ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЕТИКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ЕКОНОМІЦІ - Карбовська, Любов; Братусь, Ганна; Каліна, Ірина; Мазур, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2026)
Розкрито зміст поняття «етика наукових досліджень»; обґрунтовано теоретичні підходи: деонтологія (етика обов’язку), утилітаризм, етика доброчесності. Показано концептуальні підходи економістів щодо етики наукових досліджень: концепція обов’язку та категоричний імператив вчення І. Канта; емпірична та гуманістична етика А. Сміта, взаємозв’язок між економічною наукою та етичними парадигмами А. Сена; етика відповідальності перед акціонерами М. Фрідмана; етика в поведінковій економіці. Д. Канемана. Розкрито етичні принципи економічних досліджень: об’єктивності, достовірності, прозорості, академічної доброчесності, соціальної відповідальності. Визначено напрями впливу економічних досліджень на життя людей, що врахування конфлікту інтересів; етики експериментальної економіки; дотримання етичності економічних прогнозів. Визначено зміст понять «неправомірна поведінка в дослідженнях»; фальсифікація; фабрикація; плагіат; «P-hacking».