ТРАНСФОРМАЦІЯ АРХІТЕКТУРИ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ПІДПРИЄМСТВ У КООРДИНАТАХ ФРЕЙМВОРКІВ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - Ситайло, Уляна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано трансформацію архітектури бізнес-моделей підприємств у процесі еволюції режимів економічної турбулентності. Фреймворки SPOD-VUCA-BANI-SHIVA-PLUTO інтерпретовано як послідовні стадії зміни логіки економічної координації та механізмів створення вартості. На основі концептуального аналізу встановлено, що сучасне PLUTO-середовище (поляризація, плинність, унілатеральність, напруженість, омні-реляційність) зумовлює перехід від лінійних конфігурацій до екосистемних модульних архітектур. Розроблено компаративну матрицю трансформації параметрів бізнес-моделі та операціоналізовано Data-Core як мікрофундацію алгоритмічно підтримуваної адаптивної реконфігурації, що скорочує часові лаги управлінських рішень і підвищує стійкість підприємств в умовах геоекономічної фрагментації.