ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НА ЗАСАДАХ СТАЛОСТІ ТА ІНКЛЮЗИВНОСТІ

  • Наталія Хомюк Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0002-3277-8840
  • Олександр Солтис Волинський національний університет імені Лесі Українки
Ключові слова: харчова промисловість, сільське господарство, зайнятість, сталий розвиток, інклюзивність, ринок праці

Анотація

У статті досліджено сучасні тенденції та обґрунтовано перспективи розвитку харчової промисловості в Україні на засадах сталості та інклюзивності. Звернено увагу на те, що у зв'язку з необхідністю досягнення рівня економічно розвинених країн та відновлення довоєнних тенденцій, українським підприємствам харчової промисловості необхідно переглянути інвестиційні, інноваційні та фінансові орієнтири. Визначено основні завдання харчової промисловості. Звернено увагу на те, що в останні роки галузь зазнала втрат через пандемію та війну, проте деякі підприємства змогли адаптуватися та продовжують розвиватися. Доведено, що в умовах трансформаційних змін у світовій та вітчизняній економіці застосування концепції сталого інклюзивного розвитку харчової промисловості може стати ефективним шляхом вирішення соціальних проблем та сприяти створенню більш справедливого та рівноправного суспільства.

Посилання

Краснолуцька О.В. Аналіз функціонування та тенденцій організаційного розвитку харчової промисловості України. Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 3 (14). С. 66–70.

Глухова С.В. Україна: харчова промисловість. URL: http://surl.li/ipzvy (дата звернення: 07.07.2023).

Хомюк Н.Л., Павліха Н.В. Напрями диверсифікації сільськогосподарського виробництва в Україні на засадах сталого розвитку. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Економічні науки. 2020. Вип. 22. № 95. С. 45–51.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 01.07.2023).

Сичевський М.П. Харчова промисловість як основа продовольчої безпеки та розвитку держави. Київ : Аграр. наука, 2019. 388 с.

Римар О.Г., Мазуркевич І.О. Проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості України. Економіка та держава. 2021. № (3). С. 66–70. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.3.66

Хомюк Н., Павліха Н., Вороний І. Диверсифікація як інструмент забезпечення сталого розвитку сільських територій. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Економічні науки. 2020. Вип. 22. № 96. С. 35–41. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-e9606

Семенчук І.М., Мала К.Ю. Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості. Агросвіт. 2019. № 4. С. 56–61.URL: http://www.agrosvit.info/?op=1&z=2819&i=7

Цимбалюк І., Риковська Л. Теоретичний аналіз сутності та складників дефініції «аграрна сфера». Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. № 4 (12). С. 99–104. DOI: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2017-04-13-19

Krasnolutska O.V. (2019) Analysis of functioning and trends of organizational development of food industry of Ukraine [Analysis of the functioning and trends of the organizational development of the food industry of Ukraine]. Pryazovskyi economic herald, no. 3 (14), pp. 66–70. (in Ukrainian)

Hlukhova S.V. (2023) Ukraina: kharchova promyslovist [Ukraine: food industry]. Available at: http://surl.li/ipzvy (in Ukrainian).

Khomiuk N.L., Pavlikha N.V. (2020) Napriamy dyversyfikatsii silskohospodarskoho vyrobnytstva v Ukraini na zasadakh staloho rozvytk [Directions of diversification of agricultural production in Ukraine on the basis of sustainable development]. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series Economical Sciences, no. 22 (95), pp. 45–51. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-e9508 (in Ukrainian)

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (in Ukrainian)

Sychevskyi M.P. (2019). Kharchova promyslovist yak osnova prodovolchoi bezpeky ta rozvytku derzhavy [Food industry as the basis of food security and development of the state]. Kyiv : Ahrar. nauka, 388 p. (in Ukrainian)

Rymar O.G., Mazurkevych І.O. (2021) Problemy ta perspektyvy rozvytku kharchovoi promyslovosti Ukrainy [Problems and prospects of development of food industry of Ukraine]. Ekonomika ta derzhava, no. 3, pp. 66–70. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.3.66 (in Ukrainian)

Khomiuk N., Pavlikha N., Voronyj I. (2020) Dyversyfikatsiia yak instrument zabezpechennia staloho rozvytku silskykh terytorii [Diversification as a tool for sustainable development of rural areas in the context of decentralization]. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Economical Sciences, no. 22 (96), pp. 35–41. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-e9606 (in Ukrainian)

Semenchuk I.M. and Mala К.Yu. (2019) Shliakhy pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti [Ways of increasing competitiveness of food industry enterprises]. Agrosvit, no 4, pp. 56–61. Available at: http://www.agrosvit.info/?op=1&z=2819&i=7 (in Ukrainian).

Tsymbaliuk, I.O., Rykovska, L.V. (2017) Teoretychnyi analiz sutnosti ta skladovykh definitsii “ahrarna sfera” [Theoretical Analysis of the Essence and Constituent Definitions of «Agrarian Sphere»]. Ekonomichnyi chasopys Skhidnoievropeiskoho natsionalnoho universytetu imeni Lesi Ukrainky, no. 4 (12), pp. 99–104. DOI: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2017-04-13-19 (in Ukrainian)

Переглядів статті: 115
Завантажень PDF: 128
Опубліковано
2023-08-30
Як цитувати
Хомюк, Н., & Солтис, О. (2023). ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НА ЗАСАДАХ СТАЛОСТІ ТА ІНКЛЮЗИВНОСТІ. Сталий розвиток економіки, (1(46), 141-148. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2023-46-20