ГРАНТОВІ МОЖЛИВОСТІ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ РАДИ «EIC ACCELERATOR» - Кобеля-Звір, Мар’яна; Звір, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2023)
Метою статті є дослідження цілей, пріоритетів та дестинацій програми Європейської інноваційної ради «EIC Accelerator», її грантових можливостей, а також аналіз особливостей залучення її фінансових інструментів для українського інноваційного бізнесу. Досліджуючи дану тему ми зверталися до нормативно-правових актів, конкурсної документації Програми Horizon Europe та EIC Accelerator, а також до публікацій науковців. Методи, які були застосовані під час дослідження: опис аналіз, узагальнення, індукція, дедукція, пояснення, класифікація, а також системний та функціональний тощо. Результати дослідження: українські стартапери та представники малого та середнього підприємництва, успішно скориставшись грантовими можливостями програми, отримають, окрім грантових ресурсів, вигоду від індивідуальних коучингів, наставництва, навчання та доступ до інноваційної екосистеми та аналогів. Спрощений процес подання заявки полегшує участь аплікантів у програмі EIC Accelerator. Наукова новизна дослідження полягає у демонстрації цілей, пріоритетів та дестинацій, грантових можливостей програми EIC Accelerator, а також наслідків та ефекту від реалізації підтриманих нею проєктів для представників малого та середнього бізнесу в Україні. За результатами дослідження виявлені ряд обмежень, які можуть суттєво стримувати представників бізнесу в процесі участі у грантових конкурсах програми. Зазначено, що за умови подолання цих бар’єрів, українські інноватори зможуть максимально використовувати бенефіти програми.