ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ХМЕЛЯРСТВА В УКРАЇНІ

  • А.В. Проценко Житомирський національний агроекологічний університет
Ключові слова: галузь хмелярства, хміль, стан і перспективи, альфа-кислоти, хмелепідприємства, кластер

Анотація

Мета статті полягала у дослідженні ситуації, що має місце в хмелярстві, встановленні причин та виявленні чинників, що впливають на розвиток галузі, а також обґрунтування основних шляхів подальшого її розвитку та підвищення ефективності і конкурентоспроможності. Методика дослідження. В процесі досліджень застосовувались традиційні загальнонаукові методи дослідження – спостереження, порівняння, аналізу, синтезу, аналогії та конкретно-наукові методи: історичний метод – для аналізу розвитку наукової думки у зазначеній проблематиці та визначення формування понять; економіко- статистичний – при визначенні сучасного стану галузі хмелярства, ефективності діяльності хмелепідприємств; розрахунково-конструктивний – для прогнозу розвитку галузі, при розрахунку обсягів виробництва та рентабельності; абстрактно-логічний – при постановці мети та завдань досліджень, теоретичного узагальнення та формулювання висновків. Результати. Представлено результати дослідження ситуації галузі хмелярства в Україні на тлі світових тенденцій на ринку хмелю. З’ясовано причини створення такої ситуації та виявлено чинники, що впливають на розвиток галузі, а також обґрунтовано основні шляхи подальшого її розвитку та підвищення ефективності і конкурентоспроможності. Наукова новизна. Для підвищення ефективності галузі хмелярства доцільно розробити модель вертикально-інтегрованої структури – кластер, який забезпечуватиме цілісність взаємопов’язаних процесів виробництва, переробки та реалізації хмелепродукції у формі об’єднань, що дозволить одержати синергетичний ефект, сконцентрувати ресурси та ін.. Практична значущість. Розвиток хмелярського кластера буде сприяти оптимізації соціально-економічних, організаційних та технологічних процесів, що дасть змогу підвищити ефективність галузі хмелярства.

Посилання

Рудик Р.І. Вітчизняна галузь хмелярства: проблеми та сподівання / Р.І. Рудик // Агропромислове виробництво Полісся. – Житомир: ІСГП. – 2012. – № 5. – С. 5-7.

Рудик Р.І. Чи має перспективу український хміль? / Рудик Р.І., Проценко Л.В., Пасічник І.О. // Зерно і хліб. – 2014. – № 2. – С. 67–70.

Інноваційний шлях розвитку хмелярства / За ред. академіка НААН Ю.І. Савченка. – Житомир: «Рута», 2011. – 112 с.

Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Полісся і Західного регіону України / за ред. М. В. Зубця. – К. : Урожай, 2004. – 689 с.

Довгалюк В.І. Розвиток хмелярства в Україні / В.І. Довгалюк // Економіка АПК. – 2011. – № 10. – С. 30-33.

Основи ефективного ведення виробничої діяльності галузі хмелярства України (науково- методичні рекомендації) / [Дідківський М.П., Рудик Р.І., Приймачук Т.Ю. та ін.]. – Ж. : «Рута», 2013. – 60 с.

Пивна та хмелева галузі України: кон’юнктура та інтеграція : монографія ; за ред. Савченка Ю.І. – Житомир: ФОП Мальцева О.Ю., 2014. – 96 с.

Організаційно-економічні інструменти державної аграрної політики в Україні. – К. : НІСД, 2012. – 31 с.

Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства : Закон України від 9 квітня 1999 року №587-ХІУ // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 20-21. – С. 191.

Програма відродження хмелярства в Україні на 2000-2010 роки. – К., 2000. – 23 с.

Rudyk, R.I. (2012), “Domestic hop growing industry: problems and hopes”, Ahropromyslove vyrobnytstvo Polissia, no. 5, pp. 5-7.

Rudyk, R.I., Protsenko, L.V. and Pasichnyk, I.O. (2014), “Does the prospect of Ukrainian agrarian hop?”, Zerno i khlib, no. 2, pp. 67–70.

Savchenko, Yu.I. (2011), Innovatsiinyi shliakh rozvytku khmeliarstva [Innovative way of development hop growing], «Ruta», Zhytomyr, Ukraine, 112 р.

Zubets, M.V. (2004), Naukovi osnovy ahropromyslovoho vyrobnyctva v zoni Polissia i Zakhidnoho

rehionu Ukrainy [Scientific basis of agroindustrial production in the zone of Polesie and Western region of Ukraine], Urozhai, Kyiv, Ukraine, 689 р.

Dovgaliuk, V.I. (2011), “The development of hop growing in Ukraine”, Ekonomika APK, no. 10, рр. 30- 33.

Didkivskyi, M.P., Rudyk, R.I., Pryimachuk, T.Yu. et al. (2013), Osnovy efektyvnoho vedennya vyrobnychoi diialnosti haluzi khmeliarstva Ukrainy (naukovo-metodychni rekomendatsii) [Basics of effective management of production activities hop growing industry of Ukraine (the scientific and methodical recommendations)], «Ruta», Zhytomyr, Ukraine, 60 р.

Savchenko, Yu.I. (2014), Pyvna ta khmeleva haluzi Ukrainy: koniunktura ta intehratsiia [Beerhouse and hop industry of Ukraine: conjuncture and Integration], monograph, FOP Maltseva O.Yu., Zhytomyr, Ukraine, 96 р.

Orhanizatsiino-ekonomichni instrumenty derzhavnoi ahrarnoi polityky v Ukraini [Organizational and economic instruments of state agrarian policy of Ukraine], (2012), NISD, Kyiv, Ukraine, 31 p.

Pro zbir na rozvytok vynohradarstva, sadivnytstva ta khmeliarstva : Zakon Ukrainy vid 9 kvitnia 1999 roku №587-KHIU [On the collection at the development of viticulture, horticulture and hop growing: Law of Ukraine on April 9, 1999 №587-XIV], (1999), Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, no. 20-21, p. 191.

Prohrama vidrodzhennia khmeliarstva v Ukraini na 2000-2010 roky [Revival program hop growing in Ukraine on 2000-2010 years], (2000), Kyiv, Ukraine, 23 p.

Переглядів статті: 5
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2015-05-19
Як цитувати
Проценко, А. (2015). ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ХМЕЛЯРСТВА В УКРАЇНІ. Сталий розвиток економіки, (2(27), 79-85. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/527
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ