ІНТЕГРАЦІЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДІЯЛЬНІСТЬ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ УСТАНОВ: ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ТА СТРАТЕГІЧНІ НАСЛІДКИ - Онищенко, Оксана; Терновська, Валерія; Ковальов, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження впливу штучного інтелекту на трансформацію обліково-аналітичної системи фінансово-кредитних установ в умовах цифровізації економіки. Розкрито економічну сутність та функціональні можливості інтелектуальних технологій у банківській діяльності, зокрема в автоматизації бухгалтерського обліку, обробці великих масивів фінансових даних, формуванні управлінської звітності та здійсненні внутрішнього контролю. Обґрунтовано вплив алгоритмічних рішень на зміну бізнес-моделей банків, підвищення операційної ефективності та оптимізацію ризик-менеджменту. Визначено ключові облікові, інформаційні, правові та кіберризики, пов’язані з використанням автономних систем, та запропоновано напрями їх мінімізації. Сформовано методичні підходи до оцінки впливу ШІ на фінансову стійкість, прибутковість і якість управлінських рішень банків у процесі цифрової трансформації.