ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР СУЧАСНОГО ОРГАНІЗАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Польова, Наталія; Касяненко, Олеся (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто емоційний інтелект (ЕІ) як одну з найбільш дискусійних і перспективних концепцій у сучасній організаційній поведінці та управлінні персоналом. Проаналізовано основні теоретичні підходи до визначення ЕІ, його ключові компоненти, відмінності від когнітивного інтелекту та можливості розвитку протягом життя. Особливу увагу приділено ролі ЕІ в трьох ключових сферах: ефективному лідерстві, підвищенні продуктивності команд та процесі проведення співбесід при відборі персоналу. Підкреслено, що системний розвиток ЕІ сприяє зниженню плинності кадрів, підвищенню задоволеності працівників, покращенню комунікації та загальній організаційній ефективності. Стаття окреслює перспективні напрями подальших досліджень, зокрема уточнення конструкту командного емоційного інтелекту та його впливу на продуктивність в реальних організаційних умовах.