ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ВІДКРИТТЯ ГОТЕЛЮ (4 ЗІРКИ НА 85 НОМЕРІВ У м. ОДЕСА)

  • Ігор Грищенко Київський національний університет культури і мистецтв
  • Катерина Дубина Київський національний університет культури і мистецтв
Ключові слова: спа-готель, туристичні послуги, конкуренція, споживачі, прибуток, туристичний продукт

Анотація

Мета. Опрацювання теоретичних та прикладних основ управління якістю послуг готельного господарства та визначення напрямів його удосконалення (на прикладі готелю «Hotel Sea» 4*, розташованого у м. Одеса). Методика дослідження. У ході дослідження були використані наступні методи: SWOT-аналіз (для визначення сильних та слабких сторін, зовнішніх можливостей і загроз проєктованого готелю); порівняльний аналіз (для здійснення оцінки конкурентоспроможності готелів); абстрактно-логічний (для формування висновків стосовно доцільності функціонування проєктованого спа-готелю). Результати. Запропоновано низку інженерно-технологічних та архітектурно-будівельних рішень при відкритті спа-готелю у м. Одеса та виокремлено основні принципи, які беруться до уваги при спорудженні будівель готелів. Здійснено аналіз конкурентного середовища й оцінено конкурентоспроможність проєктованого готелю. Визначено сильні і слабкі сторони, які буде мати готель «Hotel Sea» 4*, а також зовнішні можливості і загрози його діяльності. Обґрунтовано основні етапи процесу управління конкурентоспроможністю готелю «Hotel Sea» 4*, заснованого на функціях управління. Сформовано пропозиції щодо підвищення рівня конкурентоспроможності спа-готелю «Hotel Sea» 4*. Спрогнозовано економічні результати діяльності готелю й розроблено рекомендації щодо їх покращення. Наукова новизна. Розроблено рекомендації щодо підвищення рівня конкурентоспроможності проєктованого спа-готелю «Hotel Sea» 4*, що буде сприяти зростанню обсягу чистого прибутку готелю «Hotel Sea» 4* до 2030 року. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в індустрії туризму, яка безпосередньо впливає на формування інфраструктури готельного бізнесу; це сприятиме правильному розподілу наявних ресурсів готельних підприємств з метою отримання максимального прибутку.

Посилання

Організація готельного господарства: підручник / за ред. Байлік І.М., Писаревський А.Г.; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О.М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, 2015. 329 с.

Кабушкин Н.І. Менеджмент гостиниц и ресторанов: учебн. пособие. Москва: КноРус, 2016. 345 с.

Нечаюк Л.І., Телеш Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: навч. посібник. Київ: Центр навчальної літератури, 2003. 348 с.

Spa-технології в готелях: URL: www.starpool.com.ua/uploads/Publications/AlfaSPA_Hotel_business_7.pdf (дата звернення: 11.12.2019).

Бaнькo В.Г. Будівлі, споруди, oблaднaння туристичних комплексів та експлуатація: навч. посібник. Київ: Центр інформаційних технологій, 2006. 292 с.

Стандарти spa та wellness в Україні. URL: http://soyuz-spa.com/standarti-spa-wellnessukra%D1%97ni.html (дата звернення: 10.12.2019).

Дядечко Л.П. Економіка туристичного бізнесу. URL: http://tourlib.net/books_ukr/dyadechko64.htm (дата звернення: 10.12.2019).

Мунін Г.Б. Особливості та напрями вдосконалення фінансово-операційного аналізу діяльності готельного бізнесу. Формування ринкових відносин в Україні: зб. наук. праць. 2003. № 10. С. 108-114.

Aпaтенкo Т.М. Методичні вказівки для виконання практичних завдань, рoзрaхункoвo-грaфічнoї роботи та самостійної роботи з дисципліни «Проектування об’єктів гoтельнo-рестoрaннoгo гoспoдaрствa» (для студентів 4 курсу денної та заочної форм навчання, за напрямом підготовки

140101 «Гoтельнo-рестoрaннa справа» професійного спрямування "Готельне гoспoдaрствo"). Харків: ХНУМГ, 2013. 35 с.

Мaзaрaкі A.A., Пересічний М.І., Шaпoвaлтa С.Л. Проектування готелів: нaвч. пoсіб. Київ: Київ. нaц. торг.-екoн. ун-т, 2012. 340 с.

Герасимчук З.В., Сидорук С.В. Методика оцінки ефективності територіальної організації ринку готельних послуг в регіоні. Економічні науки. 2011. Вип. 8(29). Ч. 1. С. 81-88.

Bailik, I.M. and Pysarevskyi, A.H. (2015), Orhanizatsiia hotelnoho hospodarstva [Organization of the hotel industry], textbook, KhNUMH im. O.M. Beketova, Kharkiv, Ukraine, 329 p.

Kabushkin, N.I. (2016), Menedzhment gostinits i restoranov [Hotel and restaurant management], tutorial, KnoRus, Moscow, Russia, 345 p.

Nechaiuk, L.I. and Telesh, N.O. (2003), Hotelno-restorannyi biznes [Hotel and restaurant business], tutorial, Tsentr navchalnoi literatury, Kyiv, Ukraine, 348 p.

Spa-tekhnolohii v hoteliakh [Hotel Spa Technologies], available at: www.starpool.com.ua/uploads/Publications/AlfaSPA_Hotel_business_7.pdf (access date December 11, 2019).

Banko, V.H. (2006), Budivli, sporudy, obladnannia turystychnykh kompleksiv ta ekspluatatsiia [Buildings, structures, equipment of tourist complexes and operation], tutorial, Tsentr informatsiinykh tekhnolohii, Kyiv, Ukraine, 292 p.

Standarty spa tа wellness v Ukrainі [Spa and wellness standards in Ukraine], available at: http://soyuz-spa.com/standarti-spa-wellness-ukraYini.html (access date December 10, 2020).

Diadechko, L.P. Ekonomika turystychnoho biznesu [Economics of tourism business], available at: http://tourlib.net/books_ukr/dyadechko64.htm (access date December 10, 2020).

Munin, H.B. (2003), “Features and directions of improvement of financial and operational analysis of hotel business activity”, Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini: zb. nauk. prats, 108-114.

Apatenko, T.M. (2013), Metodychni vkazivky dlia vykonannia praktychnykh zavdan, rozrakhunkovo-hrafichnoi roboty ta samostiinoi roboty z dystsypliny «Proektuvannia obiektiv hotelnorestorannoho hospodarstva» (dlia studentiv 4 kursu dennoi ta zaochnoi form navchannia, za napriamom pidhotovky 6.140101 «Hotelno-restoranna sprava» profesiinoho spriamuvannia "Hotelne hospodarstvo") [Methodical instructions for the implementation of practical tasks, calculating and graphic work and independent work in the discipline "Designing of hotel and restaurant facilities" (for students of 4 year fulltime

and part-time forms of study, in the direction of preparation 6.140101 "Hotel-restaurant" of professional orientation "Hotel management")], KhNUMH, Kharkiv, Ukraine, 35 p.

Mazaraki, A.A., Peresichnyi, M.I. and Shapovalta, S.L. (2012), Proektuvannia hoteliv [Hotel design], tutorial, Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, Kyiv, Ukraine, 340 p.

Herasymchuk, Z.V. and Sydoruk, S.V. (2011), “Methodic of assessing the effectiveness of the territorial organization of the hotel services market in the region”, Ekonomichni nauki, Iss. 8(29), Part 1, pp. 81-88.

Переглядів статті: 105
Завантажень PDF: 213
Опубліковано
2019-12-23
Як цитувати
Грищенко, І., & Дубина, К. (2019). ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ВІДКРИТТЯ ГОТЕЛЮ (4 ЗІРКИ НА 85 НОМЕРІВ У м. ОДЕСА). Сталий розвиток економіки, (4 (45), 70-78. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/91
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ