ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИ
Анотація
Мета - оцінка соціально-економічного розвитку України в контексті забезпечення продовольчої безпеки, а саме її мети – тривалого здорового життя людини з застосуванням політекономічного підходу. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання, при цьому були використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, а саме: абстрактно-логічний, дедуктивний і системний аналізи - при розгляді питання продовольчої безпеки країни; статистичний – при встановленні залежності між здоров’ям населення і динамікою ВВП країни та взаємозв’язок між тривалістю життя (обидві статі) та калорійністю добового раціону і калорійністю харчових продуктів тваринного походження. Результати. Проведено аналіз сучасних підходів до визначення поняття «продовольча безпека» й запропоновано політекономічний підхід, який поглиблює сутність продовольчої безпеки за рахунок встановлення ієрархічності відповідальності у досягненні головної мети продовольчої безпеки – здоров’я людини. В контексті парадигми соціально орієнтованого економічного розвитку досліджено характер залежності між здоров’ям населення і динамікою ВВП країни з використанням таких показників, як тривалість життя, кількість померлих, а також проаналізовано залежність зміни ВВП від природного приросту/скорочення населення. Виходячи з засад безпеки харчування, досліджено взаємозв’язок між тривалістю життя (обидві статі) та калорійністю добового раціону і калорійністю харчових продуктів тваринного походження, що споживаються за добу. Наукова новизна. Встановлено, що зміцнення здоров’я нації, а саме збільшення тривалості життя і зниження кількості померлих, є додатковим фактором економічного зростання України; найбільш вагомим енергетичним фактором для збільшення тривалості життя є калорійність добового раціону харчових продуктів тваринного походження. Практична значущість. Отриманні результати дослідження сприяють вирішенню соціальних, демографічних та економічних питань продовольчої безпеки, є основою подальшого розвитку наукових обґрунтувань щодо забезпечення продовольчої безпеки і безпеки харчування.
Посилання
Алтухов А.И. Национальная продовольственная безопасность: проблемы и пути их решения / А.И. Алтухов. – М. : Издательство ФГУП «ВО Минсельхоз России», 2006. – 159 с.
Conway G. After the Green Revolution. Sustainable Agriculture for Development / G. Conway,
E. Barber. – L., 1990. – 205 p.
Королев И. Импорт и продовольственная безопасность России / И. Королев, В. Жуковская, Н. Чертко // Мировая экономика и международные отношения. – 2007. – № 11. – С. 13-20.
Ортега Х. Восстания масс / Х. Ортега // Вопросы философии. – 1989. – № 4. – С. 114-155.
Маршалл А. Принципы экономической науки / А. Маршалл ; [пер. с англ.]. – М. : Прогресс, 1993. – 594 с.
Bloom, David E. Health, wealth and welfare / David E. Bloom, David Canning, and Dean
T. Jamison // Finance and development. – 2004. – № 41(1). – Рр. 10-15.
Общественное здоровье и экономика / [Прохоров Б.Б., Горшкова И.В., Шмаков Д.И., Тарасова Е.В.] ; Под отв. ред. Б.Б. Прохорова. – М. : МАКС Пресс, 2007. – 292 с.
Глоссарий терминов по вопросам укрепления здоров’я / Всемирная организация здоровья. – Женева, 1998. – 48 с.
Офіційний сайт Держкомстату України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.
Здоров’я – 2020: український вимір : Концепція Загальнодержавної програми, схваленa розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2011 р. № 1164-р [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=49269.
Всемирная организация здравоохранения [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.euro.who.int/pubrequest.
Кісамбунг А.Р. Жінки: Основа продовольчої безпеки. Доповідь ІФПРІ про продовольчу політику / А.Р. Кісамбунг [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.fao.org/docrep/meeting/026/MD776R.pdf.
Научные основы здорового питания / [Тутельян В.А., Вялков А.И., Разумов А.Н. и др. ]. – М. : Издательский дом «Панорама», 2010. – 816 с.
Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування : [підручник] / Н.М. Зубар. – К. : Центр учбової літератури, 2010. – 336 с.
Здоровое питание – проблема украинской нации [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://peoplefirst.org.ua/uk/articles/healthy-nutrition-the-problem-of-the-ukrainian-nation.
Исаев В.А. Физиологические аспекты пищеварения и питания / В.А. Исаев ; Академия стандартизации, метрологии и сертификации. – М. : АСМС, 2011. – 63 с.
Altukhov, A.I. (2006), Natsionalnaia prodovolstvennaia bezopasnost: problemy i puti ikh resheniia [The National Food Security: Challenges and Solutions] Izdatelstvo FGUP «VO Minselkhoz Rossii», Moscow, Russia, 159 p.
Conway, G. and Barber, E. (1990), After the Green Revolution” Sustainable Agriculture for Development, London, Great Britain, 205 p.
Korolev, I., Zhukovskaia, V. and Chertko, N. (2007), “Import and food security of Russia”, Mirovaia ekonomika i mezhdunarodnye otnosheniia, no. 11, pp. 13-20.
Ortega, Kh. (1989), “Revolt of the masses“, Voprosy filosofii, no. 4, pp. 114-155.
Marshall, A. (1993), Printsipy ekonomicheskoy nauki [The principles of economics], Progress, Moscow, Russia, 594 p.
Bloom, David E., Canning, David and Jamison, Dean T. (2004), “Health, wealth and welfare”, Finance and development, no. 41, pp. 10-15.
Prokhorov, B.B., Gorshkova, I.V., Shmakov, D.I. and Tarasova, E.V. (2007), Obshchestvennoe zdorove i ekonomika [Public health and economy], MAKS Press, Moscow, Russia, 292 p.
Glossariy terminov po voprosam ukrepleniia zdorovia (1998), [Glossary of Health Promotion], Geneva, Switzerland, 48 p.
Ofitsiinyi sait Derzhkomstatu Ukrainy [The official site of the state statistics service of Ukraine], available at: http://www.ukrstat.gov.ua (access date December 06, 2016).
Kabinet Ministriv Ukrainy (2011), Zdorovia – 2020: ukrainskyi vymir [Health - 2020: Ukrainian Dimension], Rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy dated 31.10.2011 no. 1164-p, available at: http://w1.c1.rada. gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=49269 (access date December 06, 2016).
Vsemirnaia organizatsiia zdravookhraneniia [The official site of WHO], available at: www.euro.who.int/pubrequest (access date December 06, 2016).
Kisambunh, A.R. (1995), “Women: the Foundation of food security. The report FPR about food policy”, available at: http://www.fao.org/docrep/meeting/026/MD776R.pdf (access date December 06, 2016).
Tutelian, V.A., Vialkov, A.I., Razumov, A.N. et al. (2010), Nauchnye osnovy zdorovogo pitaniia [Scientific basis for a healthy diet], Izdatelskiy dom «Panorama», Moscow, Russia, 816 p.
Zubar, N.M. (2010), Osnovy fiziolohii ta hihiieny kharchuvannia, [Basic physiology and nutrition hygiene], textbook, Tsentr uchbovoi lsteratury, Kyiv, Ukraine, 336 p.
Zdorovoe pitanie – problema ukrainskoi natsii [Healthy Eating - the problem of the Ukrainian nation], available at: https://peoplefirst.org.ua/uk/articles/healthy-nutrition-the-problem-of-the-ukrainian-nation (access date December 06, 2016).
Isaev, V.A. (2011), Fiziologicheskie aspekty pishchevareniia i pitaniia [Physiological aspects of digestion], Akademiia standartizatsii, metrologii i sertifikatsii, Moscow, Russia, 63 p.