ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЕВОЛЮЦІЇ ПОНЯТТЯ «ДОСТУПНІСТЬ ПРОДОВОЛЬСТВА» В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Анотація
У статті висвітлено еволюцію підходів до поняття «доступність продовольства», яке було обумовлено змінами в рівні життя населення, обмеженою кількістю продовольства необхідної харчової цінності, відсутністю достатнього обсягу фінансових ресурсів, необхідних для купівлі продуктів харчування. Згідно Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права у статті розкрито ключові завдання, що були спрямовані на підвищення доступності продовольства для всіх соціальних прошарків суспільства. Проведено статистичний аналіз стану продовольчої безпеки в Україні та світі, визначено основні деструктивні наслідки, що виникли у продовольчому секторі української економіки та вплинули на її рівень останнім часом. Проведене дослідження свідчить, що продовольчу безпеку слід розглядати у трьох взаємопов'язаних аспектах, з позиції фізичної, економічної та соціальної доступності основних видів продовольства для населення. Обґрунтовано доцільність створення механізмів адресної продовольчої допомоги соціально незахищеним групам населення, які мають забезпечити їм вільний доступ до харчових продуктів відповідної якості та асортименту незалежно від рівня доходів. Проведені дослідження дали змогу дійти висновків, що програми продовольчої допомоги, що ґрунтуються на ідеології соціальної справедливості є невід'ємною частиною програм продовольчої безпеки населення в більшості розвинених країн.
Посилання
Румик І.І. Продовольча безпека держави: питання теорії, методології, практики: монографія. Київ : ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК». 2020. 420 с.
Скринька Д.В. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права 1966 р. Українська дипломатична енциклопедія: у 2 т.; ред. кол.: Л. В. Губерський (голова) та ін. Київ : Знання України, 2004. Т. 2. 812 с.
Загальна декларація про ліквідацію голоду та недоїдання. URL: https://cyclop.com.ua/content/view/1078/58/1/3/ (дата звернення: 02.07.2024).
Payne P. R, Joy Leonard (1975). Food and nutrition planning : report based on the work of Leonard Joy and Philip Payne. Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations. Series: Nutrition consultants reports series. No 35. 105 p.
Rome declaration on world food security. World food summit. Rome, 13-17 November 1996. URL: https://www.fao.org/4/W3613E/W3613E00.htm (дата звернення: 04.07.2024).
Звіт ООН: кількість голодуючих стабільно висока протягом трьох років поспіль, оскільки глобальна криза поглиблюється. URL: https://agrohp.com.ua/news/novina-153 (дата звернення: 27.07.2024).
ООН оприлюднила дані про голод і продовольчу несправедливість. URL: https://ua.futurefood4climate.eu (дата звернення: 30.07.2024).
Declaration of the world summit on food security. URL: https://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/Summit/Docs/Declaration/WSFS09_Draft_Declaration.pdf (дата звернення: 19.07.2024).
Благополучна А.Г. Економічна доступність продовольства в умовах війни. Економічні горизонти. 2022. № 3 (21). С. 13–20.
Бабич М.М. Понятійно-категоріальна сутність продовольчої безпеки. Економiка та держава. 2017. № 6. С. 39–45.
Слободенюк О.І., Присяжнюк Н.М., Рудич О.О., Свиноус Н.І., Хахула Л.П. Удосконалення організаційних засад адресної продовольчої підтримки населення. Продовольчі ресурси. 2022. Т. 10. № 19. С. 254–264.
Rumyk I. (2020) Prodovolcha bezpeka derzhavy: pytannia teorii, metodolohii, praktyky: monohrafiia [Food security of the state: issues of theory, methodology, practice: monograph]. Kyiv: VNZ «Universytet ekonomiky ta prava «KROK», 420 p. (in Ukrainian)
Skrynka D. V. (2004) Mizhnarodnyi pakt pro ekonomichni, sotsialni ta kulturni prava 1966 r. [International Convention on Economic, Social and Cultural Rights 1966]. Ukrainska dyplomatychna entsyklopediia: u 2 t.; red. kol.: L. V. Huberskyi (holova) ta in. Kyiv: Znannia Ukrainy. Vol. 2, 812 p. (in Ukrainian)
Zahalna deklaratsiia pro likvidatsiiu holodu ta nedoidannia [General declaration on elimination of hunger and malnutrition]. Available at: https://cyclop.com.ua/content/view/1078/58/1/3/ (in Ukrainian)
Payne P. R, Joy Leonard (1975) Food and nutrition planning : report based on the work of Leonard Joy and Philip Payne. Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations. Series: Nutrition consultants reports series. no 35. 105 p.
Rome declaration on world food security. World food summit. Rome. (November 13-17, 1996). Available at: https://www.fao.org/4/W3613E/W3613E00.htm
Zvit OON: kilkist holoduiuchykh stabilno vysoka protiahom trokh rokiv pospil, oskilky hlobalna kryza pohlybliuietsia [UN report: Number of hungry people remains high for three consecutive years as global crisis deepens]. Available at: https://agrohp.com.ua/news/novina-153 (in Ukrainian)
OON opryliudnyla dani pro holod i prodovolchu nespravedlyvist [The UN released data on hunger and food injustice]. Available at: https://ua.futurefood4climate.eu (in Ukrainian)
Declaration of the world summit on food security. Available at: https://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/Summit/Docs/Declaration/WSFS09_Draft_Declaration.pdf
Blahopoluchna A. (2022) Ekonomichna dostupnist prodovolstva v umovakh viiny [Economic availability of food in conditions of war]. Ekonomichni horyzonty. no 3 (21). pp. 13–20. (in Ukrainian)
Babych M. (2017) Poniatiino-katehorialna sutnist prodovolchoi bezpeky [Conceptual-categorical essence of food security]. Ekonomika ta derzhava. no 6. pp. 39–45. (in Ukrainian)
Slobodeniuk O., Prysiazhniuk N., Rudych O., Svynous N., Khakhula L. (2022) Udoskonalennia orhanizatsiinykh zasad adresnoi prodovolchoi pidtrymky naselennia [Improving the organizational foundations of targeted food support for the population]. Prodovolchi resursy. no 19. pp. 254–264. (in Ukrainian)