ОБЛІК ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - Свиноус, Іван; Туржанський, Віталій; Хома, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2023)
Мета. На основі узагальнення досліджень науковців щодо практичного застосування міжнародних стандартів фінансової звітності запропонувати практичні рекомендації по їх використанню при обліку капітальних інвестицій. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є загальні положення діалектичного методу щодо пізнання різних економічних явищ і процесів у безперервному їх взаємозв’язку. Визначальними у вирішенні поставлених перед дослідженням завдань були такі загальнонаукові методи: системний підхід щодо досліджуваного об’єкта; загальноприйняті методи аналізу; спостереження і порівняльний аналіз, синтез і групування даних, факторний аналіз. Методичні прийоми обліку і аудиту: огляд, документальна перевірка, тестування, підрахунок, узагальнення теоретичного і фактичного матеріалу, розрахунково-аналітичні. Результати. В результаті проведених досліджень запропоновані практичні рекомендації щодо застосування міжнародних стандартів фінансової звітності при здійсненні обліку капітальних інвестицій. Впроваджуючи міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, вітчизняні компанії підвищують інвестиційну привабливість національної економіки. Метою звітності є інформування про ці інвестиції прозорим чином, що забезпечує корисною інформацією існуючих і потенційних інвесторів та кредиторів компанії. Наукова новизна. Обґрунтовано моделі оцінки капітальних інвестицій, використовуючи стандарти міжнародні стандарти фінансової звітності. Перша – це негайне визнання в P&L будь-якого зниження вартості нижче від вартості придбання інвестицій (хоча зміни вище вартості придбання будуть визнаватися в OCI та рекласифікуватися в момент продажу інвестицій). Друга модель могла б як відправна спиратися на модель знецінення капітальних інвестицій в IAS 39, а додаткове керівництво усунуло б елемент суб’єктивності. Практична значущість. Використовуючи в обліку інвестицій міжнародних стандартів фінансової звітності є найважливішим джерелом інформації, що дозволяє приймати рішення щодо окремих інвестиційних проектів та здійснення інвестиційної політики в цілому.