TERMINOLOGICAL RELATIONSHIP OF CATEGORIES IN THE BRANDING SYSTEM
Abstract
The paper presents the specification of the conceptual apparatus of categories in the branding system. It has been determined that the interpretation of a brand encompasses three significant directions: the unique added value of the object (product, enterprise, territory), the system of identity, and the aggregate of consumers impressions as the holistic image of the brand. Such a position in our opinion presents more comprehensive revealing of the brand’s essence considering the scale of the category under research. The paper states that the essence of the brand shall be most completely revealed as a materialized symbol of the relationships between the seller and the buyer which are based on a specific trade mark, company name, style, slogan, presented in the form of a certain visual product, clearly perceived by consumers as a set of functional and emotional elements, unified with the product itself as well as methods for its presentation. There had been substantiated the main components of a brand ¬– the name, that is the verbal designation of the product; the image, that is the impression of consumers about the product, expectations and associations, as well as social recognition and high value. The terminological relationship of categories – “trademark. “brand. “logo” – had been disclosed. It has been determined that the notions of brand, trademark, and logo are closely related but are not interchangeable at the same time. It had been substantiated that a trademark should be understood as a name, title, symbol, image, or their combination aimed at identifying an object. The terminological relationship of categories – “trademark. “brand. “logo” – had been disclosed. It has been determined that the notions of brand, trademark, and logo are closely related but are not interchangeable at the same time. It had been substantiated that a trademark should be understood as a name, title, symbol, image, or their combination aimed at identifying an object. A trademark is a designation under which goods and services of one person are distinguished from those of others, for which a certificate is issued. In relation to a trademark, a logo shall be understood as a trademark that is registered in the prescribed manner and has legal protection. Regarding the essence of the brand, it has been prooved that it is a well-known trademark or logo associated in the minds of consumers with certain expected benefits and values. It is appropriate to note that the dissemination of the above interpretation of the brand extends not only to goods and services but also to places (territories), nations, or countries.
References
Мороз О.В., Пашенко О.В. Теорія сучасного брендингу: монографія. Вінниця: УНІВЕРСУМ. Вінниця, 2003. 104 с.
Буняк Н.М. Особливості бренд-орієнтованого управління сучасним підприємством. Інфраструктура ринку. 2020. Випуск 43. С. 125–130.
Забуранна Л.В., Крамаренко В.Г. Формування брендингових стратегій на вітчизняному туристичному ринку. Актуальні проблеми економіки. 2012. № 2. С. 68–76.
Кузькіна Т.В. Питання теорії і практики брендінгу торгової марки в Україні. АгроСвіт. 2010. № 4. С. 26–29.
Гевко О.Б. Класифікація стратегій брендингової діяльності. Галицький економічний вісник. 2007. №4 (15). С. 51–61.
Кендюхов О.В., Димитрова С.М. Стратегічний підхід до оцінки ефективності управління торговими марками. Економіка України. 2006. № 8. С. 81–85.
Майборода Г.О. Бренд-менеджмент як складова комплексу маркетингу підприємства. Збірник наукових праць Донецького державного університету управління. Економіка. 2018, Вип. 308. С. 173–180.
Ковальчук О.А. Управління брендом як складова бренд-менеджменту. Наукові записки Національного університету «Острозька академія», серія «Економіка». 2018. № 11(39). С. 52–55.
Пащенко О.П., Закапко О.І., Борущак Н.О. Теоретичні та практичні аспекти бренд-менеджменту підприємств ресторанного господарства. Приазовський економічний вісник. 2020. Випуск 1 (18). С. 126–131.
Смолич Д.В. Сутність поняття бренд-менеджмент та його роль в діяльності організацій. Економічні науки : збірник наукових праць Луцького національного технічного університету. Серія “Регіональна економіка”. 2022. Випуск 19 (75). С. 236–247.
Лишенко М.О. Бренд-менеджмент як інструмент маркетингової діяльності підприємств. Економіка та суспільство. 2023. Випуск 48. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2289/2210 (дата звернення: 29.03.2024).
Підгурська В.О. Бренд-менеджмент: визначення сутності та місця в системі взаємопов’язаних категорій. БізнесІнформ. 2021. № 7. С. 242–247.
Офіційний сайт Верховної Ради України. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3689-12#Text (дата звернення: 30.03.2024).
Moroz, O. V. and Pashenko, O. V. (2003) Theory of modern branding. Universe, Vinnitsa, Ukraine. (in Ukrainian)
Bunyak, N. M. (2020) Features of brand-oriented management of a modern enterprise. Infrastruktura rynku, vol. 43, pp. 125–130. (in Ukrainian)
Zaburanna, L. V. and Kramarenko, V. G. (2012) Formation of branding strategies in the domestic tourist market. Aktual'ni problemy ekonomiky, vol. 2, pp. 68–76. (in Ukrainian)
Kuzkina, T. V. (2010) Issues of theory and practice of trademark branding in Ukraine. AhroSvit, vol. 4, pp. 26–29. (in Ukrainian)
Gevko, O. B. (2007) Classification of branding strategies. Halyts'kyj ekonomichnyj visnyk, vol. 4 (15), pp. 51–61. (in Ukrainian)
Kendyukhov, O. V. and Dymitrova, S. M. (2006) A strategic approach to evaluating the effectiveness of trademark management. Ekonomika Ukrainy, vol. 8, pp. 81–85. (in Ukrainian)
Mayboroda, G. O. (2018) Brand management as a component of the enterprise's marketing complex. Zbirnyk naukovykh prats' Donets'koho derzhavnoho universytetu upravlinnia. Ekonomika, vol. 308, pp. 173–180. (in Ukrainian)
Kovalchuk, O. A. (2018) Brand management as a component of brand. Naukovi zapysky Natsional'noho universytetu «Ostroz'ka akademiia», seriia «Ekonomika», vol. 11 (39), pp. 52–55. (in Ukrainian)
Pashchenko, O. P. Zakapko, O. I. and Borushchak, N. O. (2020) Theoretical and practical aspects of brand management of restaurant enterprises. Pryazovs'kyj ekonomichnyj visnyk, vol. 1 (18), pp. 126–131. (in Ukrainian)
Smolych, D. V. (2022) The essence of the concept of brand management and its role in the activities of organizations. Ekonomichni nauky: zbirnyk naukovykh prats' Luts'koho natsional'noho tekhnichnoho universytetu. Seriia “Rehional'na ekonomika. vol. 19 (75), pp. 236–247. (in Ukrainian)
Lyshenko, M. O. (2023) Brand management as a tool of marketing activities of enterprises. Ekonomika ta suspil'stvo, vol. 48. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2289/2210 (in Ukrainian)
Pidgurska, V. O. (2021) Brand management: defining essence and place in a system of interrelated categories. BiznesInform, vol. 7, pp. 242–247. (in Ukrainian)
The official site of the Verkhovna Rada of Ukraine (2024) Law of Ukraine “On Protection of Rights to Marks for Goods and Services. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3689-12#Text (in Ukrainian)