СИСТЕМА KPI/KRI СТАЛОГО РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ ТА ПАНЕЛЬ МОНІТОРИНГУ ДЛЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Венцурик, Аліса (Сталий розвиток економіки, 2026)
Мета статті – розробити підхід до побудови системи показників сталого розвитку бізнесу, яка поєднує ключові показники результативності (KPI) і ключові індикатори ризику (KRI) та підтримує управлінські рішення через порогову ескалацію. Методологія ґрунтується на інтеграції управлінського контролю й управління ризиками (risk management) за логікою «сигнал–дія–перевірка ефекту», класифікації показників за ESG і фінансово-операційним блоком та проєктуванні трирівневої панелі моніторингу. Результатом є матриця «показник–формула–власник–поріг–дія», що стандартизує реакції менеджменту та забезпечує перевірку результативності після впровадження коригувальних заходів. Наукова новизна полягає в узгодженні KPI та KRI в єдиному циклі моніторингу і рішень; практична цінність – у можливості застосування в малих та середніх підприємствах (SMEs) без складної ІТ-інфраструктури.