КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ СТІЙКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ-ВИРОБНИКІВ МОЛОКА

  • В.І. Радько Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: молочне скотарство, сільськогосподарське підприємство, стійкість, держава, інновація

Анотація

Мета. Розробка практичних рекомендацій щодо підвищення стійкості сільськогосподарських підприємств- виробників молока. Методика дослідження. В процесі проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід – при вивченні зв’язків між явищами і процесами в системі забезпечення економічної стійкості підприємств; статистичний аналіз – при визначенні динаміки, структури та результативності розвитку сільськогосподарських підприємств з виробництва молока. Результати. Встановлено, що індикаторами стійкого розвитку підприємств молочного скотарства є: збільшення обсягів виробництва продукції; достатній рівень ресурсозабезпеченості кормами власного виробництва та формування запасів сезонного зберігання, а також для функціонування у передбачувані або кризові періоди; надійність – узгодженість структурних елементів та організації дій, спрямованих на дублюючі механізми, що забезпечують запас міцності. Доведено, що вищеперелічені індикатори характеризують напрями перетворення структури та функцій сільськогосподарських підприємств у відповідь на виклики соціально-економічного середовища з метою забезпечення його самозбереження та самовідтворення. Визначено, що рушійною силою сталого розвитку молочного скотарства сільськогосподарських підприємств слід розглядати: удосконалення функціонування організаційно-економічного механізму; забезпечення інноваційного характеру розвитку виробництва молока; зміцнення матеріально-технічної бази молочного скотарства господарств корпоративного сектору аграрної економіки; покращення забезпеченості галузі кваліфікованими кадрами. Перераховані чинники формують сферу впливу, в основу якої покладено цілеспрямовану діяльність суб’єктів господарювання у сфері агробізнесу щодо забезпечення сталого розвитку виробництва молока. Наукова новизна. Розроблено концепцію стійкого розвитку підприємств молочного скотарства, яка представляє собою сукупність поглядів стосовно принципів сталого розвитку, що дає змогу керівникам на основі аналізу чинників зовнішнього та внутрішнього середовища та з урахуванням закономірностей управління приймати рішення про вибір методів його розвитку й відстежувати ефективність використання їх за допомого системи індикаторів. Практична значущість. Врахування чинників сталого розвитку молочного скотарства сільськогосподарськими підприємствами дасть змогу ефективніше функціонувати і забезпечувати стійкість за економічною (в розрізі фінансової, організаційної, ринкової, інформаційної, інноваційної складових), соціальною та екологічною складовими.

Посилання

Свиноус І., Іванова Л., Радько В. Проблеми підвищення прибутковості виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах України. Економіст. 2014. № 6. С. 61-63.

Радько В.І., Свиноус І.В. Методичні підходи до визначення ефективності інтенсифікації молочного скотарства. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 23. С. 53-57.

Лоретц О.Г. Влияние технологии содержания и кратности доения на продуктивность коров и качество молока. Екатеринбург: УрГАУ, 2013. 380 с.

Ларетин Н.А. Экономические проблемы развития лугопастбищного хазяйства в условиях Российского Нечерноземья. Роль культурных пастбищ в развитии молочного скотоводства Нечерноземной зоны России в современных условиях: сб. науч. труд. Москва: Угрешская типография, 2010. С. 26-31.

Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 року / за ред. Ю.О. Лупенка, В.Я. Месель-Веселяка. 2-е вид., переробл. і допов. Київ: ННЦ “ІАE”, 2012. 218 с.

Стрекозов Н.И., Амерханов Х.А. Роль и место крупного рогатого скота в производстве продуктов животноводства. Молочное скотоводство России в рамках реализации приоритетного национального проекта "Развитие агропромышленного комплекса России" / под ред. Н.И. Стрекозова и Х.А. Амерханова. Москва: ВГНИИ животноводства, 2006. С. 10-25.

Карамаев С.В., Валитов Х.З., Бакаева Л.Н., Китаев Е.А. Продуктивное долголетие коров в зависимости от породной принадлежности. Зоотехния. 2009. № 5. С. 16-19.

Радько В.І., Свиноус І.В. Організаційно-економічні засади відтворення дійного стада в сільськогосподарських підприємствах України. Агросвіт. 2015. № 23. С. 13-16.

Кузнецова Н.В., Сычева Л.В. Влияние кормовых добавок на продуктивность дойных коров. Зоотехния. 2009. № 4. С. 4-6.

Шпак А., Горбатовский А. Приоритеты в развитии животноводства и повышение эффективности производства его продукции как сырьевой базы для мясомолочной промышленности. Аграрная экономика. 2012. № 1. С. 58-63.

Радько В.І. Економічна ефективність виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами України. Науковий вісник нац. університету біоресурсів і природокористування України. 2013. № 181. Ч. 6: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. С. 186-191.

Пономарьова М.С. Оплата праці в тваринництві. URL: http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/Chem_Biol/Vkhnau_ekon/2011_12/pdf/18.pdf (дата звернення: 16.11.2018).

Олійник О.В. Удосконалення матеріального стимулювання працівників скотарства як напрям підвищення доходності сільськогосподарських підприємств. Агросвіт. 2016. № 13-14. С. 7-10.

Коровы вызывают парниковый эффект и кислотные дожди. URL: http://www.vegglife.ru/additionally/greenhouse-effect.html (дата звернення: 16.11.2018).

Рекомендации FAO (Всемирная сельскохозяйственная и продовольственная организация ООН). URL: (дата звернення: 16.11.2018).

Svynous, I. Ivanova, L. and Radko, V. (2014), “Problems of increasing profitability of milk production in agricultural enterprises of Ukraine”, Ekonomist, no. 6, pp. 61-63.

Radko, V.S. and Svynous, I.V. (2015), “Methodological approaches to determining the effectiveness of intensification of dairy cattle breeding”, Investytsii: praktyka ta dosvid, no. 23, pp. 53-57.

Lorets, O.G. (2013), Vliianie tekhnologii soderzhaniia i kratnosti doeniia na produktivnost korov i kachestvo moloka [The impact of technology content and frequency of milking on the productivity of cows and milk quality], UrGAU, Ekaterinburg, Russia, 380 p.

Laretin, N.A. (2010), “Economic problems of development of grassland agriculture in the conditions of the Russian Non-chernozem Region”, Rol kulturnykh pastbishch v razvitii molochnogo skotovodstva Nechernozemnoy zony Rossii v sovremennykh usloviiakh [The role of cultivated pastures in the development of dairy cattle breeding in the Non-chernozem zone of Russia in modern conditions]: sbornik nauchnykh trudov [collection of scientific works], Ugreshskaia tipographiia, Moscow, Russia, pp. 26-31.

Lupenko, Yu.O. and Mesel-Veseliak, V.Ya. (2012), Stratehichni napriamy rozvytku silskoho hospodarstva Ukrainy na period do 2020 roku [Strategic directions of development of agriculture of Ukraine for the period till 2020], NNTs “IAE”, Kyiv, Ukraine, 218 p.

Strekozov, N.I. and Amerkhanov, Kh.A. (2006), “The role and place of cattle in the production of livestock products”, Molochnoe skotovodstvo Rossii v ramkakh realizatsii prioritetnogo natsionalnogo proekta "Razvitie agropromyshlennogo kompleksa Rossii" [Dairy cattle breeding of Russia in the framework of the implementation of the priority national project "Development of the agro-industrial complex of Russia"], VGNII zhivotnovodstva, Moscow, Russia, pp. 10-25.

Karamaev, S.V., Valitov, Kh.Z., Bakaeva, L.N. and Kitaev, E.A. (2009), “Productive longevity of cows, depending on the breed”, Zootekhniia, no. 5, pp. 16-19.

Radko, V.S. and Svynous, I.V. (2015), “Organizational and economic principles of reproduction of a herd in agricultural enterprises of Ukraine”, Ahrosvit, no. 23, pp. 13-16.

Kuznetsova, N.V. and Sycheva, L.V. (2009), “Effect of feed additives on milk cows productivity”, Zootekhniia, no. 4, pp. 4-6.

Shpak, A. and Gorbatovskiy, A. (2012), “Priorities in the development of livestock and improving the efficiency of production of its products as a raw material base for the meat and dairy industry”, Agrarnaia ekonomika, no. 1, pp. 58-63.

Radko, V.I. (2013), “Economic efficiency of milk production by agricultural enterprises of Ukraine”, Naukovyi visnyk nats. universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy, no. 181, Part 6: Ekonomika, ahrarnyi menedzhment, biznes, pp. 186-191.

Ponomarova, M.S. “Payment of labor in animal husbandry”, available at: http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/Chem_Biol/Vkhnau_ekon/2011_12/pdf/18.pdf (access date November 11, 2018).

Oliinyk, O.V. (2016), “Improvement of material incentives for livestock workers as a way to increase the profitability of agricultural enterprises”, Ahrosvit, no. 13-14, pp. 7-10.

Korovy vyzyvaiut parnikovyy effekt i kislotnye dozhdi [Cows cause greenhouse and acid rain], available at: http://www.vegglife.ru/additionally/greenhouse-effect.html (access date November 16, 2018).

Rekomendatsii FAO (Vsemirnaia selskokhoziaystvennaia i prodovolstvennaia organizatsiia OON) [Recommendations FAO (World Agriculture and Food Organization of the United Nations)], available at: http://www.fao.org/news/story/ru/item/1174859/icode/ (access date November 16, 2018).

Переглядів статті: 2
Завантажень PDF: 3
Опубліковано
2018-11-30
Як цитувати
Радько, В. (2018). КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ СТІЙКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ-ВИРОБНИКІВ МОЛОКА. Сталий розвиток економіки, (4(41), 55-63. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/110
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ