МОДЕЛЬ ЕФЕКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ УКРАЇНЦІВ В УМОВАХ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Назарова, Галина (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розроблено економетричну модель ефективної зайнятості українців в умовах трудової міграції та євроінтеграції. Емпіричну базу сформовано за даними Eurostat щодо Німеччини, Польщі та Чехії за 2022–2024 рр. Критерієм обрано рівень зайнятості висококваліфікованих українських мігрантів в залежності від ВВП на душу населення, чистих доходів, рівню вакансій та безробіття. Використано панельне моделювання на основі економетричної моделі найменших квадратів для об’єднаної панелі (pooled OLS). Отримані результати засвідчили високу якість, пояснювальну здатність моделі та статистичну значущість усіх факторів. Доведено позитивний вплив економічного розвитку, доходів і попиту на працю та негативний вплив безробіття на зайнятість мігрантів. Запропонована модель може бути використана для прогнозування процесів інтеграції українців у європейський ринок праці в умовах післявоєнної трансформації економіки.