ІНТЕРЕСИ СУСПІЛЬСТВА, БІЗНЕСУ ТА ДЕРЖАВИ У ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ - Ярова, Б.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Детальний аналіз інтересів держави, територіальних громад, підприємницьких структур, громадян у процесі управління земельними ресурсами та створення концепції урівноваження цих інтересів. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися наукові методи пізнання, що базуються на системному підході до розв’язання поставлених проблем. Для досягнення поставленої мети використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний, монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); історичний (при аналізі частки міського та сільського населення); системного аналізу (при дослідженні сфери повноважень владних структур щодо розпорядження землями); метод аналогій та порівнянь (при дослідженні світового досвіду); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань); статистичний (при опрацюванні статистичних даних) та ін. Результати. Обґрунтовано сутність поняття «розвиток сільських територій». Досліджено та проаналізовано інтереси бізнесу, держави та громадян у процесі використання земельних ресурсів. Розкрито основні положення концепції урівноваження інтересів учасників. Наукова новизна. Запропонована авторська концепція урівноваження інтересів держави, територіальних громад, підприємницьких структур, громадян, яка базується на передачі повноваження місцевим органам самоврядування щодо розпорядження землями державної власності, а також проведення оптимізації розпорядників земельними ресурсами. Практична значущість. Одержані результати дослідження можуть бути використані для ефективного та раціонального управління земельними ресурсами, шляхом передачі повноважень органам місцевого самоврядування щодо розпорядження землями державної власності та проведення оптимізації розпорядників земельними ресурсами.