ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВНУТРІШНЬОГО ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ В УМОВАХ ВПЛИВУ АКТИВНИХ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Крамський, Сергій; Циналєвська, Ірина; Левін, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2024)
У дослідженні авторами розглянуто особливості розвитку внутрішнього водного транспорту в Україні, його роль та організаційно-економічні механізми розвитку внутрішнього водного транспорту в сучасній військовій транспортній системі України. Внутрішній водний транспорт (ВТТ), особливо в умовах військового стану слід інтегрувати з іншими видами транспортної системи: залізничним, автомобільним, - для створення циклічної транспортної логістичної системи. Даний механізм може підвищити ефективність та надійність транспортних послуг і знизити витрати для суміжних видів бізнесу. Внутрішній водний транспорт відіграє важливу роль у транспортній системі та, оскільки Україна прагне розширити свої експортні ринки продукції, його значення продовжуватиме зростати, особливо в умовах воєнного стану, що зумовлює суттєві розриви традиційних транспортно-логістичних ланцюгів. Необхідність концептуалізації трансформації системи внутрішнього водного транспорту є обов’язковою умовою її поновлення та розвитку. Враховуючи вищезазначене, першочерговим завдання трансформації системи ВТТ постає розуміння її недоліків у поточному стані та виявлення тенденцій розвитку національної системи внутрішнього транспорту в Україні.