STATE SUPPORT OF PIG BREEDING IN UKRAINE: CURRENT STATE AND DEVELOPMENT PROSPECTS
Abstract
Purpose. The aim of the article is the development of theoretical principles and practical recommendations for the formation of an effective system of state support for pig producers. Methodology of research. The following general scientific methods are used during the study, as analysis and synthesis, induction and deduction. In particular, the mechanism of VAT refund in the form of state support for agricultural enterprises through the analysis and synthesis of the study; through methods of induction and deduction by prospects of development of pig industry in Ukraine. Findings. It is established that the mechanism which operated until 2010, ensured transparency in the return of VAT in the form of state support for agricultural enterprises and towards households a zero rate is used, which stimulated them to increase sales volumes. It is proved that the current procedure of government support in the form of VAT refund is complex and opaque. As a result, processors the enterprises are delegated the right of calculation and allocation of public resources, formed at the expense of value added tax, from the sale of products made from pork put in live weight by agricultural producers. The basic reasons for ineffectiveness state support, which included compensation of interest on loans to agricultural producers, which operated until 2012, are highlighted. It is determined that the mechanism of state support of agricultural commodity pig production requires the complex formation to enhance the production of pig production in all categories of agricultural producers. Originality. The mechanism of state support of agricultural commodity of pig production is substantiated, which involves the introduction of a zero VAT rate for all categories of agricultural producers and the introduction of direct budgetary grants for the implementation of heavy heavy pig private households. Practical value. The obtained results are of research; including the proposed use of the need to use of public support through the use of “zero rate” of VAT, promote the formation of an effective mechanism to stimulate the production of pig production in both agricultural enterprises and private households.
References
Нестеренко С.А. Розвиток галузі свинарства у сільськогосподарських підприємствах / С.А. Нестеренко // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. – 2015. – № 1 (29). – С. 80-86.
Державна підтримка галузі тваринництва відповідно до вимог СОТ / Андрієвський В.Є. та ін. // Науково-практичний збірник “Посібник українського хлібороба”. – Київ, 2008. – С. 274-289.
Державне регулювання економіки : [навчальний посібник] / С.М. Чистов, А.Є. Никифоров, Т.Ф. Куценко [та ін.; вид. 2-ге, допрац. і доповн.]. – К. : КНЕУ, 2010. – 440 с.
Аграрний сектор України на шляху до євроінтеграції : монографія / [Бетлій М.,]; за ред. О.М. Бородіної. – Ужгород: ІВА, 2006. – 496 с.
Сус Л. В. Стан реалізації фінансової державної підтримки виробництва продукції тваринництва в Україні / Л. В. Сус // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 1/2 (43), т. 2. – С. 186–193.
Свиноус І.В. Cучасний стан та проблеми виробництва продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах України / І.В. Свиноус, А.В. Підгорний // Інноваційна економіка. – 2014. – № 6 (55). – С. 77-81.
Орел В.М. Оцінка сучасного стану та перспективи розвитку регіонального ринку м’яса та м’ясної продукції / В.М. Орел // Економічний аналіз. – 2014. – № 3. – С. 70-74.
Саламін О. С. Розвиток сільського господарства як результат ринкового регулювання та державного регуляторного впливу / О. С. Саламін // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. Серія Економічні науки – Львів, 2013. – т. 15, № 2 (56). – С. 355–362.
Nesterenko, S.A. (2015), “The development of pig industry in the agricultural enterprises”, Visnyk Berdianskoho universytetu menedzhmentu i biznesu, no. 1 (29), pp. 80-86.
Andriievskyi, V.Ye. et al. (2008), “State support of the livestock industry in line with WTO requirements”, Naukovo-praktychnyi zbirnyk “Posibnyk ukrainskoho khliboroba”, pp. 274-289.
Chystov, S.M., Nykyforov, A.Ye., Kutsenko, T.F. ta in. (2010), Derzhavne rehuliuvannia ekonomiky [State Regulation of Economy], tutorial, 2nd edition, corrections and additions, KNEU, Kyiv, Ukraine, 440 p.
Betlii, M. (2006), Ahrarnyi sektor Ukrainy na shliakhu do yevrointehratsii [The agrarian sector of Ukraine on the way to the European integration], monograph, IVA, Uzhhorod, Ukraine, 496 p.
Sus, L.V. (2014), “State of the state financial support of animal production in Ukraine”, Visnyk ZhNAEU, no. 1/2 (43), vol. 2, pp. 186–193.
Svynous, I.V. and Pidhornyi, A.V. (2014), “Current status and problems of production of pig breeding at the agricultural enterprises of Ukraine”, Innovatsiina ekonomika, no. 6 (55), pp. 77-81.
Orel, V.M. (2014), “Assessment of the present state and prospects of development of regional market of meat and meat products”, Ekonomichnyi analiz, no. 3, pp.70-74.
Salamin, O.S. (2013), “The development of agriculture as a result of market regulation and of state regulatory impact”, Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Hzhytskoho, Seriia Ekonomichni nauky, vol. 15, no. 2 (56), pp. 355–362.