ESG-ПІДХІД У ФОРМУВАННІ РЕГІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Ковалишин, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування регіональної моделі сталого розвитку на основі ESG-підходу, котрий інтегрує екологічні, соціальні та управлінські критерії. Проаналізовано міжнародний досвід застосування ESG, визначено вплив світових фінансових інституцій та актуальність для України в умовах її інтеграції в ЄС і повоєнного відновлення економіки. Запропоновано структурну модель ESG-системи з трьома блоками та розраховано інтегральний індекс для областей Карпатського регіону. Визначено ключові показники, які на нього впливають, оцінено економічні та соціально-екологічні ефекти впровадження ESG та сформульовано рекомендації щодо цифровізації, моніторингу та інтеграції ESG у регіональні стратегії розвитку з урахуванням локальної специфіки та доступності статистичних даних.