ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРAВЛІННЯ КРЕДИТНИМ РИЗИКОМ В БAНКУ - ХомaІринa; Лук’янський, Олег (Сталий розвиток економіки, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням управління кредитного ризику в умовах повномасштабної війни. В статті визначено основні теоретико-методологічні аспекти вдосконалення управління кредитним ризиком в банку. Розглянуто базові фактори як на рівні конкретного позичальника, так і на рівні певного кредитного портфелю. Розкрито базові принципи процесу управління кредитним ризиком, а також виокремлені основні підходи до управління кредитним ризиком в умовах війни, зокрема при управлінні кредитним ризиком банк повинен здійснювати поглиблений аналіз кредитоспроможності позичальників та переоцінку застави за кредитами; змінювати ліміти за кредитним ризиком; здійснювати залучення додаткових гарантій, забезпечення за наданими кредитами; збільшувати обсяг економічного капіталу для покриття кредитного ризику за допомогою формування додаткових резервів.