СИСТЕМНИЙ РОЗВИТОК ГАЛУЗЕЙ ТВАРИННИЦТВА В СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ І ПІДПРИЄМСТВАХ

  • А.М. Стельмащук Подільський державний аграрно-технічний університет
Ключові слова: галузі тваринництва, системний розвиток, селянські господарства і підприємства

Анотація

Мета. Обґрунтування теоретичних засад і практичних пропозицій щодо системного підходу до розвитку галузей тваринництва в селянських господарствах і підприємствах. Методика дослідження. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: діалектичний, індукції і дедукції та теоретичного узагальнення – для виявлення і оцінки ситуації щодо розвитку галузей тваринництва в селянських господарствах та підприємствах; абстрактно-логічний і стратегічного обґрунтування - для визначення комплекс системоутворюючих факторів забезпечення стабільного розвитку тваринництва та системних принципів управління процесом підвищення ефективності тваринництва. Результати. Виявлено масове скорочення поголів’я худоби, зокрема молочного стада, відповідно зменшуються обсяги виробництва продукції, що ставить під загрозу національну продовольчу безпеку. Визначено, що однією з основних причин критичної ситуації в питаннях розвитку тваринництва, зокрема молочного скотарства є відсутність системного підходу до функціонування галузі. Встановлено, що причинами виникнення проблеми є: диспаритет цін на продукцію тваринництва і на матеріально-технічні ресурси для її виробництва; низька платоспроможність населення; відсутність належного фінансово-економічного механізму державної підтримки тваринництва. Обґрунтовано, що система ведення сільськогосподарського тваринництва - це сукупність соціально-економічних, організаційних, технічних принципів побудови і ведення виробництва для конкретних умов з метою задоволення потреби суспільства в сільськогосподарських продуктах. Визначено комплекс системоутворюючих факторів забезпечення стабільного розвитку тваринництва та системні принципи управління процесом підвищення ефективності тваринництва. Встановлено, що важливими факторами підвищення ефективності тваринництва є забезпечення худоби культурними пасовищами і розміщення переробної промисловості на сільських територіях. Наукова новизна. Визначено комплекс системоутворюючих факторів, направлених на створення умов для забезпечення стабільного розвитку тваринництва, та системні принципи управління процесом підвищення ефективності тваринництва. Практична цінність. Отримані результати дослідження направлені на забезпечення системного, ефективного розвитку галузей тваринництва в селянських господарствах і підприємствах.

Посилання

Амбросов В. Эффективность использования факторов расширенного воспроизводства в аграрном секторе / В. Амбросов // Экономика Украины. – 2009. – № 1. – С. 67–73.

Бовсуновський В.В. Особливості розвитку ринку продукції тваринництва в Україні / В.В. Бовсуновський // Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. – 2012. – № 108. – С. 29–36.

Бондаревська К.В. Тенденції розвитку аграрного сектору економіки України / К.В. Бондаревська // Економіка АПК. – 2014. – № 11. – С. 36–42.

Іванух Р.А. Аграрна економіка і ринок / Р.А. Іванух, С.Л. Дусановський, Є.М. Білан. – Тернопіль: "Збруч", 2003. – 305 с.

Кваша С.М. СОТ та пріоритети аграрної економічної науки / С.М. Кваша // Економіка АПК. – 2008. – № 5. – С. 8–12.

Ковалів В.М. Модернізація системи державної підтримки сільськогосподарських підприємств / В.М. Ковалів, В.І. Волохов // Фінанси України. – 2014. – № 9. – С. 52–64.

Кропивко М.М. Мотивація як основний чинник розвитку господарств населення / М.М. Кропивко // Економіка АПК. – 2014. – № 11. – С. 29–35.

Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 року /за ред. Ю.О. Лупенка, В.Я. Месель-Веселяка. – К. : ННЦ ІАЕ, 2012. – 182 с.

Стратегія розвитку м’ясного скотарства в Україні у контексті національної продовольчої безпеки / М.В. Зубець, І.В. Гузєв та ін. – Укр. акад. аграр. наук, Ін-т розведення і генетики тварин. – К. : Аграрна наука, 2005. – 176 с.

Супіханов Б.К. Перспективи розвитку агропромислового комплексу в умовах членства України в СОТ та формування зони вільної торгівлі з ЄС / Б.К. Супіханов // Економіка АПК. – 2008. – № 11. – С. 138–144.

Технологія м’яса та м’ясних продуктів / [Береза І.Г., Гончаров Г.І., Кишенько І.І. та ін.]; за ред. М.М. Клименка. – К. : Вища освіта, 2006. – 640 с.

Ambrosov, V. (2009), “Efficiency of use factors of expanded reproduction in the agricultural sector”, Ekonomika Ukrainy, no. 1, pp. 67–73.

Bovsunovskyi, V.V. (2012), “Features of livestock production market development in Ukraine”, Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN, no. 108, pp. 29–36.

Bondarevska, K.V. (2014), “The leading tendencies of the development of agrarian sector of Ukraine”, Ekonomika APK, no. 11, pp. 36–42.

Ivanukh, R.A., Dusanovskyi, S.L. and Bilan, Ye.M. (2003), Ahrarna ekonomika i rynok [Agrarian economy and market], "Zbruch", Ternopil, Ukraine, 305 p.

Kvasha, S.M. (2008), “WTO and priorities of agrarian economic science”, Ekonomika APK, no. 5, pp. 8–12.

Kovaliv, V.M. and Volokhov, V.I. (2014), “Modernization of public support of agricultural enterprises”, Finansy Ukrainy, no. 9, pp. 52–64.

Kropyvko, M.M. (2014), “Motivation as a key factor of the development of population’s households”, Ekonomika APK, no. 11, pp. 29–35.

Lupenko, Yu.O. and Mesel-Veseliak, V.Ya. (2012), Stratehichni napriamy rozvytku silskoho hospodarstva Ukrainy na period do 2020 roku [Strategic directions of development of agriculture in Ukraine for the period till 2020], NNTs IAE, Kyiv, Ukraine, 182 p.

Zubets, M.V., Huziev, I.V. et al. (2005), Stratehiia rozvytku miasnoho skotarstva v Ukraini u konteksti natsionalnoi prodovolchoi bezpeky [Strategy of Cattle Breeding Development in Ukraine in the Context of National Food Security], Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Institute of Animal Breeding and Genetics, Agricultural Science], Ahrar. nauka, Kyiv, Ukraine, 175 p.

Supikhanov, B.K. (2008), “Prospects of development of agricultural complex in terms of Ukraine's membership in the WTO and the formation of a free trade zone with the EU”, Ekonomika APK, no. 11, pp. 138–144.

Bereza, I.H., Honcharov, H.I., Kyshenko, I.I. et al. (2006), Tekhnolohiia miasa ta miasnykh produktiv [Technology of meat and meat products], Vyshcha osvita, Kyiv, Ukraine, 640 p.

Переглядів статті: 6
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2016-10-04
Як цитувати
Стельмащук, А. (2016). СИСТЕМНИЙ РОЗВИТОК ГАЛУЗЕЙ ТВАРИННИЦТВА В СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ І ПІДПРИЄМСТВАХ. Сталий розвиток економіки, (3(32), 73-79. вилучено із https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/369
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ