СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ СВИНАРСТВА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ
Анотація
Мета. Розробка теоретичних, методологічних положень і практичних рекомендацій щодо розвитку свинарства в сільськогосподарських підприємствах України. Методика дослідження. У роботі застосована сукупність методів і підходів, що дозволило реалізувати концептуальну єдність дослідження. Для реалізації поставлених завдань використовувалися такі методи і прийоми: монографічний, статистичних групувань, кореляційно-регресійного аналізу і графічний – для комплексного вивчення сучасного стану виробництва продукції свинарства та визначення факторів, що впливають на його конкурентоспроможність; вибірковий – для детального обстеження окремих господарств з вирощування свиней. Результати. Встановлено, що нині простежується процес монополізації виробництва продукції свинарства висококонцентрованими сільськогосподарськими підприємствами. Основними чинниками цього процесу є висока ефективність виробництва та реалізації виробленої продукції; відсутність проблем зі збутом та забезпеченням збалансованими кормами, що зумовлює зменшення кількості неінтегрованих господарств, які утримують свиней. Наукова новизна. Доведено, що основним чинником, який впливає на залучення приватного капіталу в галузь свинарства, є нові можливості для формування конкурентних переваг на основі диверсифікації виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств, які спеціалізуються на виробництві зерна ячменю та кукурудзи. Незважаючи на відчутно нижчий рівень рентабельності виробництва свинини у висококонцентрованих підприємствах корпоративного сектору порівняно з вирощуванням кукурудзи та ячменю, збільшується кількість сільськогосподарських підприємств із поголів’ям понад 5000 свиней. Практична значущість. Доведено, що порушення цінових співвідношень між вхідними ресурсами, які використовуються для виробництва продукції свинарства, і величиною закупівельних цін на свиней, стало економічно невигідним розвивати галузь для дрібних і середніх сільськогосподарських підприємств.
Посилання
Рибалко В. П. Наукові основи ефективного функціонування свинарства / В. П. Рибалко // Вісник аграрної науки. – 2006. – № 3–4. – С. 110–112.
Дослідження рівня продуктивності та ефективності діяльності підприємств різних форм власності в галузі тваринництва України за 2016 рік / [І. М. Демчак, Д. М. Микитюк, І. В. Свиноус та ін.]. – К. : НДІ Украгропромпродуктивність‖, 2017. – 142 с.
Свиноус І. В. Сучасний стан свинарства України: проблеми та шляхи вирішення / І. В. Свиноус, М. І. Ібатуллін // Продуктивність агропромислового виробництва. – 2015. – № 27. – С. 63–67.
Шебаніна О.В. Формування конкурентних переваг виробників сільськогосподарської продукції на світовому ринку: теоретичний аспект / О. В. Шебаніна, Г. С. Федосєєва // Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки. – 2016. – № 2. – С. 259-266.
Місюк М.В. Аналіз сучасного стану функціонування галузі свинарства / М.В. Місюк, Я.А. Сушарник // Інноваційна економіка. – 2016. – №7-8 (64). – С. 28-35.
Збарський В.К. Розвиток свинарства в сільськогосподарських підприємствах України / В.К. Збарський, А.В. Збарська, О.О. Шпак // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Економіка. – 2017. – Випуск 1(49). – С. 197-202.
Маслак О. Розвиток вітчизняного ринку свинини / О. Маслак // Агробізнес сьогодні. – 2015. – № 11. – C. 11–12.
Мазуренко О. В. Розвиток інноваційно–орієнтованого свинарства: концептуальний підхід / О. В. Мазуренко // Економіка АПК. – 2015. – № 4. – C. 71–76.
Rybalko, V.P. (2006), Scientific foundations of effective functioning of pig breeding‖, Visnyk ahrarnoi nauky, no. 3–4, pp. 110–112.
Demchak, I.M., Mykytiuk, D.M., Svynous, I.V. et al. (2017), Doslidzhennia rivnia produktyvnosti ta efektyvnosti diialnosti pidpryiemstv riznykh form vlasnosti v haluzi tvarynnytstva Ukrainy za 2016 rik [Research of the level of productivity and of efficiency of enterprises activity of different forms of ownership in the sphere of animal husbandry in Ukraine behind 2016], NDI Ukrahropromproduktyvnist‖, Kyiv, Ukraine, 142 p.
Svynous, I.V. and Ibatullin, M.I. (2015), Current status of pig production Ukraine: problems and solutions‖, Produktyvnist ahropromyslovoho vyrobnytstva, no. 27, pp. 63–67.
Shebanina, O.V. and Fedosieieva, H.S. (2016), Formation of competitive advantages of agricultural producer on the world market: theoretical aspect‖, Visnyk KhNAU. Seriia: Ekonomichni nauky, no. 2, pp. 259-266.
Misiuk, M.V. and Susharnyk, Ya.A. (2016), Analysis of the current status of functioning pig industry‖, Innovatsiina ekonomika, no. 7-8 (64), pp. 28-35.
Zbarskyi, V.K., Zbarska, A.V. and Shpak, O.O. (2017), The development of pig breeding in agricultural enterprises of Ukraine ‖, Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu. Seriia Ekonomika, Issue 1(49), pp. 197-202.
Maslak, O. (2015), The development of the domestic pork market‖, Ahrobiznes sohodni, no. 11, pp. 11–12.
Mazurenko, O.V. (2015), The development of innovation-oriented swine breeding: conceptual approach‖, Ekonomika APK, no. 4, pp. 71–76.