ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВИЙ АУДИТ ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТНИХ ПРОГРАМ ЯК НОВА ФОРМА ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ - Шевченко , Н.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розкриття державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм як нової форми державного фінансового контролю. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: спостереження (для розгляду стану розвитку державного фінансового контролю); теоретичного узагальнення і порівняння (для визначення теоретичних основ); аналізу і синтезу (для побудови структури державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм). Результати. На основі проведеного дослідження узагальнено складові державного фінансового контролю. Встановлено і прослідковано взаємозв’язок між окремими видами державного фінансового аудиту в зарубіжній та національній практиці. Проаналізовано абсолютно різні думки стосовно визначення поняття «державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм» і на основі поєднання існуючих поглядів стосовно тлумачення цього поняття надано авторське його бачення. Розкрито теоретичні положення державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм за рахунок визначення його мети та завдань, принципів, суб’єктів та об’єктів його проведення. Наукова новизна. Удосконалено та обґрунтовано теоретичні основи державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм як нової форми державного фінансового контролю, шляхом визначення поняття «державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм» та побудови структури державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, яка враховує мету та завдання, принципи, суб’єкти та об’єкти його проведення. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в роботі Державної аудиторської служби України при проведенні державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм.