенсацію відсотків за надання кредитів сільськогосподарським товаровиробникам, яка діяла до 2012 р. Визначено, що механізм державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників продукції свинарства потребує комплексного формування з метою активізації виробництва продукції свинарства в усіх категоріях сільськогосподарських товаровиробників. Наукова новизна. Обґрунтовано механізм державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників продукції свинарства, що передбачає запровадження нульової ставки ПДВ для усіх категорій сільськогосподарських товаровиробників та запровадження прямої бюджетної дотації за реалізацію великовагових свиней господарствами населення. Практична значущість. Отримані результати дослідження, зокрема запропонована необхідність відновлення застосування державної підтримки на основі використання «нульової ставки» ПДВ, забезпечить формування ефективного механізму стимулювання виробництва продукції свинарства як в сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах населення.
Посилання
Нестеренко С.А. Розвиток галузі свинарства у сільськогосподарських підприємствах / С.А. Нестеренко // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2015. – № 1 (29). – С. 80-86.
Державна підтримка галузі тваринництва відповідно до вимог СОТ / Андрієвський В.Є. та ін. // Науково-практичний збірник “Посібник українського хлібороба”. – Київ, 2008. – С. 274-289.
Державне регулювання економіки : [навчальний посібник] / С.М. Чистов, А.Є. Никифоров, Т.Ф. Куценко [та ін.; вид. 2-ге, допрац. і доповн.]. – К. : КНЕУ, 2010. – 440 с.
Аграрний сектор України на шляху до євроінтеграції : монографія / [Бетлій М.,]; за ред. О.М. Бородіної. – Ужгород: ІВА, 2006. – 496 с.
Сус Л. В. Стан реалізації фінансової державної підтримки виробництва продукції тваринництва в Україні / Л. В. Сус // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 1/2 (43), т. 2. – С. 186–193.
Свиноус І.В. Cучасний стан та проблеми виробництва продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах України / І.В. Свиноус, А.В. Підгорний // Інноваційна економіка. – 2014. – № 6 (55). – С. 77-81.
Орел В.М. Оцінка сучасного стану та перспективи розвитку регіонального ринку м’яса та м’ясної продукції / В.М. Орел // Економічний аналіз. – 2014. – № 3. – С. 70-74.
Саламін О. С. Розвиток сільського господарства як результат ринкового регулювання та державного регуляторного впливу / О. С. Саламін // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. Серія Економічні науки – Львів, 2013. – т. 15, № 2 (56). – С. 355–362.
Nesterenko, S.A. (2015), “The development of pig industry in the agricultural enterprises”, Visnyk Berdianskoho universytetu menedzhmentu i biznesu, no. 1 (29), pp. 80-86.
Andriievskyi, V.Ye. et al. (2008), “State support of the livestock industry in line with WTO requirements”, Naukovo-praktychnyi zbirnyk “Posibnyk ukrainskoho khliboroba”, pp. 274-289.
Chystov, S.M., Nykyforov, A.Ye., Kutsenko, T.F. ta in. (2010), Derzhavne rehuliuvannia ekonomiky [State Regulation of Economy], tutorial, 2nd edition, corrections and additions, KNEU, Kyiv, Ukraine, 440 p.
Betlii, M. (2006), Ahrarnyi sektor Ukrainy na shliakhu do yevrointehratsii [The agrarian sector of Ukraine on the way to the European integration], monograph, IVA, Uzhhorod, Ukraine, 496 p.
Sus, L.V. (2014), “State of the state financial support of animal production in Ukraine”, Visnyk ZhNAEU, no. 1/2 (43), vol. 2, pp. 186–193.
Svynous, I.V. and Pidhornyi, A.V. (2014), “Current status and problems of production of pig breeding at the agricultural enterprises of Ukraine”, Innovatsiina ekonomika, no. 6 (55), pp. 77-81.
Orel, V.M. (2014), “Assessment of the present state and prospects of development of regional market of meat and meat products”, Ekonomichnyi analiz, no. 3, pp.70-74.
Salamin, O.S. (2013), “The development of agriculture as a result of market regulation and of state regulatory impact”, Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Hzhytskoho, Seriia Ekonomichni nauky, vol. 15, no. 2 (56), pp. 355–362.