СИСТЕМНИЙ АУДИТ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ (НА ПРИКЛАДІ СУБ’ЄКТІВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ)
Анотація
В умовах сучасного ринку, де ресторанний бізнес постійно змінюється під впливом глобалізаційних процесів, змінюються також і вимоги до управління персоналом. Сучасний ресторанний бізнес України вимагає ефективного управління персоналом, що стає ключовим фактором конкурентоспроможності. У статті розглянуто роль HR-менеджменту, зокрема системний аудит управління персоналом, який допомагає виявити сильні та слабкі сторони кадрової політики. Проаналізовано методи підбору, адаптації, мотивації та утримання працівників, а також вплив корпоративної культури на стабільність колективу. Окрему увагу приділено сучасним технологіям управління персоналом, що сприяють автоматизації процесів. Визначено основні виклики галузі та перспективи розвитку HR-стратегій, які дозволять ресторанам оптимізувати кадрову політику, покращити рівень обслуговування й забезпечити довгостроковий успіх на ринку.
Посилання
Антонюк О.В. HR-менеджмент у ресторанному бізнесі: проблеми та перспективи. Вісник економічних наук України. 2021. № 2(39). С. 87–94.
Бойко Л.О., Сердюк П.М. Методологія оцінки ефективності кадрового аудиту у сфері гостинності. Наукові записки НаУКМА. Економічні науки. 2022. № 5(30). С. 112–119.
Головач Т.В. Аудит кадрової політики ресторанів: сучасні виклики. Журнал сучасного менеджменту. 2020. № 4(22). С. 54–61.
Грішова О.А., Копилов Д.В. Особливості залучення та утримання персоналу в умовах війни та діджиталізації праці. Теоретичні та прикладні питання економіки. Збірник наукових праць. 2023. № 2 (47) С. 35–48
Кобрин А.Г., Гузар У.Є. Концептуальні основи управління персоналом у закладах індустрії гостинності. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. № (8). DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-8-12-01
Костюк Д.В. Значення HR-аналітики у підвищенні продуктивності ресторанного бізнесу. Менеджмент та інновації. 2019. № 3(18). С. 101–108.
Міроненко Т. HR під час війни. Як підтримувати та спрямовувати тисячі співробітників під час кризи. Кейси трьох великих українських компаній. Forbes. 2022. URL: https://forbes.ua/inside/hr-pidchas-viyni-yak-pidtrimuvati-ta-spryamovuvati-tisyachi-spivrobitnikiv-pid-chas-krizi-keys-trokhvelikikh-ukrainskikh-kompaniy-21042022-5566
Мирна Є.В. Формування організаційно-економічного механізму ефективного управління підприємствами ресторанного господарства. Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали I Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. 2020. С. 184–186
Поворознюк І.М. Ефективна система мотивації персоналу індустрії гостинності – запорука успіху на ринку послуг. Тернопільський національний економічний університет. Економічний аналіз: зб. наук. праць. 2017. № 3(27). С. 204–212.
П’ятницька Г.Т. Еволюція стратегічного підходу у сфері HR-менеджменту. Вісник Львівського університету. Серія економічна. 2021. № 61. С. 214–224.
Сучасний ресторанний менеджмент URL: https://www.modernrestaurantmanagement.com/
ISO 30414:2018. Human Resource Management – Guidelines for Internal and External Human Capital Reporting. Geneva: ISO. URL: https://www.iso.org/news/ref2357.html.
Antonіuk O. V. (2021). HR-management u restorannomu biznesі: problemi ta perspektivi [HR management in the restaurant business: Problems and prospects]. Vіsnik ekonomіchnikh nauk Ukraini, no. (2)39, pp. 87–94. (in Ukrainian)
Boiko L. O., & Serdiuk P. M. (2022). Metodologіia otsіnki efektivnostі kadrovogo auditu u sferі gostinnostі [Methodology for assessing the effectiveness of personnel audit in the hospitality industry]. Naukovi zapiski NaUKMA. Ekonomіchnі nauki, no (5)30, pp. 112–119. (in Ukrainian)
Holovach T. V. (2020). Audit kadrovoї polіtiki restoraniіv: suchasnі vikliki [Audit of restaurant staffing policy: Modern challenges]. Zhurnal suchasnogo menedzhmentu, no. (4)22, pp. 54–61. (in Ukrainian)
Hrіshova O. A., & Kopylov D. V. (2023). Osoblivostі zaluchennia ta utrimannia personalu v umovakh vіini ta dіdzhitalіzatsії pratsі [Features of attracting and retaining personnel in war conditions and labor digitalization]. Teoretichnі ta prikladnі pitannia ekonomіki: Zbіrnik naukovikh prats, no. (2)47, pp. 35–48. (in Ukrainian)
Kobryn A. H., & Huzar U. Ye. (2023). Kontseptualnі osnovi upravlіnnia personalom u zakladakh іndustrії gostinnostі [Conceptual foundations of personnel management in the hospitality industry]. Problemi suchasnikh transformatsіi. Serіia: Ekonomіka ta upravlіnnia, no. (8). DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-8-12-01 (in Ukrainian)
Kostiuk D. V. (2019). Znachennia HR-analіtiki u pіdvishchennі produktivnostі restorannogo biznesu [The importance of HR analytics in improving restaurant business productivity]. Menedzhment ta іnnovatsії, no. (3)18, pp. 101–108. (in Ukrainian)
Mironenko T. (2022). HR pіd chas vіini. Yak pіdtrimuvati ta spriamovuvati tisiachi spіvrobіtnikіv pіd chas krizi. Keisi tr’okh velikikh ukraїnskikh kompanіi [HR during war. How to support and guide thousands of employees during a crisis. Cases of three large Ukrainian companies]. Forbes Ukraine. Available at: https://forbes.ua/inside/hr-pidchas-viyni-yak-pidtrimuvati-ta-spryamovuvati-tisyachi-spivrobitnikiv-pid-chas-krizi-keys-trokhvelikikh-ukrainskikh-kompaniy-21042022-5566 (in Ukrainian)
Myrna Ye. V. (2020). Formuvannia organіzatsіino-ekonomіchnogo mekhanіzmu efektivnogo upravlіnnia pіdpriєmstvami restorannogo gospodarstva [Formation of an organizational and economic mechanism for effective management of restaurant enterprises]. Іnnovatsіinii rozvitok gotelno-restorannogo gospodarstva ta kharchovikh virobnitstv: Materіali I Mіzhnarodnoї naukovo-praktichnoї іnternet-konferentsіi, pp. 184–186. (in Ukrainian)
Povorozniuk I. M. (2017). Efektivna sistema motivatsії personalu іndustrії gostinnostі – zaporuka uspіkhu na rinku posluh [An effective personnel motivation system in the hospitality industry – A key to success in the service market]. Ekonomіchnyi analіz: Zbіrnik naukovikh prats, no. (3)27, pp. 204–212. (in Ukrainian)
Piatnytska H. T. (2021). Evolutsіia strategіchnogo pіdkhodu u sferі HR-menedzhmentu [Evolution of the strategic approach in HR management]. Vіsnik Lvivskogo unіversitetu. Serіia ekonomіchna, no. (61), pp. 214–224. (in Ukrainian)
Suchasnyi restorannyi menedzhment [Modern restaurant management]. (n.d.). Available at: https://www.modernrestaurantmanagement.com/. (in Ukrainian)
ISO 30414:2018. (2018). Human Resource Management – Guidelines for Internal and External Human Capital Reporting. Geneva: ISO. Available at: https://www.iso.org/news/ref2357.html.