ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА НІШЕВИХ КУЛЬТУР: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД
Анотація
У статті розглянуто досвід США в розвитку виробництва нішевих культур. Підкреслено вагоме соціально-економічне значення даних сільськогосподарських культур. У ході аналізу виробництва продукції основних нішевих технічних культур у світі виявили, що впродовж 2015-2023 рр. суттєво зросло виробництво конопляного насіння, гірчичного зерна, а також пряних і ефіроолійних культур. Виявлено, що у США для розвитку нішевого сегменту рослинництва використано й використовується низка організаційних і економічних інструментів. Зокрема, сформована потужна законодавча база, що регламентує даний напрямок виробництва і діяльність фермерів, які працюють з нішевими. Проаналізовано інші основні організаційно-економічні інструменти розвитку виробництва нішевих культур у США та обґрунтовано необхідність їх поступового запровадження в Україні з адаптацією до внутрішнього ринку.
Посилання
Беженар І.М., Скиба Г.І. «Нішеві» культури: стан, проблеми та перспективи. Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. Економічні науки. 2023. Вип. 4 (71). С. 23-32. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/71-3
Бойко Л.О. Конкурентоспроможність нішевих культур в агробізнесі в умовах невизначеності. Агросвіт. 2024. № 20. С. 72-77. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.20.72
Ільчук М.М. та ін. Організаційне та економічне обгрунтування виробництва продукції нішевих культур в Україні. Агросвіт. 2025. № 12. С. 12-19. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2025.12.12
Кернасюк Ю.В. Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу. Агробізнес сьогодні. 2021. URL: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html
Мірзоєва Т.В. Ефективність виробництва нішевих зернових культур у контексті забезпечення продовольчої безпеки і створення доданої вартості. Економіка та суспільство. 2024. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158
Петрова О.О. Диверсифікація олійного бізнесу та розвиток виробництва нетрадиційних олій на Херсонщині. Агросвіт. 2020. № 21. С. 41-48. DOI: https://doi.org/10.32702/23066792.2020.21.41
Степасюк Л., Степасюк М. Диверсифікація агробізнесу через поширення практики вирощування нішевих олійних культур. Економіка та суспільство. 2024. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-166
Удова Л.О., Прокопенко К.О. Нішеві культури – нові перспективи для малих суб’єктів господарювання в аграрному секторі. Економіка і прогнозування. 2018. № 3. С. 102-117. DOI: https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102
Федорчук М.І. Перспективи вирощування нішевих культур на Півдні України. Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри.: доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції (м. Миколаїв, 30-31 травня 2024 р.). Миколаїв : МНАУ, 2024. С. 139-142. DOI: https://doi.org/10.31521/978-617-7149-78-0-44
About the Specialty Crop Farm Bill Alliance. Specialty Crop Farm Bill Alliance. 2025. URL: https://farmbillalliance.com/
Census of Agriculture: Specialty crops account for 10% of U.S. farm operations. 2024. URL: https://www.thepacker.com/news/industry/census-agriculture-specialty-crops-account-10-u-s-farm-operations
Holzapfel A. An Investigation of the Factors Influencing Specialty Crop Production in the State of Louisiana and the Southern Region of the United States of America. LSU Doctoral Dissertations. 2025. 6741. URL: https://repository.lsu.edu/gradschool_dissertations/6741
Liliia Hebryn Baidy та ін. Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Scientiarum Polonorum Formatio Circumiectus. 2021. № 3/4(3-4):29-46. DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
Mazibuko D.M., Gono H., Maskey S., Okazawa H., Fiwa L., Kikuno H., Sato T. The Sustainable Niche for Vegetable Production within the Contentious Sustainable Agriculture Discourse: Barriers, Opportunities and Future Approaches. Sustainability. 2023. Vol. 15(6). P. 4747. DOI: https://doi.org/10.3390/su15064747
Neill C.L., Morgan K.L. Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst. 2021. Vol. 4. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834
Official site of Food and Agriculture Organization of the United Nationsh. URL: ttps://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Olagunju О.К., Angioloni S., Canavari М. Niche markets for sustainable agri-food systems: A systematic review. Heliyon. 2025. Vol. 11. Iss. 3. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2025.e42346
Patience Chizoba Mba, Judith Nkechinyere Njoku, Daniel Dooyum Uyeh. Enhancing resilience in specialty crop production in a changing climate through smart systems adoption. Smart Agricultural Technology. 2025. Vol. 11. DOI: https://doi.org/10.1016/j.atech.2025.100897
Specialty Crops. URL: https://attra.ncat.org/topics/specialty-crops-2/
Specialty Crops ‒ An Overview. URL: https://nationalaglawcenter.org/overview/specialty-crops/
Specialty Crop Block Grant Program. Department of Agriculture and Markets. An official website of New York State. 2024. URL: https://agriculture.ny.gov/farming/specialty-crop-block-grant-program
Specialty Crops: Industry Dynamics, Challenges and Opportunities. 2021. URL: https://www.iselectfund.com/specialty-crops-challenges-and-opportunities/
Specialty Crops Program. Agricultural Marketing Service. U.S. Department of Agriculture. An official website of the United States government. URL: https://www.ams.usda.gov/about-ams/programs-offices/specialty-crops-program
The 2024 Farm Bill: H.R. 8467 Compared with Current Law. URL: https://www.congress.gov/crs-product/R48167
What is a Specialty Crop? Agricultural Marketing Service. U.S. Department of Agriculture. An official website of the United States government. URL: https://www.ams.usda.gov/services/grants/scbgp/specialty-crop
Bezhenar I.M., Skyba H.I. (2023). «Nishevi» kultury: stan, problemy ta perspektyvy ["Niche" crops: status, problems and prospects]. Naukovi pratsi Mizhrehionalnoi akademii upravlinnia personalom. Ekonomichni nauky, no 4 (71), рр. 23-32. DOI: https://doi.org/10.32689/2523-4536/71-3 (in Ukrainian)
Boiko L.O. (2024). Konkurentospromozhnist nishevykh kultur v ahrobiznesi v umovakh nevyznachenosti [Competitiveness of niche crops in agribusiness under conditions of uncertainty]. Ahrosvit, no 20, рр. 72-77. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.20.72 (in Ukrainian)
Ilchuk M.M. ta in. (2025). Orhanizatsiine ta ekonomichne obhruntuvannia vyrobnytstva produktsii nishevykh kultur v Ukraini [Organizational and economic justification of the production of niche crops in Ukraine]. Ahrosvit, no 12, рр. 12-19. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2025.12.12 (in Ukrainian)
Kernasiuk Yu.V. (2021). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Niche crops in the strategy of innovative diversification of agribusiness. Agribusiness today]. Ahrobiznes sohodni. Available at: https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html (in Ukrainian)
Mirzoieva T.V. (2024). Efektyvnist vyrobnytstva nishevykh zernovykh kultur u konteksti zabezpechennia prodovolchoi bezpeky i stvorennia dodanoi vartosti [Efficiency of production of niche grain crops in the context of ensuring food security and creating added value]. Ekonomika ta suspilstvo, no 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-158 (in Ukrainian)
Petrova O.O. (2020). Dyversyfikatsiia oliinoho biznesu ta rozvytok vyrobnytstva netradytsiinykh olii na Khersonshchyni [Diversification of oilseed business and development of non-traditional oilseed production in Kherson region]. Ahrosvit, no 21, рр. 41-48. DOI: https://doi.org/10.32702/23066792.2020.21.41 (in Ukrainian)
Stepasiuk L., Stepasiuk M. (2024). Dyversyfikatsiia ahrobiznesu cherez poshyrennia praktyky vyroshchuvannia nishevykh oliinykh kultur [Diversification of agribusiness through the spread of niche oilseed cultivation practices]. Ekonomika ta suspilstvo, no 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-166 (in Ukrainian)
Udova L.O., Prokopenko K.O. (2018). Nishevi kultury – novi perspektyvy dlia malykh subiektiv hospodariuvannia v ahrarnomu sektori [Niche crops - new prospects for small business entities in the agricultural sector]. Ekonomika i prohnozuvannia, no 3, рр. 102-117. DOI: https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102 (in Ukrainian)
Fedorchuk M.I. (2024) Perspektyvy vyroshchuvannia nishevykh kultur na Pivdni Ukrainy [Prospects for growing niche crops in the South of Ukraine]. Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh viiny i pisliavoiennoho vidnovlennia: hlobalni ta natsionalni vymiry: dopovidi uchasnykiv mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (Mykolaiv, May 30-31, 2024). Mykolaiv: MNAU, pp. 139-142.. DOI: https://doi.org/10.31521/978-617-7149-78-0-44 (in Ukrainian)
About the Specialty Crop Farm Bill Alliance. (2025). Specialty Crop Farm Bill Alliance. Available at: https://farmbillalliance.com/
Census of Agriculture: Specialty crops account for 10% of U.S. farm operations. (2024). Available at: https://www.thepacker.com/news/industry/census-agriculture-specialty-crops-account-10-u-s-farm-operations
Holzapfel, A. (2025). An Investigation of the Factors Influencing Specialty Crop Production in the State of Louisiana and the Southern Region of the United States of America. LSU Doctoral Dissertations, 6741. Available at: https://repository.lsu.edu/gradschool_dissertations/6741
Liliia Hebryn Baidy (2021). Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Scientiarum Polonorum Formatio Circumiectus, no 3/4(3-4):29-46. DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
Mazibuko D.M., Gono H., Maskey S., Okazawa H., Fiwa L., Kikuno H., Sato T. (2023). The Sustainable Niche for Vegetable Production within the Contentious Sustainable Agriculture Discourse: Barriers, Opportunities and Future Approaches. Sustainability, vol. 15(6), p. 4747. DOI: https://doi.org/10.3390/su15064747
Neill C.L., Morgan K.L. (2021). Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production with an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst, no. 4:582834. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834
Official site of Food and Agriculture Organization of the United Nationsh. Available at: ttps://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Olagunju О.К., Angioloni S., Canavari М. (2025) Niche markets for sustainable agri-food systems: A systematic review. Heliyon, vol. 11, iss. 3. e42346. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2025.e42346
Patience Chizoba Mba, Judith Nkechinyere Njoku, Daniel Dooyum Uyeh. (2025). Enhancing resilience in specialty crop production in a changing climate through smart systems adoption. Smart Agricultural Technology, no 11, рр. 100897. DOI: https://doi.org/10.1016/j.atech.2025.100897
Specialty Crops. Available at: https://attra.ncat.org/topics/specialty-crops-2/
Specialty Crops ‒ An Overview. Available at: https://nationalaglawcenter.org/overview/specialty-crops/
Specialty Crop Block Grant Program. Department of Agriculture and Markets. (2024). An official website of New York State. Available at: https://agriculture.ny.gov/farming/specialty-crop-block-grant-program
Specialty Crops: Industry Dynamics, Challenges and Opportunities. (2021). Available at: https://www.iselectfund.com/specialty-crops-challenges-and-opportunities/
Specialty Crops Program. Agricultural Marketing Service. U.S. Department of Agriculture. An official website of the United States government. Available at: https://www.ams.usda.gov/about-ams/programs-offices/specialty-crops-program
The 2024 Farm Bill: H.R. 8467 Compared with Current Law. Available at: https://www.congress.gov/crs-product/R48167
What is a Specialty Crop? Agricultural Marketing Service. U.S. Department of Agriculture. An official website of the United States government. Available at: https://www.ams.usda.gov/services/grants/scbgp/specialty-crop