КЛАСТЕРНИЙ ПІДХІД У РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Бабух, Ілона; Нікіфоров, Петро (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено кластерну модель як ефективний інструмент стимулювання регіонального розвитку та підвищення конкурентоспроможності територій. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення кластерів, їх структуру, функції та типологію, а також досвід зарубіжних країн і України щодо впровадження кластерних моделей у регіональній економіці. Особлива увага приділена механізмам взаємодії бізнесу, науки та влади, синергетичним ефектам і потенційним ризикам кластеризації. Визначено ключові чинники ефективності кластерних об’єднань, серед яких просторове тяжіння підприємств, наявність лідерів-інноваторів, розвинена інфраструктура й активні інноваційні процеси. Показано, що впровадження кластерних моделей сприяє залученню інвестицій, оптимізації використання ресурсного потенціалу та прискоренню технологічного розвитку регіонів. Окрему увагу приділено ролі маркетингу територій у формуванні позитивного інвестиційного іміджу регіону, просуванні кластерних ініціатив і підвищенні конкурентних позицій регіональної економіки. Розглянуто перспективи подальшого дослідження процесів кластеризації, зокрема адаптацію зарубіжного досвіду до умов української економіки й управління ризиками у процесі функціонування кластерних утворень.