ІНСТИТУЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА АРХІТЕКТУРА ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Тараєвська, Леся; Литвинець, Роман (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті запропоновано новітні підходи до побудови інституційно-економічної архітектури розвитку людського капіталу на основі функціонування спеціалізованої комерційної установи довготермінового управління та пожиттєвого супроводу і підтримки людини. Результатом викладеного у статті дослідження є формулювання концептуальної рамки та принципів синергетичної взаємодії домогосподарств, приватних інституцій і держави задля підвищення якості і вартості людського капіталу. Наукова новизна підходів вбачається у пропозиції розвитку людини як цілісного cуб’єкта системного приватного управління, а практичне значення дослідження полягає у створенні системи ефективного розвитку людського капіталу побудованої на вимірюваних параметрах.