TENDENCIES OF THE DEVELOPMENT OF HOP GROWING INDUSTRY IN UKRAINE
Abstract
Purpose. The aim of the article was to study the situation that takes place in hop growing, determine the cause and identifying the factors that influence the development of the industry and also substantiate the basic ways for its further development and increase of efficiency and competitiveness. Methodology of research. Traditional general scientific methods of research were used in the process of study – observation, comparison, analysis, synthesis, analogy and specific scientific methods: historical method – to analyze the development of scientific thought in the mentioned problems and determining the formation of concepts; economic and statistical – in determining the current state of the hop growing industry, the effectiveness of the hop growing enterprises; calculative and constructive – to forecast the development of the industry in the calculation of production and profitability; abstract and logical – at statement of goals and objectives of research, theoretical generalizations and formulation of conclusions. Findings. It has been presented the results of the study of the situation in hop growing industry in Ukraine on a background of world market trends of hops. It has been clarified the reasons for creating such situation and identified the factors that influence the development of the industry and also substantiated the basic ways for its further development and increase of efficiency and competitiveness. Originality. It is advisable to develop a model of vertically integrated structure for increasing the effectiveness of hop growing industry – a cluster that will ensure the integrity of interrelated processes of production, processing and realization of hop growing production in the form of associations that will allow to receive a synergistic effect, concentrating resources, etc. Practical value. The development of hop growing cluster will contribute to the optimization of the social and economic, organizational and technological processes that will help to increase the effectiveness of hop growing industry.
References
Рудик Р.І. Вітчизняна галузь хмелярства: проблеми та сподівання / Р.І. Рудик // Агропромислове виробництво Полісся. – Житомир: ІСГП. – 2012. – № 5. – С. 5-7.
Рудик Р.І. Чи має перспективу український хміль? / Рудик Р.І., Проценко Л.В., Пасічник І.О. // Зерно і хліб. – 2014. – № 2. – С. 67–70.
Інноваційний шлях розвитку хмелярства / За ред. академіка НААН Ю.І. Савченка. – Житомир: «Рута», 2011. – 112 с.
Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Полісся і Західного регіону України / за ред. М. В. Зубця. – К. : Урожай, 2004. – 689 с.
Довгалюк В.І. Розвиток хмелярства в Україні / В.І. Довгалюк // Економіка АПК. – 2011. – № 10. – С. 30-33.
Основи ефективного ведення виробничої діяльності галузі хмелярства України (науково- методичні рекомендації) / [Дідківський М.П., Рудик Р.І., Приймачук Т.Ю. та ін.]. – Ж. : «Рута», 2013. – 60 с.
Пивна та хмелева галузі України: кон’юнктура та інтеграція : монографія ; за ред. Савченка Ю.І. – Житомир: ФОП Мальцева О.Ю., 2014. – 96 с.
Організаційно-економічні інструменти державної аграрної політики в Україні. – К. : НІСД, 2012. – 31 с.
Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства : Закон України від 9 квітня 1999 року №587-ХІУ // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 20-21. – С. 191.
Програма відродження хмелярства в Україні на 2000-2010 роки. – К., 2000. – 23 с.
Rudyk, R.I. (2012), “Domestic hop growing industry: problems and hopes”, Ahropromyslove vyrobnytstvo Polissia, no. 5, pp. 5-7.
Rudyk, R.I., Protsenko, L.V. and Pasichnyk, I.O. (2014), “Does the prospect of Ukrainian agrarian hop?”, Zerno i khlib, no. 2, pp. 67–70.
Savchenko, Yu.I. (2011), Innovatsiinyi shliakh rozvytku khmeliarstva [Innovative way of development hop growing], «Ruta», Zhytomyr, Ukraine, 112 р.
Zubets, M.V. (2004), Naukovi osnovy ahropromyslovoho vyrobnyctva v zoni Polissia i Zakhidnoho
rehionu Ukrainy [Scientific basis of agroindustrial production in the zone of Polesie and Western region of Ukraine], Urozhai, Kyiv, Ukraine, 689 р.
Dovgaliuk, V.I. (2011), “The development of hop growing in Ukraine”, Ekonomika APK, no. 10, рр. 30- 33.
Didkivskyi, M.P., Rudyk, R.I., Pryimachuk, T.Yu. et al. (2013), Osnovy efektyvnoho vedennya vyrobnychoi diialnosti haluzi khmeliarstva Ukrainy (naukovo-metodychni rekomendatsii) [Basics of effective management of production activities hop growing industry of Ukraine (the scientific and methodical recommendations)], «Ruta», Zhytomyr, Ukraine, 60 р.
Savchenko, Yu.I. (2014), Pyvna ta khmeleva haluzi Ukrainy: koniunktura ta intehratsiia [Beerhouse and hop industry of Ukraine: conjuncture and Integration], monograph, FOP Maltseva O.Yu., Zhytomyr, Ukraine, 96 р.
Orhanizatsiino-ekonomichni instrumenty derzhavnoi ahrarnoi polityky v Ukraini [Organizational and economic instruments of state agrarian policy of Ukraine], (2012), NISD, Kyiv, Ukraine, 31 p.
Pro zbir na rozvytok vynohradarstva, sadivnytstva ta khmeliarstva : Zakon Ukrainy vid 9 kvitnia 1999 roku №587-KHIU [On the collection at the development of viticulture, horticulture and hop growing: Law of Ukraine on April 9, 1999 №587-XIV], (1999), Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, no. 20-21, p. 191.
Prohrama vidrodzhennia khmeliarstva v Ukraini na 2000-2010 roky [Revival program hop growing in Ukraine on 2000-2010 years], (2000), Kyiv, Ukraine, 23 p.