ФІСКАЛЬНА ПАСТКА БРАЗИЛЬСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ ПЕНСІЙ: МОДЕЛЮВАННЯ ДОВГОСТРОКОВОГО ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ДЕРЖАВИ НА ДЕФІЦИТ ОБОРОННОГО БЮДЖЕТУ - Цвірова, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті представлено комплексний аналіз виникнення та розвитку «фіскальної пастки» у системі військового пенсійного забезпечення Бразилії. Доведено, що кумулятивний дисбаланс соціальних зобов’язань держави створює критичний тиск на бюджет, фактично витісняючи капітальні інвестиційні ресурси з оборонного сектору. Метою дослідження є моделювання довгострокової динаміки впливу дефіциту пенсійної системи на загальну бюджетну архітектуру з урахуванням несприятливих демографічних трендів, жорстких фіскальних обмежень та мінливих макроекономічних чинників. Для отримання релевантних прогнозів застосовано гібридну модель, що інтегрує механізм векторної корекції помилок (VECM) для аналізу короткострокових коливань із динамічною стохастичною моделлю загальної рівноваги (DSGE) та елементами теорії перекриваючих поколінь (OLG). Розрахунки базуються на верифікованих емпіричних даних із застосуванням методів інтерполяції для заповнення часових розривів. Прогнозні сценарії засвідчують, що за інерційного розвитку подій дефіцит зростатиме експоненціально, що призведе до повного вичерпання ресурсів для модернізації армії.