ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ

Ключові слова: продовольча безпека, населення, сільське господарство, якість, продовольча допомога, продукти харчування, купівельна спроможність

Анотація

Проблема продовольчої безпеки в сучасному світі в першу чергу пов'язана з проблемою голоду і недоїданням, захистом суспільних інтересів, включаючи забезпечення і підтримку соціальної та економічної стабільності в країні, задоволення життєво необхідної потреби в продовольстві. Встановлено, що основним завданням сільського господарства є забезпечення всього населення якісними вітчизняними продуктами харчування та збільшення експорту сільськогосподарської та продовольчої продукції, створення необхідних умов для підвищення зайнятості та доходів сільського населення, сталого розвитку сільських територій. Модернізація інституту продовольчої допомоги включає в себе ряд напрямів: підвищення корпоративної соціальної відповідальності бізнесу в подоланні продовольчої бідності шляхом вдосконалення податкових установ та заохочення благодійності через участь бізнесу в реалізації програм продовольчої допомоги; розробка та впровадження спеціальних державних та регіональних програм, що відображають розмір цільової продовольчої допомоги та диференційований підхід з урахуванням особливостей споживання найбільш вразливих груп населення.

Посилання

Ніколюк О. В., Атамась Г. П., Шумілов Б. Б. Продовольча безпека України в умовах соціально-економічних трансформацій. Економіка харчової промисловості. 2023. Т. 15, Вип. 1. С. 61-67.

Зеліско Н. Продовольча безпека як економічний пріоритет аграрної політики України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія : Економіка АПК. 2019. № 26. С. 77-80.

Талавиря М. П., Костюк Т. О. Продовольча безпека в умовах сучасних економічних викликів. Економічні науки. Серія : Регіональна економіка. 2021. Вип. 18. С. 203-214.

Кундєєва Г. О., Скопенко Н. С. Стійкість розвитку: продовольча безпека та безпека харчування як результат стійкості продовольчої системи. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2022. Т. 28, № 2. С. 36-53.

Буряк Р. І., Кузьменко С. В. Продовольча безпека України в умовах євроінтеграції. Інноваційна економіка.2018. № 1-2. С. 20-26.

Стариченко Є. М. Продовольча безпека країни як соціально-економічна категорія. Агросвіт. 2018. № 13. С. 42-48.

Рудніченко Є. М., Гавловська Н. І. Продовольча безпека та здоров’я населення як елемент економічної безпеки макрорівня. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2017. № 4. С. 54-57.

Єгоров Б. В. Кордзая Н. Р. Продовольча безпека країни: особливості білкового харчування населення. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип. 2. С. 112-119.

Nikolyuk, O., Atamas, G., Shumilov, B. (2023) Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh sotsialno-ekonomichnykh transformatsii. [Food security of Ukraine in the context of socio-economic transformations]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti - Economics of the food industry. vol. 15, issue 1. pp. 61-67. (in Ukrainian)

Zelisko, N. (2019) Prodovolcha bezpeka yak ekonomichnyi priorytet ahrarnoi polityky Ukrainy. [Food security as an economic priority of the agrarian policy of Ukraine]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Ekonomika APK - Bulletin of the Lviv National Agrarian University. Series: Economics of the Agricultural Complex. no. 26. pp. 77-80. (in Ukrainian)

Talavirya, M., Kostyuk, T. (2021) Prodovolcha bezpeka v umovakh suchasnykh ekonomichnykh vyklykiv. [Food security in the face of modern economic challenges]. Ekonomichni nauky. Seriia : Rehionalna ekonomika - Economic Sciences. Series: Regional Economy. issue 18. pp. 203-214. (in Ukrainian)

Kundeeva, G., Skopenko, N. (2022) Stiikist rozvytku: prodovolcha bezpeka ta bezpeka kharchuvannia yak rezultat stiikosti prodovolchoi systemy. [Development sustainability: food security and nutrition security as a result of food system sustainability]. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii - Scientific works of the National University of Food Technologies. vol. 28, no. 2. pp. 36-53. (in Ukrainian)

Buryak, R., Kuzmenko, S.(2018) Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh yevrointehratsii. [Food security of Ukraine in the context of European integration]. Innovatsiina ekonomika - Innovative economy. no. 1-2. pp. 20-26. (in Ukrainian)

Starichenko, E. (2018) Prodovolcha bezpeka krainy yak sotsialno-ekonomichna katehoriia. [Food security of the country as a socio-economic category]. Ahrosvit - Agrosvit. no. 13. pp. 42-48. (in Ukrainian)

Rudnichenko, E., Gavlovska, N.(2017) Prodovolcha bezpeka ta zdorovia naselennia yak element ekonomichnoi bezpeky makrorivnia. [Food security and population health as an element of macro-level economic security]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky - Bulletin of Khmelnytsky National University. Economic Sciences. no. 4. pp. 54-57. (in Ukrainian)

Yegorov, B., Kordzaya, N. (2020) Prodovolcha bezpeka krainy: osoblyvosti bilkovoho kharchuvannia naselennia. [Food security of the country: features of protein nutrition of the population]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. - Bulletin of agricultural science of the Black Sea region. issue 2. pp. 112-119. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 24
Завантажень PDF: 22
Опубліковано
2025-04-07
Як цитувати
Свиноус, І., Ібатуллін, М., Артімонова, І., & Гаврик, О. (2025). ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ. Сталий розвиток економіки, (2 (53), 71-77. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-53-10