СУТНІСТЬ ТА ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ КОРОТКИХ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАЧАННЯ В УКРАЇНІ
Анотація
Мета. Встановлення сутності та визначення передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є фундаментальні положення формування системи продовольчого забезпечення; сучасна економічна теорія, яка визначає цілі та закономірності стійкого розвитку світу та України; наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з питань забезпечення продовольчої безпеки, державного управління та законодавчого врегулювання даної проблеми. Методологічну основу дослідження складають загальнонаукові та специфічні методи наукового пізнання. У процесі дослідження використовувались такі методи економічних досліджень: абстрактно-логічний (формування теоретичних узагальнень і висновків); монографічний (вивчення наукових праць з проблем формування коротких ланцюгів постачання); термінологічного аналізу і операціоналізації понять (дослідження концептуальних підходів до тлумачення поняття «короткі ланцюги постачання», визначення визначальних ознак коротких ланцюгів постачання та відповідних їм рис); прямого аналізу та синтезу (систематизація законодавчих ініціатив країн- членів ЄС з досліджуваної проблеми). Результати. Здійснено критичний аналіз підходів науковців до визначення сутності поняття «короткі ланцюги постачання». Встановлено, що географічна близькість визначається як фізично близька і вимірюється як відстань між виробниками та споживачами; соціальна близькість означає відсутність посередників або мала їх кількість, довірчі відносинами між виробником і споживачем, які знають один одного та продукт, солідарність між виробниками та споживачами, залучення до місцевої системи харчування, зв’язок з місцевими традиціями харчування; економічна близькість означає, що гроші циркулюють у межах громади чи певної місцевості. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку дослідження основних критеріїв, необхідних для визначення коротких ланцюгів постачання: географічна (фізично близька і вимірюється як відстань між виробниками та споживачами), соціальна (відсутність посередників або мала їх кількість, довірчі відносинами між виробником і споживачем, які знають один одного та продукт, солідарність між виробниками та споживачами, залучення до місцевої системи харчування, зв’язок з місцевими традиціями харчування) та економічна (гроші циркулюють у межах громади чи певної місцевості) близькість. Вперше обґрунтовано передумови розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні через призму особливостей розвитку сільських територій, потреб споживачів, виробників та громади. Практична значущість. Розвиток різних форм та типів коротких ланцюгів постачання дозволяє вирішити завдання поліпшення харчування на місцевому рівні та отримати додатковий позитивний вплив для формування моделі сталого розвитку сільських територій. Основні положення та висновки, сформульовані в роботі, можуть бути використаними при підготовці підручників, навчальних посібників, методичних матеріалів, розробці лекцій та практичних занять з питань формування коротких ланцюгів постачання, що є складовою регіонального управління та місцевого самоврядування.
Посилання
Augиre-Granier M. Short food supply chains and local food systems in the EU. EPRS. 2016. URL: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/586650/EPRS_BRI(2016)586650_EN.pdf (дата звернення: 05.03.2018).
Иванов Д.А. Управление цепями поставок. Санкт-Петербург: Издательство Политехнического университета, 2009. 660 с.
Шванський В.С. Особливості формування ланцюгів поставок продовольчих товарів. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. 2014. Вип. 7(4). С. 14-17.
Ricketts Hein J., Ilbery B., Kneafsey M. Distribution of Local Food Activity in England and Wales: An Index of Food Relocalization. Regional Studies. 2006. № 40. pp. 298-301.
Short food supply chains. WikipediА. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Short_food_ supply_chains#Origin_of_the_concept (дата звернення: 05.03.2018).
Ploeg V., Douwe J., Renting H. Rural Development: From Practices and Policies Towards Theory. Sociologia Ruralis. 2000. № 40. pp. 391-408.
Local agriculture and short food supply chains. Conferense: Brussels 20/04/2012. URL: https://ec.europa.eu/agriculture/events/small-farmers-conference-2012_en (дата звернення: 05.03.2018).
Marsden T., Banks J., Bristow G. Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development. Sociologia Ruralis. 2000. № 40. pp. 424-438.
Renting H., Schemer M., Rossi A. Building food democracy: exploring civic food networks and newly emerging forms of food citizenship. International Journal of Sociology of Agriculture and Food. 2012. № 19. pp. 289-307.
Lamine C. Settling shared uncertainties: local partnership between producers and consumers. Sociological Ruralis. 2005. № 45. pp. 324-345.
Galli F., Brunori G. Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development. Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS. 2013. URL: http://www.foodlinkscommunity.net/fileadmin/documents_organicresearch/foodlinks/CoPs/evidence- document-sfsc-cop.pdf (дата звернення: 05.03.2018).
Сайт Міністерства сільського господарства, продовольства та лісового господарства Франції. Франція, 2018. URL: http://agriculture.gouv.fr (дата звернення: 05.03.2018).
Peters R. Local Food and Short Supply Chains. EU Rural Review. European Network for Rural Development. 2012. № 12. pp. 14-25.
Augиre-Granier, Marie-Laure (2016), “Short food supply chains and local food systems in the EU”, EPRS, available at: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/586650/EPRS_BRI (2016)586650_EN.pdf (access date March 05, 2018).
Ivanov, D.A. (2009), Upravlenie tsepiami postavok [Supply Chain Management], Izdatelstvo Politekhnicheskogo universiteta, St.-Petersburg, Russia, 660 p.
Shvanskyi, V.S. (2014), “Features of the formation of supply chains of food products”, Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Ser.: Ekonomichni nauky, Iss. 7(4), pp. 14-17.
Ricketts, Hein J., Ilbery, B. and Kneafsey, M. (2006), “Distribution of Local Food Activity in England and Wales: An Index of Food Relocalization”, Regional Studies, no. 40, pp. 298-301.
WikipediА “Short food supply chains”, available at: https://en.wikipedia.org/wiki/ Short_food_supply_chains#Origin_of_the_concept (access date March 05, 2018).
Ploeg, V., Douwe, J. and Renting, H. (2000), “Rural Development: From Practices and Policies Towards Theory”, Sociologia Ruralis, no. 40, pp. 391-408.
Conference "Local agriculture and short food supply chains" (Brussels, 20/04/2012), available at: https://ec.europa.eu/agriculture/events/small-farmers-conference-2012_en (access date March 05, 2018).
Marsden, T., Banks, J. and Bristow, G. (2000), “Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development”, Sociologia Ruralis, no. 40, pp. 424-438.
Renting, H., Schemer, M. and Rossi, A. (2012), “Building food democracy: exploring civic food networks and newly emerging forms of food citizenship”, International Journal of Sociology of Agriculture and Food, no. 19, pp. 289-307.
Lamine, C. (2005), “Settling shared uncertainties: local partnership between producers and consumers”, Sociological Ruralis, no. 45, pp. 324-345.
Galli, F. and Brunori, G. (2013), “Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development”, available at: http://www.foodlinkscommunity.net/fileadmin/documents_ organicresearch/foodlinks/CoPs/evidence-document-sfsc-cop.pdf (access date March 05, 2018).
Sait Ministerstva silskoho hospodarstva, prodovolstva ta lisovoho hospodarstva Frantsii [Website of the Ministry of Agriculture, Food and Forestry of France], available at: http://agriculture.gouv.fr (access date March 05, 2018).
Peters, R. (2012), “Local Food and Short Supply Chains”, EU Rural Review. European Network for Rural Development, no. 12, pp. 14-25.