МУЛЬТИМОДАЛЬНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Гринів, Любов; Попадинець, Ірина; Романко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено роль мультимодальних перевезень як стратегічного інструменту підвищення конкурентоспроможності українських підприємств в умовах трансформації експортної логістики у 2021–2024 рр. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку альтернативних транспортних коридорів, зокрема активізацію використання дунайських портів та механізму Solidarity Lanes. Узагальнено динаміку перевалки вантажів, зміни структури логістичних маршрутів і вартості перевезень. Обґрунтовано економічні переваги мультимодальних схем, що полягають у зниженні транспортних витрат, скороченні часу доставки, диверсифікації ризиків та підвищенні стійкості ланцюгів постачання в умовах воєнних викликів. Визначено ключові інфраструктурні та регуляторні бар’єри розвитку мультимодальних перевезень, а також окреслено перспективи їх подальшої інтеграції до європейської мережі TEN-T. Доведено, що розвиток мультимодальної логістики формує основу для стабілізації експорту, розширення доступу до міжнародних ринків та зміцнення позицій українських підприємств у глобальному економічному середовищі.