СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ОБЛІКУ ПІДПРИЄМСТВ - Бразілій, Наталія; Крот, Юлія; Пастернак, Ярослава (Сталий розвиток економіки, 2024)
В сучасних умовах все більшого значення набуває соціально відповідальна діяльність підприємств, необхідність ведення якої постійно зростає, особливо за наявності економічної кризи, спричиненою пандемією та війною росії проти України. Соціально відповідальна діяльність підприємства буде ефективною лише за наявності конкретних механізмів та інструментів її реалізації, а також за умови відображення показників соціальної відповідальності в системі бухгалтерського обліку. В статті розглянуто питання забезпечення соціального обліку, як напряму підвищення рівня соціально відповідальної діяльності підприємств, обґрунтовано необхідність створення функціональної системи забезпечення соціального обліку, розкрито її елементи, завдання та етапи. За результатами проведеного дослідження встановлено, що впровадження системи забезпечення соціального обліку, яка включає ряд підсистем: правову, розпорядчу, кадрову, технічну, інформаційну, комунікативну, виконує визначені завдання та використовує відповідні методичні прийоми, дозволить підприємству не лише підвищити значимість та ефективність соціального обліку, а також відкриє напрями розвитку соціально відповідальної діяльності в довгостроковій перспективі.