АЛЬТЕРНАТИВНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ МІКРО- ТА МАЛИХ АГРОВИРОБНИКІВ

Ключові слова: модель управління, ланцюг доданої вартості, агропродовольчий ланцюг, мережа, конкурентні переваги, об’єднання агровиробників

Анотація

У статті досліджено моделі управління ланцюгами доданої вартості в сегменті мікро та малих виробників агропродовольства в умовах повномасштабних військових дій в Україні та запропоновано альтернативну модель управління, що дозволяє диференціювати канали розподілу та максимізувати прибуток. За традиційного підходу до управління ланцюгами постачання та розподілу значна частина прибутку залишається у великих роздрібних мереж, натомість агровиробники, особливо мікро та малі форми господарювання, є найслабшою ланкою, що володіє мінімальною ринковою владою, де відповідно, залишається найменша частка маржі ланцюга. Соціологічне дослідження проведене у 2022-2023 рр. серед керівників вітчизняних мікро та малих виробників агропродовольства показує, що такі ринкові фактори як розгалужені бізнес-зв’язки та доступ до регіональних об’єднань агровиробників, доступ до актуальної ринкової інформації та сучасних IT-технологій дозволяють швидко реагувати на ринкові виклики та утворювати нові форми економічної взаємодії, що дозволяють хеджувати ризики та отримувати більш стійкі конкурентні переваги.

Посилання

Пруненко Д.О. Управління ланцюгом постачань. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2016. 140 с.

Porter M. Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. Free Press, 1998. P. 592.

Даниленко А.С. та ін. Логістика: теорія і практика: навч. посіб. Київ : Хай-Тек Прес, 2010. 408 с.

Logistyka dystrybucji / za red. K. Rutkowskiego. Warszawa : Helion, 2000. Р 323.

Варченко О.О. Теоретичні аспекти функціонування агропродовольчих ланцюгів та особливостей їх розвитку в Україні. Економіка та управління АПК. 2019. № 1. С. 6–18.

Дубовик С.Г., Сигида Н.О., Спесивий Ю.Ю. Управління ланцюгами поставок підприємств, їхні сутність і структура. Економіка і суспільство. 2018. № 18. С. 403.

Baldwin R. Global supply chains: Why they emerged, why they matter, and where they are going. CEPR Discussion Papers. 2012. № 9103. Р. 35.

Beamon B.M. Supply chain design and analysis: Models and methods. International Journal of Production Economics. 1998. № 55(3). P. 281–294.

Beske P., Land A., Seuring S. Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry: A critical analysis of the literature. International Journal of production. 2014. № 152. P. 131–143.

Christien J.M., Ondersteijn Jo H.M., Wijnands Ruud B.M., Huirne Olaf van Kooten. Quantifying the Agri-Food Supply Chain. Wageningen UR Frontis Series. 2006. № 15. P. 244.

Dallas M.P., Horner R., Li L. The mutual constraints of states and global value chains during COVID-19: The case of personal protective equipment. World Development. 2021. № 139. P. 52.

Mouzas S., Bauer F. Rethinking business performance in global value chains. Journal of Business Research. 2022. № 144. P. 63.

Adam D., Tropp D., Barham J. Muldoon M.F., Kiraly S., Cantrell P. Food Value Chains: Creating Shared Value to Enhance Marketing Success. U.S. Dept. of Agriculture, Agricultural Marketing Service. 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.9752/MS141.05-2014

Gereffi G., Fernandez-Stark K. Global Value Chain Analysis: A Primer, 2nd Edition. 2016. URL: https://gvcc.duke.edu/wp-content/uploads/Duke_CGGC_Global_Value_Chain_GVC_Analysis_Primer_2nd_Ed_2016.pdf (дата звернення 09.01.2024).

Gereffi G., Michelle M. Christian. Trade, Transnational Corporations and Food Consumption:A Global Value Chain Approach, Сhapter 6. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. 2010. URL: https://dukespace.lib.duke.edu/dspace/handle/10161/11431 (дата звернення 09.01.2024).

Kaplinsky R., Morris M. Handbook for Value Chain Research. 2001. URL: https://www.researchgate.net/publication/42791981 (дата звернення 09.01.2024).

Prunenko D. O. (2016) Upravlinnia lantsiuhom postachan [Supply chain management]. Kharkiv: Vydavnytstvo KhNUMH im. O. M. Beketova. (in Ukrainian)

Porter M. (1998) Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. Free Press.

Danylenko A. C. and other (2010) Lohistyka: teoriia i praktyka: navch. posib [Logistics: theory and practice. Teaching Manual]. Kyiv: Vydavnytstvo Khai-Tek Pres. (in Ukrainian)

Rutkowsky K. (2000) Logistyka dystrybucji [Distribution logistics], Warsaw Wydawnictwo Helion.

Varchenko O. O. (2019) Teoretychni aspekty funktsionuvannia ahroprodovolchykh lantsiuhiv ta osoblyvostei yikh rozvytku v Ukraini [Theoretical aspects of the functioning of agro-food chains and features of their development in Ukraine]. Economy and management of agriculture, vol. 1, pp. 6–18.

Dubovyk S. H., Syhyda N. O., Spesyvyi Yu.Iu. (2018) Upravlinnia lantsiuhamy postavok pidpryiemstv, yikhni sutnist i struktura [Management of enterprise supply chains, their essence and structure]. Ekonomika i suspilstvo, vol. 18, p. 403.

Baldwin R. (2012) Global supply chains: Why they emerged, why they matter, and where they are going. CEPR Discussion Papers, vol. 9103, p. 35.

Beamon B. M. (1998) Supply chain design and analysis: Models and methods. International Journal of Production Economics, vol. 55(3), pp. 281–294.

Beske P., Land A., Seuring S. (2014) Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry: A critical analysis of the literature. International Journal of production, vol. 52, pp. 131–143.

Christien J. M., Ondersteijn Jo H. M., Wijnands Ruud B. M. (2006) Quantifying the Agri-Food Supply Chain. Wageningen UR Frontis Series, vol. 15, p. 244.

Dallas M.P., Horner R., Li L. (2021) The mutual constraints of states and global value chains during COVID-19: The case of personal protective equipment. Word Development, vol. 139, p. 52.

Mouzas S., Bauer F. (2022) Rethinking business performance in global value chains. Journal of Business Research, vol. 144, p. 63.

Adam D., Tropp D., Barham J. Muldoon M.F., Kiraly S., Cantrell P. (2014) Food Value Chains: Creating Shared Value to Enhance Marketing Success. U.S. Dept. of Agriculture, Agricultural Marketing Service. DOI: http://dx.doi.org/10.9752/MS141.05-2014

Gereffi G., Fernandez-Stark K. (2016) Global Value Chain Analysis: A Primer, 2nd Edition. Available at: https://gvcc.duke.edu/wp-content/uploads/Duke_CGGC_Global_Value_Chain_GVC_Analysis_Primer_2nd_Ed_2016.pdf

Gereffi G., Michelle M. (2010) Trade, Transnational Corporations and Food Consumption: A Global Value Chain Approach, Сhapter 6. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. Available at: https://dukespace.lib.duke.edu/dspace/handle/10161/11431

Kaplinsky R., Morris M. (2001) Handbook for Value Chain Research. Available at: https://www.researchgate.net/publication/42791981

Переглядів статті: 19
Завантажень PDF: 19
Опубліковано
2024-02-29
Як цитувати
Маєвська, Н. (2024). АЛЬТЕРНАТИВНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ МІКРО- ТА МАЛИХ АГРОВИРОБНИКІВ. Сталий розвиток економіки, (1(48), 99-104. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-48-13