ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРАЦІЇ ДРІБНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ – ВИРОБНИКІВ МОЛОКА
Анотація
Мета. Метою дослідження є розробка теоретичних, методологічних положень і практичних рекомендацій щодо розвитку інтеграційних процесів в молочному скотарстві України. Методика дослідження. Для досягнення поставленої в роботі мети були застосовані спеціальні методи дослідження, зокрема: абстрактно-логічний (при вивченні літературних джерел, узагальненні теоретичних аспектів та формуванні кінцевих висновків), спостереження, опитування, економіко-статистичний, порівняльного аналізу (при оцінці сучасного стану розвитку галузі молочного тваринництва), системний підхід (при вивченні сутності економічних основ управління і організації ринку молока та молочної продукції в регіоні). Результати. Проведені дослідження свідчать про те, що в системі ринкових відносин висока ефективність виробництва продукції молочного скотарства є головною умовою успішного функціонування сільськогосподарських підприємств, тоді як низький її рівень на сучасному етапі не дозволяє забезпечити навіть просте відтворення, а населення області – молоком і м'ясом в достатніх обсягах. Встановлено, що основними факторами, які визначають рівень ефективності виробництва продукції молочного скотарства, нині є концентрація та спеціалізація галузі шляхом інтеграції дрібних сільськогосподарських підприємств – виробників молока. Наукова новизна. Запропоновано науковий підхід до забезпечення ефективного розвитку малих сільськогосподарських підприємств із виробництва молока шляхом створення асоціації (структури з виробництва молока, кормів, племінного репродуктора), що є багатокомпонентною системою, спроможною забезпечити достатній рівень адаптації підприємств на основі централізованої координації господарської діяльності та виробничих ресурсів. Практична значущість. Визначено, що функціонування інтеграційного об’єднання дає можливість створити дрібним товаровиробникам молока конкуренцію середнім і великим сільськогосподарським підприємствам за рахунок зниження собівартості та підвищення якості молока, оскільки для його виробництва вони використовують інноваційні розробки, які дають змогу забезпечити ефективне виробництво.
Посилання
Ільчук М.М. Економічні напрями ефективного функціонування ринків продукції скотарства / М.М. Ільчук, М.В. Калінчик, М.М. Рудий. – К. : Нічлава, 2009. – 352 с.
Гуляева Т. Крупное производство – фактор эффективности молочного скотоводства / Т. Гуляева, Н. Сухорукова // Молочное и мясное скотоводство. – 2003. – № 5. – С. 8–10.
Березівський П.С. Методичні питання визначення та аналізу економічної ефективності виробництва продукції скотарства / П.С. Березівський // Вісник аграрної науки. – 1999. – № 2. – С. 69– 74.
Привало К.И. Пути повышения эффективности производства молока / К.И. Привало // Аграрная наука. – 2009. – № 8. – С. 10–12.
Аранчій В.І. Напрямки підвищення ефективності та конкурентноспроможності виробництва молока / В.І. Аранчій, Є.В. Березницький, С.П. Зоря // Економічний простір : зб. наук. праць. – Дніпропетровськ : ПДАБА. – 2010. – № 33. – С. 188–193.
Свиноус І.В. Переваги і недоліки державної підтримки виробництва молока на великотоварних сільськогосподарських підприємствах / І.В. Cвиноус // Формування ринкових відносин в Україні. – 2011. – С. 109–112.
Левандин Д. Состояние и тенденции развития скотоводства в различных странах мира / Д. Левандин // Молочное и мясное скотоводство. – 1997. – № 3. – С. 39–44.
Баяхметов К.Б. Технологичность и экономическая эффективность производства молока / К.Б. Баяхметов // Аграрная наука. – 2007. – № 8. – С. 27–29.
Ilchuk, M.M., Kalinchyk, M.V. and Rudyi, M.M. (2009), Ekonomichni napriamy efektyvnoho funktsionuvannia rynkiv produktsii skotarstva [Economic directions of efficient functioning of markets products cattle-breeding], Nichlava, Kyiv, Ukraine, 352 p.
Gulyayeva, T. and Sukhorukova, N. (2003), “Large production - factor of efficiency of dairy cattle breeding”, Molochnoye i myasnoye skotovodstvo, no. 5, pp. 8–10.
Berezivskyi, P.S. (1999), “Methodical questions of definition and analysis economic efficiency of production cattle-breeding product”, Visnyk ahrarnoyi nauky, no. 2, pp. 69–74.
Privalo, K.I. (2009), “Ways to improve of efficiency of milk production”, Agrarnaya nauka, no. 8, pp. 10–12.
Aranchiy, V.I. Bereznytskyy Ye.V. and Zoria S.P. (2010), “Directions improving of efficiency and of competitiveness of milk production”, Ekonomichnyi prostir : zb. nauk. prats, PDABA, Dnipropetrovsk, Ukraine, no. 33, pp. 188–193.
Svynous, I.V. (2011“Advantages and disadvantages of state support of milk production at the large commodity agricultural enterprises”, Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, pp. 109–112.
Levandin, D. (1997), “Status and trends of the development of cattle breeding in various countries of the world”, Molochnoye i myasnoye skotovodstvo, no. 3, pp. 39–44.
Bayakhmetov, K.B. (2007), “Processability and economic efficiency of milk production”, Agrarnaya nauka, no. 8, pp. 27–29.