МОТИВАЦІЙНИЙ МОНІТОРИНГ ПОТРЕБ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ

Ключові слова: мотивація, мотиваційні потреби, рівень задоволеності, мотиваційний профіль, мотиваційний моніторинг, готельно-ресторанне підприємство

Анотація

Стаття присвячена проблемам дослідження сутності мотивації персоналу на підприємствах готельно-ресторанного господарства. У статті досліджено мотивацію як фактор зростання ефективності праці працівників підприємства. Проаналізовано теоретичне підґрунтя терміну «мотивація», надано авторське визначення «мотивація персоналу підприємств готельно-ресторанного господарства». У статті досліджено мотиваційний профіль працівників на підставі тестового опитувальника Ш.Річі та П.Мартіна, встановлено підхід до з’ясування мотиваційних потреб працівників і вимірювання рівня їх задоволеності. Продуктивність і якість трудової діяльності залежить не тільки від кваліфікації персоналу, а й від його мотивації. Для підвищення продуктивності та якості праці запропоновано заходи щодо мотивації персоналу, які змозі покращити результати господарської діяльності.

Посилання

Діденко В.М. Менеджмент: підручник. Київ : Кондор, 2008. 584 с.

Нижник В.М. Механізм мотивації високопродуктивної праці персоналу підприємств: монографія. Хмельницький : ХНУ, 2011. 210 с.

Покропивний С.Ф. Економіка підприємства: підручник. Київ : КНЕУ, 2001. 528 с.

Шинкаренко В.Г. Система мотиваційного моніторингу працівників підприємства. Україна: аспекти праці. 2000. № 4. С. 25–32.

Єлець О.П. Мотивація інноваційної діяльності персоналу. Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. 2016. № 2. С. 78–83.

Кредісов А.І. Менеджмент для керівників: навчальний посібник. Київ : Знання, КОО, 1999. 556 с

Колот А.М. Мотивація персоналу: підручник. Київ : КНЕУ, 2002. 345с.

Богиня Д.П. Еволюція теорій мотивації на рубежі ХХІ ст. Регіональні перспективи. 2002. № 3-4 (22-23) С. 5–8.

Коваленко М.А. Менеджмент трудової активності працівників підприємства. Херсон : Олди-плюс, 2006. 288 с.

Хміль Ф.І. Основи менеджменту: підручник. Вид 2-ге, випр. доп. К.: Академвидав, 2007. 576 с.

S. Ritchie, P. Martin, Motivation Management London: Gower Pub Co, 1999.

Didenko V. M. (2008) Menedzhment: pidruchnik. [Management: a textbook]. Kyiv, 584 p. (in Ukrainian)

Nizhnik V. M. (2011) Mehanizm motivaciyi visokoproduktivnoyi praci personalu pidpriyemstv: monografiya. [Mechanism of motivation of highly productive work of personnel of enterprises: monograph]. Khmelnytsky, 210 p. (in Ukrainian)

Pokropivnij S. F. (2001) Ekonomika pidpriyemstva: pidruchnik. [Economics of the enterprise: a textbook]. Kiev, 528 p. (in Ukrainian)

Shinkarenko V. G. (2000) Systema motyvatsiinoho monitorynhu pratsivnykiv pidpryiemstva [System of motivational monitoring of employees of the enterprise]. Ukraine: aspects of labor, no. 4, pp. 25–32. (in Ukrainian)

Yelec O. P. (2016) Motivaciya innovacijnoyi diyalnosti personal. [Motivation of innovative activity of personnel]. Visnyk Zaporizhia State Engineering Academy, no. 2. pp. 78–83. (in Ukrainian)

Kredisov A. I. (1999) Menedzhment dlya kerivnikiv: navchalnij posibnik. [Management for managers: a textbook]. Kiev, 556 p. (in Ukrainian)

Kolot A. M. (2002) Motyvatsiia personalu [Staff motivation]. KNEU, Kyiv, 345p. (in Ukrainian)

Bohynia D. P. (2002) Evoliutsiia teorii motyvatsii na rubezhi ХХІ st. [Evolution of theories of motivation at the turn of the twenty-first century.]. Rehionalni perspektyvy, no. 3-4 (22-23), pp. 5–8. (in Ukrainian)

Kovalenko M. A. (2006) Menedzhment trudovoyi aktivnosti pracivnikiv pidpriyemstva. [Management of labor activity of employees of the enterprise]. Kherson, 288 p. (in Ukrainian)

Khmil F. I. (2007) Osnovy menedzhmentu: pidruchnyk. [Management Basics: A Textbook ]. Kyiv: Akademvydav 576 p. (in Ukrainian)

S. Ritchie, P. Martin (1999) Motivation Management. London: Gower Pub Co.

Переглядів статті: 27
Завантажень PDF: 32
Опубліковано
2024-02-29
Як цитувати
Гакова, М. (2024). МОТИВАЦІЙНИЙ МОНІТОРИНГ ПОТРЕБ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ. Сталий розвиток економіки, (1(48), 344-350. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-48-47