ОСНОВНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО -ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН НА ШЛЯХУ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄС - Рудик, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджуються сучасні проблеми та перспективи удосконалення організаційно-економічного механізму пенсійного забезпечення громадян України в умовах інтеграції до Європейського Союзу. Автори акцентують увагу на необхідності системного підходу до реформування пенсійної системи, що базується на принципах фінансової стабільності, соціальної справедливості та економічної ефективності. У роботі проаналізовано досвід країн-членів ЄС у сфері пенсійного забезпечення, що дозволяє виділити ключові напрями реформування національної системи: диверсифікацію джерел фінансування пенсій, запровадження багаторівневої пенсійної моделі, стимулювання добровільного пенсійного страхування, розвиток приватних пенсійних фондів та підвищення фінансової грамотності громадян. Наголошено на важливості узгодження законодавчої бази та стандартів пенсійного забезпечення з нормами ЄС, що сприятиме інтеграції української пенсійної системи у європейський соціально-економічний простір. У статті запропоновано стратегічні напрями удосконалення організаційно – економічного механізму пенсійного забезпечення громадян, спрямованих на підвищення ефективності пенсійного забезпечення: модернізацію організаційної структури системи, удосконалення фінансового менеджменту пенсійних коштів, інтеграцію інформаційних технологій для підвищення прозорості та доступності послуг, а також активізацію міжнародного співробітництва у сфері обміну досвідом та впровадження європейських практик.