СУТНІСТЬ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ - Мискін, Ю.І. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Уточнення семантики поняття «бюджетна політика». Методика дослідження. Уточнення семантики поняття «бюджетна політика» здійснювалося на основі порівняння та критичного осмислення підходів науковців щодо змістовного трактування самого терміну «бюджетна політика» та суміжних понять, до яких віднесено: фіскальна політика, бюджетно-податкова політика, фіскальне забезпечення та бюджетне забезпечення. Результати. Дослідження різних точок зору щодо визначення термінів «бюджетна політика», «фіскальна політика», «бюджетно-податкова політика», «фіскальне забезпечення» та «бюджетне забезпечення» дозволило уточнити семантику поняття «бюджетна політика». За результатами наукового дослідження доведено, що: - терміни «бюджетна політика» та «фіскальна політика» є тотожними; - поняття «бюджетно-податкова політика» є з формальної точки зору некоректним, так як податкова політика є структурним елементом бюджетної політики; - терміни «бюджетне забезпечення» та «фіскальне забезпечення», будучи тотожними за змістом, розглядаються нами як створення передумов для формування та реалізації бюджетної політики. Наукова новизна. Запропоновано сутність бюджетної політики розуміти як: з позиції цільового підходу – заходи уряду у бюджетній сфері, спрямовані на забезпечення соціально-економічного розвитку держави; з позиції функціонального підходу – сукупність управлінських заходів держави з регулювання державних доходів і видатків; з позиції системного підходу – сукупність механізмів, форм, методів та інструментів впливу через бюджет на соціально-економічний розвиток держави; з позиції наукового підходу – суб’єктивну форма прояву об’єктивної дії бюджетного механізму, як сукупність методологічних принципів, практичних форм організації та методів використання державних фінансів. Практична значущість. Практичну цінність результати дослідження мають у контексті формування концептуальних передумов модернізації вітчизняної бюджетної політики.