ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ В УКРАЇНІ

Ключові слова: яловичина, велика рогата худоба, сільськогосподарські підприємства, господарства населення, державна підтримка

Анотація

Для України скотарство має важливе значення для економіки, адже вона не лише забезпечує продовольчий ринок якісною та недорогою продукцією, а й дозволяє раціонально та ефективно використовувати природні ресурси, надає робочі місця для сільського населення. М'ясне скотарство – один із найважливіших споживачів продукції рослинництва та переробки рослинницької сировини (зернові відходи борошномельного виробництва, насінницьких підприємств та ефіроолійного виробництва, виробництва пива та алкоголю). Для реалізації поставлених завдань використовувалися наступні методи та прийоми: монографічний, статистичних групувань і графічний – для комплексного вивчення сучасного стану виробництва продукції м’ясного скотарства та визначення факторів, що впливають на його ефективність; вибірковий – для детального обстеження окремих господарств з вирощування ВРХ. Аналізуючи розвиток галузі, правомірно констатувати, що у більшості сільськогосподарських підприємствах вона перебуває у критичному стані. Збитковість, низька рентабельність підривають економічну зацікавленість суб'єктів господарювання у збільшенні вкладень. Для підвищення ефективності вирощування та відгодівлі ВРХ потрібно подальше посилення інтенсифікації, зростання вкладень коштів та на цій основі нарощування виробництва, оптимізація собівартості на рівні нормативних показників. Вкрай важливим і невідкладним є надання товаровиробникам економічних стимулів, які забезпечують при раціональному використанні коштів та ресурсів отримання необхідних сум прибутку реалізації розширеного відтворення у галузі. Обґрунтовується основними напрямками стратегії успішного ведення м’ясного скотарства в Україні, до яких відносяться: використання малозатратних, ресурсозберігаючих технологій, зокрема: випасання стада, використання огорож, економія електроенергії – використання сонячних батарей тощо; правильно організоване відтворення поголів'я великої рогатої худоби на основі використання зарубіжного досвіду; створення комфортних умов для тварин; організація повноцінної годівлі тварин; організація своєчасного огляду тварин, діагностичних досліджень і профілактичних щеплень, вітамінізації, диспансерного огляду; застосування нових досягнень селекції, комп’ютерних програм для обліку худоби та годівлі тварин, у тому числі проведення досліджень у галузі молекулярної біології, протеоміки, біоінформатики та біотехнології.

Посилання

Карп’як М.О. Особливості функціонування ринку м’яса в Україні та його вплив на розвиток економіки регіонів. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2018. Вип. 1(129). С. 77–80.

Місюк М.В. Формування та розвиток регіонального ринку продукції скотарства: монографія. Херсон : Д. С. Грінь, 2013. 344 с.

Шуст О.А., Радько В.І. Організаційно-економічні засади функціонування м’ясного скотарства в Україні. Економіка АПК. 2014. № 6. С. 10–15.

Ляховець В.О. Європейський ринок яловичини: місце та роль України. Науковий вісник Ужгородського університету: збірник наук. праць. Сер.: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. Вип. 9. С. 101–104.

Яців С. Варіанти розвитку м’ясного скотарства України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Сер.: Економіка АПК. Львів : Вид-во Львівського НАУ, 2015. № 22 (1). С. 149–157.

Копитець Н.Г., Волошин В.М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. №6. С. 59–67.

Курінна М.Ю. Ефективність виробництва яловичини в сільськогосподарських підприємствах. Економіка АПК. 2015. № 8. С. 99–104.

Угнівенко А.М., Петренко С.М., Носевич Д.К., Токар Ю.І. Наукові основи розвитку м’ясного скотарства в Україні. Монографія. Київ, 2016. С. 5–10.

Karpyak, M. (2018) Osoblyvosti funktsionuvannia rynku miasa v Ukraini ta yoho vplyv na rozvytok ekonomiky rehioniv [Peculiarities of the functioning of the meat market in Ukraine and its influence on the development of the regional economy]. Sotsialno-ekonomichni problemy suchasnoho periodu Ukrainy - Socio-economic problems of the modern period of Ukraine, issue 1(129), pp. 77–80. (in Ukrainian)

Misiuk, M. (2013) Formuvannia ta rozvytok rehionalnoho rynku produktsii skotarstva: monohrafiia [Formation and development of the regional market for livestock products: monograph]. Kherson: D. S. Hrin, 344 p. (in Ukrainian)

Shust, O., Radko, V. (2014) Orhanizatsiino-ekonomichni zasady funktsionuvannia miasnoho skotarstva v Ukraini [Organizational and economic principles of the functioning of meat cattle breeding in Ukraine]. Ekonomika APK - Economy of agro-industrial complex, no. 6, pp. 10–15. (in Ukrainian)

Lyakhovets, V. (2016) Yevropeiskyi rynok yalovychyny: mistse ta rol Ukrainy [The European beef market: place and role of Ukraine]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu: zbirnyk nauk. prats. Ser.: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo - Scientific Bulletin of Uzhhorod University: collection of sciences. works Ser.: International economic relations and world economy, issue 9, pp. 101–104. (in Ukrainian)

Yatsiv, S. (2015) Varianty rozvytku miasnoho skotarstva Ukrainy. [Variants of the development of meat cattle breeding in Ukraine]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ser.: Ekonomika APK - Bulletin of the Lviv National Agrarian University. Ser.: Economy of agriculture. Lviv: Vyd-vo Lvivskoho NAU. No. 22 (1), pp. 149–157. (in Ukrainian)

Kopitets, N., Voloshyn, V. (2020) Suchasnyi stan ta tendentsii rynku miasa.[The current state and trends of the meat market]. Ekonomika APK - Economy of agro-industrial complex, no. 6, pp. 59–67. (in Ukrainian)

Kurinna, M. (2015) Efektyvnist vyrobnytstva yalovychyny v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [Efficiency of beef production in agricultural enterprises]. Ekonomika APK - Economy of agro-industrial complex, no. 8, pp. 99–104. (in Ukrainian)

Ugnivenko, A., Petrenko, S., Nosevych, D., Tokar, Yu. (2016) Naukovi osnovy rozvytku miasnoho skotarstva v Ukraini [Scientific foundations of the development of meat cattle breeding in Ukraine]. Monohrafiia. Kyiv. Pp. 5–10. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 17
Завантажень PDF: 15
Опубліковано
2024-09-30
Як цитувати
Ібатуллін, І., Федорук, Ю., Федорук, Н., & Покотило, І. (2024). ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ В УКРАЇНІ. Сталий розвиток економіки, (3(50), 129-135. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-50-20