СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ КОМП’ЮТЕРИЗОВАНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМ ПРОЦЕСОМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Анотація
В статті обґрунтовано, що важливим напрямом підвищення ефективності управлінської діяльності на підприємствах ресторанного бізнесу є застосування в управлінській роботі комп’ютеризованих інформаційних систем. Авторами доведено, що традиційні для промислових підприємств підходи до оперативного планування виробництва на базі систем типу ERP можуть з певними модифікаціями бути використані і в ресторанному господарстві. Це дозволить суттєво підвищити ефективність систем управління більшості вітчизняних підприємств ресторанного господарства, які поки що не в повній мірі використовую потенціал системи планування виробництва на базі сучасних інформаційних технологій. Проведений аналіз сучасних інформаційних систем засвідчує, що універсальні програмні продукти для планування виробництва на базі ERP-систем не в повній мірі враховують галузеву специфіку підприємств ресторанного господарства.
Посилання
Якушев О. Інноваційні технології в управлінні бізнес-процесами підприємств сфери готельно-ресторанних та туристичних послуг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. Том 3. № 2. С. 195-208.
URL: http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/219696/219903 (дата звернення 16.05.2025).
Бутельський Я. Автоматизовані інформаційні системи управління підприємствами ресторанного бізнесу. Академічні візії. 2024. Вип. 29. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/942/835 (дата звернення 26.04.2025).
Гуштан Т., Домище-Медяник А., Каганець-Гаврилко Л., Талапа С. Інноваційні технології в управлінні ресторанами: цифрові технології та автоматизація процесів. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. Серія юридична. 2025. Випуск 44. С. 194-201. URL: https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/1591/1368 (дата звернення 22.05.2025).
Scheer A. W. ARIS - vom Geschäftsprozeß zum Anwendungssystem Berlin: Springer, 1998, 186 S. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-642-97819-7 (Дата звернення 22.05.2025).
Mertens P. Angewandte Informatik. Berlin/Boston : De Gruyter, 2019, 198 S.
Glaser H., Geiger W., Rohde V. PPS Produktionsplanung und -steuerung: Grundlagen-Konzepte-Anwendungen. Wiesbaden: Betriebswirtschaftlicher Verlag Gabler, 2012, 512 S.
Yakushev O. (2020) Innovatsiyni tekhnolohiyi v upravlinni biznes-protsesamy pidpryyemstv sfery hotelʹno-restorannykh ta turystychnykh posluh [Innovative technologies in business process management of enterprises in the hotel, restaurant and tourist services sector]. Restorannyy i hotelʹnyy konsaltynh. Innovatsiyi. - Restaurant and hotel consulting. Innovations, vol.2, pp.195-208. Available at: http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/219696/219903 (in Ukrainian)
Butelʹsʹkyy Ya. (2024) Avtomatyzovani informatsiyni systemy upravlinnya pidpryyemstvamy restorannoho biznesu. [Automated information systems for managing restaurant business enterprises] Akademichni viziyi – Academic Visions, Issue 29. Available at: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/942/835 (in Ukrainian)
Hushtan T., Domyshche-Medyanyk A., Kahanetsʹ-Havrylko L., Talapa S. Innovatsiyni tekhnolohiyi v upravlinni restoranamy: tsyfrovi tekhnolohiyi ta avtomatyzatsiya protsesiv [Innovative technologies in restaurant management: digital technologies and process automation]. Naukovi zapysky Lʹvivsʹkoho universytetu biznesu ta prava. Seriya ekonomichna. Seriya yurydychna. – Scientific notes of the Lviv University of Business and Law. Economic series. Legal series, vol. 44, pp. 194-201. Available at: https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/1591/1368 (in Ukrainian)
Scheer, A. W. (1998). ARIS - vom Geschäftsprozeß zum Anwendungssystem Berlin: Springer. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-97819-7 (in Ukrainian)
Mertens, Peter (2019). Angewandte Informatik. Berlin/Boston : De Gruyter.
Glaser, H., Geiger, W., Rohde, V. (2012). PPS Produktionsplanung und -steuerung: Grundlagen-Konzepte-Anwendungen. Wiesbaden: Betriebswirtschaft-licher Verlag Gabler.