СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ М’ЯСА І М’ЯСНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ

  • В.М. Ціхановська Вінницький національний аграрний університет
  • О.В. Томчук Вінницький національний аграрний університет
  • О.М. Ціхановська Вінницький навчально-науковий інститут економіки ТНЕУ
Ключові слова: ринок м’яса, платоспроможність населення, сільськогосподарські товаровиробники, реалізація тваринницької продукції, переробка м’ясної продукції, закупівельні ціни

Анотація

Мета - оцінка стану та визначення основних проблем розвитку ринку м’яса і м’ясної продукції, що інтегрується у світовий ринок, а також обґрунтування напрямів його розвитку в Україні. Методика дослідження. У процесі дослідження використано різні методи і підходи. Зокрема, монографічний, статистичних групувань, кореляційно-регресійного аналізу і графічний методи – для комплексного вивчення сучасного стану виробництва продукції м’ясного скотарства та визначення факторів, що впливають на його ефективність; вибірковий – для детального обстеження окремих господарств з вирощування великої рогатої худоби у різних регіонах; групування – для визначення впливу різних факторів на рівень ефективності виробництва м’яса великої рогатої худоби в Україні; порівняння – для порівняння економічних явищ у різні часові періоди з метою виявлення причинно-наслідкового зв’язку; абстрактно-логічний, розрахунково-конструктивний та балансовий – при обґрунтуванні показників розвитку виробництва і споживання яловичини та телятини на перспективу. Результати. Запропоновано рекомендації щодо необхідності розробки цільової програми розвитку галузей м’ясного тваринництва та стимулювання великотоварного виробництва в спеціалізованих господарствах та тваринницьких комплексах; забезпечити необхідні умови для розвитку дрібнотоварного виробництва і особистих селянських господарств. Наукова новизна. Для утримання конкурентних позицій вітчизняними сільськогосподарськими товаровиробниками на внутрішньому і зовнішніх ринках доведено доцільність проведення суттєвої модернізації виробництва, запровадження системи контролю якості та приведення технологічних процесів у відповідність до міжнародних ветеринарних і фітосанітарних вимог. Практична значущість. Отримані в процесі наукового дослідження результати можуть бути застосовані з метою подолання кризової ситуації, що склалася у вітчизняному виробництві м’ясопродукції.

Посилання

Шуст О.А. Ринок продукції м’ясного скотарства в Україні: теоретико-прикладні аспекти розвитку та регулювання : монографія / О.А. Шуст. – Біла Церква, 2011. – 336 с.

Ціхановська В.М. Розвиток агропродовольчого ринку України в умовах глобалізації : монографія / В.М. Ціхановська. – Вінниця : Вінн. міськ. друк., 2014. – 446 с.

Свиноус І.В. Роль і місце складових ринкової інфраструктури в ланцюгу товароруху тваринницької продукції від ОСГ до кінцевого споживача // І.В. Свиноус, О.А. Шуст, Б.Г. Міхняк // Вісник Хмельницького національного університету, 2010. – № 5. – Т.4. – С.134-137.

Милейко Я. Ковбаси багато, шинки багато…/ Я. Милейко // Пропозиція. – 2004. – № 5. – С. 28- 29.

Тенденції розвитку галузі тваринництва та ринків м’ясо-молочної продукції України: науково-

аналітичне видання / І.М. Демчак, Д.М. Микитюк, В.О. Завалевська та ін. – К. : НДІ “Украгропромпродуктивність”, 2014. – 98 с.

Мудрак Р.П. Розширення експортних можливостей: зовнішньо-торговельні вигоди та внутрішньопродовольчі ризики / Р.П. Мудрак // Економіка АПК. – 2008. – № 4. – С. 122-127.

Свиноус І.В. Українське тваринництво: вчора, сьогодні, завтра / І.В. Свиноус // Мясной бизнес. – 2009. – № 2. – С. 72-74.

Месель-Веселяк В.Я. Розвиток м’ясопродуктового підкомплексу України / В.Я. Месель- Веселяк, О.В. Мазуренко // За наук. ред. акад. УААН П.Т. Саблука. – К. : ННЦ ІЕА, 2004. – 198 с.

Shust, O.A. (2011), Rynok produktsii miasnoho skotarstva v Ukraini: teoretyko-prykladni aspekty rozvytku ta rehuliuvannia [Real beef cattle production in Ukraine: theoretical and applied aspects of development and regulation], monograph, Bila Tserkva, Ukraine, 336 p.

Tsikhanovska, V.M. (2014), Rozvytok ahroprodovolchoho rynku Ukrainy v umovakh hlobalizatsii [Development of agro-food market in Ukraine in the context of globalization], monograph, Vinn. misk. druk., Vinnytsia, Ukraine, 446 p.

Svynous, I.V., Shust, O.A. and Mikhniak, B.H. (2010), “Role of market infrastructure components in the chain of goods movement of animal products from MAP to the final consumer“, Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, no. 5, Vol. 4, pp. 134-137.

Myleiko, Ya. (2004), “Sausages many, many ham ...“, Propozytsiia, no. 5, pp. 28-29.

Demchak, I.M., Mykytiuk, D.M., Zavalevska, V.A. et al. (2014), Tendentsii rozvytku haluzi tvarynnytstva ta rynkiv m’iaso-molochnoi produktsii Ukrainy: naukovo-analitychne vydannia [Trends in the livestock industry and markets meat and dairy products Ukraine: scientific and analytical publication], NDI "Ukrahropromproduktyvnist", Kyiv, Ukraine, 98 p.

Mudrak, R.P. (2008), “Expanding export opportunities, foreign trade benefits and risks of domestic production”, Economika APK, no. 4, pp. 122-127.

Svynous, I.V. (2009), “Ukrainian livestock: yesterday, today and tomorrow”, Myasnoy biznes, no. 2, pp. 72-74.

Mesel–Veseliak, V.Ya. and Mazurenko, O.V. (2004), Rozvytok miasoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [Development of meat products subcomplex in Ukraine], NNTS IEA, Kyiv, Ukraine, 198 p.

Переглядів статті: 4
Завантажень PDF: 8
Опубліковано
2015-09-22
Як цитувати
Ціхановська, В., Томчук, О., & Ціхановська, О. (2015). СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ М’ЯСА І М’ЯСНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ. Сталий розвиток економіки, (3(28), 18-27. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/570
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ