ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ НА ЗОВНІШНЬОМУ РИНКУ
Анотація
Мета. Розробка теоретичних, методологічних положень і практичних рекомендацій щодо підвищення вітчизняної продукції на світовому ринку агропродовольства. Методика дослідження. У процесі виконання дослідження використано системний метод наукового пізнання, визначальним у якому є положення, що всі процеси і явища досліджуваної проблеми розглядаються й аналізуються у взаємозв’язку й взаємозалежності і, діючи у єдності, дають змогу вивчати її всебічно і завершено. Для оцінки рівня конкурентоспроможності продовольства і сільськогосподарської сировини на світовому ринку застосовувалися: статистико-економічний метод, зокрема такі його прийоми, як: порівняння, індексний аналіз (для розрахунку індексів відносних порівняльних переваг аграрної продукції на світовому ринку); групування (встановлювалось значення індексів для товарів, що мають найбільші та найменші порівняльні переваги). Результати. Встановлено, що вступ до СОТ відкрив Україні великі можливості щодо виходу на єдиний європейський ринок, але вони не можуть бути реалізовані й дотепер через невідповідність національної системи технічного регулювання тій, що запроваджена в Європейському Союзі. Водночас, лише гармонізація інституціонально-правової бази розвитку національної економіки з європейською не спроможна вирішити проблему підвищення конкурентоспроможності виробленої продукції і наданих послуг. Виявлено, що впродовж 2015–2017 рр. спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією. Конкурентоспроможною на зовнішньому ринку в 2017 р. була олія соняшникова, а негативна тенденція до зниження експортної конкурентоспроможності склалася по пшениці, ячменю та соняшнику. Доведено, що, враховуючи самозабезпечення продовольством і експортну орієнтацію АПК України, при вступі до СОТ нашій країні важливо було відстояти можливість захисту внутрішнього ринку та підтримки національних експортерів. Цього, однак, зробити не вдалося, і поряд з відмовою від права субсидувати експорт сільськогосподарської продукції Україна змушена була значно знизити імпортні мита на сільськогосподарську продукцію та продовольство (в середньому до 11%). Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку дослідження обсягів зовнішньої торгівлі України сільськогосподарською продукцією і встановлення тенденцій їх зміни, а також виділення можливостей і проблем, що з’являються при виході вітчизняних підприємств на європейський ринок. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути враховані вітчизняними сільськогосподарськими підприємствами при виході на європейський ринок.
Посилання
Кульчій І.М. Експорт сільськогосподарської продукції України в умовах євроінтеграції: правові реалії та перспективи. Проблеми законності. 2018. Вип. 142. С. 158-168.
Лаврів І.М., Федів Р.Д. Аналіз експорту сільськогосподарської продукції підприємствами Причорноморського регіону. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 26(1). С. 16-21.
Івашків І.М. Експорт вітчизняної сільськогосподарської продукції й дилема вибору: інтеграція у ЄС чи в Митний союз. Інноваційна економіка. 2015. № 2. С. 196-200.
Мяло Н., Войтко С. Особливості експорту сільськогосподарської продукції України в умовах євроінтеграції. Галицький економічний вісник. 2014. № 4. С. 34-39.
Скрипник А.В., Стариченко Є.М. Оцінка можливостей експортного потенціалу сільськогосподарської продукції України. Економіка АПК. 2016. № 8. С. 14-21.
Пенцак Т.Г., Батюк О.Я. Оцінка конкурентоспроможності експортно-орієнтованої сільськогосподарської продукції. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2013. № 2. Т. 15. С. 269-274.
Кобута І.В. Трансформація підтримки сільського господарства країн світу відповідно до домовленостей країн СОТ / Каб. Міністрів України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України, НДІ економіки і менедж. агропром. вир-ва Навч.-наук. ін-ту бізнесу. Київ, 2009. 148 c.
Лупенко Ю.О. Сучасний стан та перспективи міжнародної інтеграції аграрного сектору України: завдання агроекономічної науки. Економіка АПК. 2015. № 6. С. 6-10.
Kulchii, I.M. (2018), “Export of agricultural products of Ukraine in conditions of European integration: legal realities and prospects”, Problemy zakonnosti, Iss. 142, pp. 158-168.
Lavriv, I.M. and Fediv, R.D. (2018), “Analysis of export of agricultural products by enterprises of the Black Sea region”, Prychornomorski ekonomichni studii, Iss. 26(1), pp. 16-21.
Ivashkiv, I.M. (2015), “Export of domestic agricultural products and choice dilemma: integration into the EU or the Customs Union”, Innovatsiina ekonomika, no. 2, pp. 196-200.
Mialo, N. and Voitko, S. (2014), “Features of export of agricultural products of Ukraine in the conditions of European integration”, Halytskyi ekonomichnyi visnyk, no. 4, pp. 34-39.
Skrypnyk, A.V. and Starychenko, Ye.M. (2016), “Estimation of export potential of agricultural products of Ukraine”, Ekonomika APK, no. 8, pp. 14-21.
Pentsak, T.H. and Batiuk, O.Ya. (2013), “Evaluating the competitiveness of export-oriented agricultural products”, Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho, no. 2, Vol. 15, pp. 269-274.
Kobuta, I.V. (2009), Transformatsiia pidtrymky silskoho hospodarstva krain svitu vidpovidno do domovlenostei krain SOT [Transformation of agricultural support of countries of the world in accordance with WTO agreements], Kab. Ministriv Ukrainy, Nats. Un-t bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy, NDI ekonomiky i menedzh. ahroprom. vyr-va Navch.-nauk. in-tu biznesu, Kyiv, Ukraine, 148 p.
Lupenko, Yu.O. (2015), “Current state and prospects of the international integration of the agrarian sector of Ukraine: the problem of agroeconomic science”, Ekonomika APK, no. 6, pp. 6-10.