СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Поляков, М. А. (Сталий розвиток економіки, 2023)
У статті розглядаються цілі і завдання стратегічного планування як необхідної умови економічного зростання і підвищення перспективного розвитку підприємств на довгостроковий період. Автор зазначає, що стратегічне планування на рівні підприємства є основою взаємодії значної кількості внутрішніх і зовнішніх економічних процесів, факторів та явищ. Зазначається, що стратегічне планування економічного розвитку підприємства передбачає досягнення чітко встановлених цілей, визначених як місія та завдання. Стратегія економічного розвитку націлена на майбутні періоди життєдіяльності підприємства, найчастіше на 3-5 років. Представлено алгоритм розробки стратегії економічного розвитку підприємства. Обґрунтовується висновок, що найбільш значущими в ринкових умовах є фінансові цілі, що визначають платоспроможність і економічну стійкість підприємств.