НАПРЯМИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
Abstract
Purpose.The aim of the article is assessment of the role and place of personal farms in the country's food supply and development of practical recommendations for the development of their entrepreneurial initiative. Methodology of research. The provisions of modern economic theory, legislative and other normative and legal acts, scientific works of domestic and foreign scientists on the functioning and development of personal peasant farms are the theoretical and methodological basis of the study. General and special methods are used in order to solve these tasks: dialectical, abstract and logical (theoretical generalizations and conclusions); induction and deduction (in collecting, systematizing, processing information, comprehending problems); systematic analysis and synthesis (in determining the place and role of livestock farming of personal farms in the agricultural production system); monographic (to study social and economic nature, functions of personal peasant farms and their transformations in the process of market transformations); benchmarking (when benchmarking); social and metric (questionnaire survey and sample survey of rural residents). Findings. It is proved that the production of agricultural products in personal peasant farms should be considered as a manifestation of the protective reaction of the rural community to the negative effects of institutional changes in society, insufficient level of development of the productive forces of the state, which makes it impossible to ensure full food production and low food production for the population of the country. It is established that with the existing level of technical equipment, personal peasant farms can produce labour and intensive agricultural products only on limited land areas. Originality. Theoretical approaches to the development of business entities in the field of agribusiness have been further developed on the basis of the development of motivation for agricultural production in commodity personal peasant farms. It has been determined that the development of commodity production in personal peasant farms is based on the historical specialization of the regions of Ukraine. Practical value. It is necessary to develop regional programs to promote the development of small forms of agricultural production in order to ensure the manifestation of entrepreneurial initiative, which should take into account all the components of the functioning of the farms, both economic and social. In this aspect, it is of particular importance to involve the staff of regional scientific and training centres for active cooperation with representatives of agricultural business and local authorities on mutually beneficial basis.
References
Гуменюк І.Л. Особисті селянські господарства: роль у вітчизняній економіці та перспективи розвитку. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Економічні науки. 2014. Вип. 9(3). С. 34-37.
Науменко В.В. Особисті селянські господарства Херсонщини, їх особливості та перспективи розвитку. Продуктивність агропромислового виробництва. 2016. № 28. С. 86-94.
Маркович Н.В. Особисті селянські господарства Львівщини: продуктивність, ефективність, перспективи. Вісник Одеського національного університету. Серія: Економіка. 2016. Вип. 8. Т. 21. С. 41-45.
Кропивко М. Особисті селянські господарства: феномен чи об’єктивні обставини? Економічний дискурс. 2016. Вип. 1. С. 11-21.
Войнича Л.Й. Особисті селянські господарства у формуванні кооперативних організацій. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2010. № 2(5). Т. 12. С. 18-21.
Удова Л.О. Особисті селянські господарства у системі обов’язкових платежів. Актуальні проблеми економіки. 2014. № 3. С. 455-462.
Збарський В.К. Особисті селянські господарства: місце і роль у продовольчому забезпеченні країни. Агроінком. 2008. № 1-2. С. 27-32.
Соколова А.О. Особисті селянські господарства як стабілізуюча ланка у виробництві продукції тваринництва Волинської області. Продуктивність агропромислового виробництва. Економічні науки. 2013. Вип. 24. С. 52-58.
Humeniuk, I.L. (2014), “Personal peasant farms: role in the domestic economy and development prospects”, Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky, Iss. 9(3), pp. 34-37.
Naumenko, V.V. (2016), “Personal peasant farms of Kherson region, their features and development prospects”, Produktyvnist ahropromyslovoho vyrobnytstva, no. 28, pp. 86-94.
Markovych, N.V. (2016), “Personal peasant farms of Lviv region: productivity, efficiency, prospects”, Visnyk Odeskoho natsionalnoho universytetu. Seriia: Ekonomika, Iss. 8, Vol. 21, pp. 41-45.
Kropyvko, M. (2016), “Personal peasant farms: A phenomenon or objective circumstances?”, Ekonomichnyi dyskurs, Iss. 1, pp. 11-21.
Voinycha, L.Y. (2010), “Personal farms in the formation of cooperative organizations”, Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho, no. 2(5), Vol. 12, pp. 18-21.
Udova, L.O. (2014), “Personal farms in the compulsory payment system”, Aktualni problemy ekonomiky, no. 3, pp. 455-462.
Zbarskyi, V.K. (2008), “Personal peasant farms: place and role in the country's food supply”, Ahroinkom, no. 1-2, pp. 27-32.
Sokolova, A.O. (2013), “Personal farms as a stabilizing link in the production of livestock products in the Volyn region”, Produktyvnist ahropromyslovoho vyrobnytstva. Ekonomichni nauky, Iss. 24, pp. 52-58.